2022 szeptember 19. / Budavári Dóra , Fotó: Lang NándorURL másolásaFacebook megosztásTwitter megosztás

Új energiák Móron - Kicsi a Mór, de erős

Az ország legkisebb borvidéke friss és kifogyhatatlan energiából. Fő fajtája az ezerjó, de arca is sok – ha nem is ezer – féle van. Elhivatott termelők, kis, közepes és nagy borászatok és izgalmas összefogások jellemzik a Móri borvidéket, amire ősszel kifejezetten érdemes odafigyelni: szeptember végén tartják a Móri Bornapokat, október végén pedig az évi 4 WeLoveMór Outdoor programból az évadzárót, a Halloween bortúrát a Vértes alatt. Móri képriportunk következik.

 

 

Csetvei Krisztina (Csetvei Pincészet) eredetileg borbíráló akart lenni. Az egyetemi évek alatt gyakornokoskodott a Béres Birtokon, később, 2010-ben egy Borjour kóstolón egy családi barát pincészetét képviselve találkozott a móri borászokkal, így került az első móri borkóstolóra. Egy londoni borbírálat során fogalmazódott meg benne a gondolat, hogyan bírálhat borokat úgy hitelesen, ha soha nem művelt szőlőt – és mint ahogy az olvasó ezt már sejtheti az ilyen történeteknél, ez az álom is „csak” egy hordóval kezdődött. Ez volt a Napholdcsillag. A pince 3000 négyzetméter szőlőterülettel indult, ma Móron 3,5, Somlón 1 hektár szőlő alkotja a Csetvei birtokot. Évente 12 000 palack bort készítenek.

 

„2010-ben kerültem Mórra, 2011-ben vásároltuk meg ezt az épületet. Szinte azonnal ide költöztem, az elején egy matracon aludtam a pincében. Egyszerűen beleszerettem. A férjem 2014-ben költözött le, és beleállt a történetbe, a történetünkbe, pedig eredetileg egészen más a szakmája (Machán Frigyes tenisz oktató és versenyző, valamint rádiós műsorvezető volt – Nesta néven – mikor megismerkedtek – a szerz.). Most ő is a birtokon dolgozik, kötöz, traktorozik, belefolyik a szőlőmunkába. Én ezt a móri birtokot nagyon akartam, igaz, a családom eleinte félt tőle, hogy csak egy fellángolás” – mondja Kriszta.

 

A szőlőt organikusan művelik, a borokat minimális beavatkozással készítik, a legtöbb esetben spontán erjesztik. „Én a pincében élem ki magam! Mindig vannak újdonságok, kísérletek, mint például az exkluzív magnum palackok, vagy az amforás borok. Grúziában találkoztam először ezekkel a borokkal, de nekem ott sok volt, érdekelt, hogyan lehetne a saját ízlésemre formálni, finomítani ezt a technológiát. Végül kipréseltem az ezerjót, a színlevet spontán erjesztettem és kevergettem az amforában, majd finomseprőn tartottam 4 hónapig – azóta is minden évben van amforás ezerjó. Büszke vagyok a natúr kísérletekre is, a RawKa projektre, aminek jelenleg 2 tagja van, egy ezerjó és egy juhfark, egy Mór, egy Somló. Pét-natot 2017 óta készítek és nagy terv egy hosszan érlelt pezsgő is. Mindezek mellett a külföldi borbírálat is megmaradt, hobbinak” – meséli. Kriszta egyike azoknak a fiatal borászoknak, akik frissen tartják a borvidéket, WeLoveMór Outdoor nevű rendezvényükkel a szőlőbe, pontosabban a Vértes aljába hívják az embereket egy amolyan kóstoló kirándulásra, évi négyszer.

 

Kriszta mindig fejleszt és álmodik, ennek egyik eredménye a Csetvei Kert, ami már a címét is tekintve Mór szélén, a Kiserdő utca végén várja a látogatókat csodás panorámával – ameddig a szem ellát – színpaddal, pulttal és egy hatalmas, fonott kéz alakú „land art” szoborral. A kert koncerteknek, csapatépítőknek, nagyobb kültéri rendezvényeknek ad otthont, és Kriszta tervei szerint egyre jobban megtelik majd élettel.

