2022 március 21. / Kaposi Márton
A fesztiválon a borok rendkívül színes választéka mellett (több mint 750 tétel) a látogatók előzetes regisztráció után mesterkurzusokon és különböző szakmai képzéseken vehettek részt.
A Magyar Bor Személyesen és a Winelovers együttműködésében megvalósult két teltházas borismereti képzést Szik Mátyás és Bálint László vezette. A délelőtti tréning témája a jellegzetes hazai szőlőfajták, valamint a vendéglátásban elterjedt borstílusok voltak. A képzés során a résztvevők megismerhették egy vendéglátóegység borsor-összeállításának menetét és szempontrendszerét, a borhoz kötődő vendéglátási alapokat, valamit hét jellegzetes magyar tétel kóstolása segítségével sajátíthattak el részletes ismereteket hazánk borászati stílusirányzatairól.
A Bálint László által vezetett délutáni alkalom fókuszában az izgalmas, kevésbé ismert szőlőfajták, és a Magyarországon megjelent új borvidéki stílusok voltak. Ezúttal is egy hét tételes kóstoló volt a résztvevők segítségére, melynek részeként a szokványostól eltérő fajtaborok is kitöltésre kerültek. Ilyen volt például az egyik legkülönlegesebb hazai termőhelyen, a Tokaj-Hegyalján fiatal fajtának számító kabar (Füleky Pincészet – 2019), vagy éppen az eltűnés széléről visszatért csókaszőlőből készült Villányi Csóka (Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet – 2017).
A gazdag programkínálatot és találkozópontot kínáló esemény teljes képgalériája ezen a linken elérhető.
Büszke vagyok arra, amit eddig elértem - beszélgetés Szarka Dénes mádi borásszal
„Magyarország elképesztő kincseket rejt” – interjú John Szabóval, a magyar borok nagykövetével
32 éve a magyar bor szolgálatában
A magyar bor nagykövetei: influenszerevolúció
Hisztaminérzékenység és koccintás? Lehetséges!
Hol és hogyan tanulhatunk borásznak?
Negyed évszázada a magyar bor élvonalában
Nem csak a rozé érdekli! - Beszélgetés Elizabeth Gabay-val