2022 április 10. / Budavári Dóra
A Demijohn pinceképviselet tavaszi portfólió-bemutatóján immáron 22 családi birtok fogja személyesen bemutatni az érdeklődők számára kiváló borait. A bemutatót megelőzően az érdeklődők különböző témájú mesterkurzusokon vehetnek részt, mint például „A Bakator szőlőfajta múltja és jelene”, a „Pétillant naturel, azaz a pét-natok színes világa” vagy a „Narancsborok, héjon áztatott fehérborok műfajai”.
Húsvét péntekjén kinyit a Szent György-hegy kicsiny titkos pop-up borboltja, ahol helyi borokat zsákmányolhattok és kóstolhattok, és a kertbe kiülve élvezhetitek a tavaszi madárcsicsergős nyugalmat. Legyen a kezetekben egy helyi vulkanikus tétel, a hátteret a hegy, a Lengyel-kápolna, a hatalmas diófa és Szigliget szolgáltatja.
Idén nyolcadik alkalommal rendezik meg a portugieser borok világversenyét, a találkozónak hagyományosan Pécs és Villány ad otthont. A nemzetközi szakértők négy kategóriában keresik a champion díjast: a friss, 2021-es portugieserek, a régebbi évjáratú fajtaborok, a felerésznél több portugiesert tartalmazó házasítások és a különlegességek (rozék, pezsgők, desszertborok). A verseny valójában 22-én lesz, másnap, 23-án a nagyközönség is megkóstolhatja a nevezett borok egy részét, valamint a Pécsre érkező borászatok portugiesereken túli kínálatát is.
Sümegen igazi szakmai műhelymunka zajlik, ennek eredménye a 2021 májusában életbe lépett Sümeg OEM, Európa második legkisebb önálló apellációja (bővebben ebben a cikkben írtunk róla). A helyi borászok közössége szándékaik megerősítésére hozták létre a „Natúr Sümeg” rendezvényt, ahol a történelmi Magyarország legjobb natúr borászai és a legelismertebb biodinamikus szőlőművelési szakértők találkoznak egymással és a natúr borok szerelmeseivel.
Két év kihagyás után visszatér egyik kedvenc húsvéti rendezvényünk, ami tulajdonképpen végérvényesen mutatja, hogy itt a tavasz. Az immár hagyományos rendezvényt 2022-ben teljesen megújítva, egy rendhagyó, új koncepciót követve tartják meg. A szervezők kicsit visszanyúlnak a kezdetekhez, az első SVÉT-ek gyökereihez. A nagyszabású, több ezer fős rendezvény helyett egy igazán meghitt, családias hangulatú esemény várja a látogatókat az idei évben Palkonyán – ezért is érdemes lecsapni a helyekre mihamarabb.
Az egész napos, színes gasztronómiai kaland során Balatonszemestől Szigligeten és Veszprémen át Szentendréig, majd Egerből Hosszúhetényen keresztül juthatnak el a résztvevők Palkonyáig, ahol nem csak a test, hanem a lélek is jóllakik majd.
Nincs tavasz Olaszrizling szerintünk nélkül: idén áprilisban ismét Csopakon gyűlik össze évtizedes hagyományokat folytatva az olaszrizlinghez kötődő borász társadalom színe-java. Idén is a Jásdi Borteraszon és a Szent Donát Borkúriában lesz a két részre osztott sétáló kóstoló, és bár a két helyszín között (illetve Csopak és Balatonfüred között) buszjárat is közlekedik, mindenkit arra bíztatunk: sétáljon, mert ilyenkor a legszebb a táj.
Győr legnagyobb és legszínvonalasabb kóstolóján vadonatúj borászatok is bemutatkoznak. A sétálókóstolón 15 borvidékről 35 borászat érkezik legalább 200 borral, úgyhogy lesz miből válogatni. Alkalom nyílik majd a borászokkal való találkozásra, beszélgetésre, és a zenei aláfestésről is gondoskodtak a szervezők.
Idén áprilisban a Gasztrohegy szervezői úgy döntöttek, hogy először próbálkoznak meg a vegetáriánus Gasztroheggyel – vagyis ezen a hétvégén izgalmas vega fogásokkal készülnek a vendéglátóhelyek. Természetesen az étlapokról továbbra is lehet húsos fogásokat választani, de azt ajánljuk, hogy nem-vegák is vegyenek részt ezen az ízutazáson. A Gasztrohegy hétvégéken októbertől áprilisig 10 vendéglátóhely várja látogatóit tematikus gasztrohétvégékkel és Badacsony egy olyan arcával, ami csak ilyenkor, a nyugodtabb időszakban mutatja meg magát. Az érdeklődők megtervezhetik a saját gasztrotúrájukat, hogy bejárhassák a hegyet, és akár több helyen is megkóstolhatják az izgalmas fogásokat.
22 magyar borvidék borait küldtük Rómába a Szentatyának karácsonyra!
Most akkor bikavér, vagy Bull’s Blood?
A hordón túl: borok érlelése alternatív módszerekkel
A bor lehet Dél-Korea következő italtrendje
A tokaji bor nagy esélye a kínai konyha – interjú a kínai sztárséffel
Százezer palack magyar bor került a brit fogyasztók asztalára!
Elindult a BorKatedra! – Beszélgetés Horkay Andrással
Ezért igyunk tokaji aszút! - Interjú Konstantin Baum Master of Wine-nal