 

Hogy miért Friday Winery? Mert a tulajdonosok, Izmindi Réka és Németh Gergely munka után, pénteken váltanak a borászatra és a szőlőművelésre, mindezt szenvedéllyel és elkötelezettséggel. „Egy sommelier képzéssel és egy családi szőlőterülettel kezdődött. A férjemmel szívesen foglalkoztunk borral, érdekelt minket, ő a borászkodásba is beletanult, így esett, hogy a hétköznapi polgári foglalkozásunk után – ő villamosmérnök, én kerttervező vagyok – amint tudunk, jövünk Mórra. Tartalmas kikapcsolódásnak és hobbinak indult, de mára több lett belőle” – meséli Réka.

 

Szűk 1 hektárt művelnek, 5000 palack boruk van évente: ezerjó, rajnai rizling és most zajlik a kékfrankos telepítés a csókakői részen. Az ezerjó több arcát is szeretnék megmutatni, van, hogy a reduktív mellett készül hordós tétel, gyöngyöző, vagy épp késői szüretelésű. Nincs szőlőmunkásuk, mindent maguk csinálnak a szűk családi körrel, a metszéstől a pincemunkákig és az értékesítésig.

Rékáékat a boron túl nagyon érdeklik a borhoz kapcsolódó programok, a turizmus és vendéglátás, nem véletlen, hogy a WeLoveMór Outdoor ötlete is eredetileg tőlük indult. Rendszeresen szerveznek családi programokat, de kisebb társaságokat is szívesen látnak, mondjuk egy piknikre.

„A Móri borvidék jövőjét egy komplex rendszerben látjuk, szálláshelyekkel, gasztro-helyekkel, minőségi éttermekkel. Folyamatban van egy generációváltás, vannak összefogások, lehet együtt gondolkodni” – mondja Réka.

 

Diós Máté, a móri Paulus Molnár Borház cégvezetője tősgyökeres móri, amolyan mindenes a Paulusnál. „Itt Móron ebbe beleszületik az ember, mindenkinek van szőlője, bora. 2015 óta dolgozom a Paulusnál, akkor 20 ezer palackot értékesítettünk, idén pedig remélhetőleg elérjük az 1 milliót” - meséli a hatalmas, számokban mérhető fejlődést. A pincészetnek ma 168 hektárja van, ebből 130 hektár van betelepítve, még körülbelül 5-öt terveznek.

 

A csendes borok mellett többféle pezsgőt is készítenek, Méthode Charmat és „Asti” technológiával, 12 és 18 hónapos tartályos érleléssel, de tradicionális pezsgők készítését is tervezik. A cél a 1,5 millió palack, évente, plusz 2-300 ezer palack pezsgő – a piaci trendektől függően. Készítenek buborékos italt ezerjóból, generosából és sauvignon blanc-ból, a királyleányka pezsgő például Sebestyén Balázs műsorvezető egyik kedvenc pezsgője.

 

A Paulusnál az ország egyik legfejlettebb borászati technológiáját találjuk a pincében, mindent házon belül tartanak a labortól a professzionális szűrésen át a palackozásig. Az interjú alatt épp egy amerikai szállítmányt készítenek elő, 10 országba exportálnak (pl. Lengyelország, Románia, Szlovákia, Svédország, Kína, USA, Japán, Ausztrália), itthon a legtöbb hiper- és szupermarketben megtalálhatók a boraik.

 

A Paulus Borház tulajdonosa egy nagy magyar álmodó, Molnár Pál, aki 19 éves korában Svájcban telepedett le és sikeres vállalkozást alapított, ma kétlaki életet él. Pár hektár szőlővel kezdte 2002-ben, aztán a régi Állami Gazdaságok árverezésén jó ötletnek tűnt megvenni majdnem 200 hektár szőlőt. „6 hektárért ment, 168 hektárral jött el az árverésről, bozótos, erdős területek voltak, ez után indult a telepítés. Mostanság egy héten 3 napot van Svájcban, 3 napot Móron, egyet utazik. Elmúlt már 70 éves, szenvedélye ez a birtok” - meséli Máté a tulajdonosról.

A csendes borok és a pezsgők mellett említést érdemel a Rácz Jenő Selection és a Grand Cuvée, ezt a két tételt minden évben az ország legfiatalabb Michelin-csillagos séfjével közösen készítik el.

URL másolása Facebook megosztás Twitter megosztás
Lapozás vissza Lapozás előre

Teltházas Tokaj mesterkurzus Strasbourgban

Elolvasom

Kóstolás mesterfokon

Elolvasom

Tavaszi rendezvények borospohárral a kézben

Elolvasom

Egy boros úticél, ami még nincs túlhájpolva: Monor

Elolvasom