Szerző: dr. Mészáros Gabriella
Fotós: Pintér Árpád

Pécsi borvidék

Pécsi borvidék

Az országnak ez a területe különlegesen jó adottságú. Már-már mediterrán táj, gazdag és változatos tájkép, gazdag historikus háttérrel. Pécs gazdagsága sokakat vonz, túrázás, kultúra, gasztronómia – mind egy helyen.  A bor ezek mellé szinte ráadás, meg nem érdemelt jussa az arra járónak. Telt, meleg tónusok, magasabb alkohol, buja fűszeresség. A pécsi bor akkor is ilyen, ha történetesen a borvidék Dunához közeli, mohácsi területeiről érkezik.

Területe és elhelyezkedése

A Pécsi borvidék a Baranyai-dombság, a Mecsek és a Mórágyi-rög déli lejtőin terül el. Alapvetően két párhuzamos, nyugat-keleti csapású zóna alkotja, amelyek közül az északi Szigetvártól Mecseknádasdig, a déli Keszü községtől egészen a Dunáig, Mohács városáig húzódik.

A Pécsi borvidék teljes termőterülete 6998 ha, amelyből 6416 ha az I. osztályú kategóriába sorolható. Megdöbbentő, hogy ennek a magas kvalifikációjú területnek mindössze 700 ha-ja jelenti most a termő szőlőt.

Teljes termőterület nagyjából 556 ha, ebből a fehérfajták több, mint 444 ha, a kékszőlők kb. 112 ha nagyságú területet foglalnak el.

A borvidék települései: Babarc, Bár, Boda, Bóly, Cserkút, Dunaszekcső, Hásságy, Helesfa, Hosszúhetény, Ivánbattyán, Keszü, Kisjakabfalva, Kiskassa, Kispeterd, Kővágószőlős, Kővágótöttös, Lánycsók, Magyarszék, Máriakéménd, Mecseknádasd, Mohács, Monyoród, Mozsgó, Nagypeterd, Nagynyárád, Nyugotszenterzsébet, Olasz, Pécs, Pécsvárad, Somberek, Szajk, Szederkény, Szemely, Szigetvár, Versend

Története

A bortermelés kezdetei ezen a tájon ugyan csak a római korra nyúlnak vissza, de a népvándorlás viharait követően is fennmaradt a bortermelés, amint azt egy, a Karoling korból származó okirat is igazolja. Eszerint Arnulf frank király 890-ben megerősítette Wittmar salzburgi érseket, a pécsi szőlők birtokában.

1015-ben Szent István király már 110 szőlőművessel és 6 kádárral ajándékozta meg a pécsváradi apátságot. A középkor során a még rómaiak által elnevezett Pécs városához tartozó Mons Aureus (a mai Aranyhegy) Tettye, Donatus-, Deindol-, Makár-hegyek voltak a leghíresebb szőlőskertek.

1694-ben Baranya megye önálló címert kapott, amiben szőlő is látható. Ez valószínűleg a „heveng”-et ábrázolja. A heveng úgy készült, hogy ősszel erős kökényágakra érett fürtöket aggattak, hogy betöppedjen és eltartható legyen. Valószínűleg erre az időre esik a pécsi káptalannak az a törekvése, hogy Mecsekalján a tokajihoz hasonló aszút készítsenek. Tokaji vesszőt, sőt még tokaji földet is hozattak nem tudva, hogy a klíma nem alkalmas az aszúképződésre. Valószínűleg ekkor került e borvidékre a furmint, mint fajta. A XVIII. században főként Szentmiklósra telepítették ezt a szőlőfajtát. A vidék furmintja még a XX. század második felében is készült, magas cukortartalommal került szüretelésre, alkoholtartalma 13,5% körül volt.

1830-35-ös évek forradalmi változást hoztak: megjelentek az ültetvényekben a karók, az addigi gyalogművelés helyett. A külföldi és az egyre igényesebbé váló belföldi piac egyre nagyobb és magasabb szintű termelést követelt meg. Ekkor és ezért hozatta be a pécsi káptalan saját használatára az azóta pécsi specialitássá vált fajtát, az osztrák eredetű cirfandlit. A XIX. század végén a filoxéra a szőlő 80%-át kipusztította. Az új telepítések ellenére a borvidék azóta sem tudta visszanyerni korábbi rangját, főleg a palackozott borok tekintetében ma szinte ismeretlen a borivó nagyközönség előtt. Korábban a Villányi borvidékkel összevonva képezett borvidéket. Önálló borvidékként a XX. század második felében került elkülönítésre.

1997-ben a borvidék területét több községgel bővítették. Korábban kadarka bora volt a leggyakoribb, de a XX. századra már hagyományosan fehérbor termelő vidékké vált. Sajátos, az ország más részein alig megtalálható szőlőfajtája a cirfandli.

Talajadottságai

Vörös homokkő, dolomit-mészkő, melyre lazább homok, agyag, mészkő települt. A baranyai dombvidék lejtőit laza homok és lösz építi fel.

Két jellemző kőzet a Pécsi Borvidékből

Éghajlata

A Pécsi borvidék hazánk szubmediterrán jellegű, legmele­gebb, leghosszabb tenyészidejű borvidéke. Éghajlata csak a Villányi-hegységéhez hasonlítható. A forró és napsütéses nyarat általában enyhe tél követi, ritka fagyokkal. A déli lejtőket az északi szelektől a Mecsek hegylánca védi. A legvédettebb helyek mikroklímáján még a fügefa is megél és gyümölcsöt is hoz! A csapadék mennyisége kevés, vízben szegény terület.

Szőlőfajták és borstílusok

Ajánlott fehér fajtái a chardonnay, Irsai Olivér, cirfandli, olaszrizling, zöldveltelini, sárgamuskotály, a kékszőlő-fajták közül a kékfrankos, cabernet sauvignon, cabernet franc és a merlot.

A meleg éghajlatnak és a kevés csapadéknak köszönhetően a vidék borai általában testesek, gyakran magas cukor- és alkoholtartalmúak. A viszonylag magas cukortartalmat lágy savak egész palettája kíséri, így biztosítva a bor belső egyensúlyát. Gyakori a gazdag fűszeresség a borvidék boraiban. A gyakori savhiány miatt viszont a Mecsekalja borai nehezen eltarthatók, viszonylag gyorsan öregszenek.

Ma már kevesen termesztenek cirfandlit. A fajta Ausztriából származik. Jellegzetesen mezei virág illatú, sokrétegű, fűszeres aromatikájú bor. Sokszor magas cukortartalommal iskolázták, de termesztése a mai viszonyok között sokak szerint olyan nehézkes, amivel kevesen kívánnak megbirkózni. Sokan emlékeznek még ezekre a buján fűszeres borokra, aminek termőterületéből mára sajnos nagyon kevés maradt fenn.

Az elmúlt mintegy másfél évtized emlékezetes pécsi borai szinte kivétel nélkül kékszőlőkből készültek. Ezek közül egyértelműen a cabernet sauvignon, franc vagy éppen pinot noir, kékfrankos alapú borok tűntek ki leginkább. Mohács környéke is inkább a vörösboraiért keresett, a mennyiségi listát azonban így is az olaszrizling vezeti. Érlelhetőségüknek savaik szolidsága szab határt.

Bianca
Chardonnay
Cirfandli
Cserszegi fűszeres
Furmint
Hárslevelű
Irsai Olivér
Juhfark
Királyleányka
Olaszrizling
Ottonel muskotály
Pinot blanc
Rajnai rizling
Rizlingszilváni
Sauvignon blanc
Szürkebarát
Tramini
Zenit
Zöldveltelini
Cabernet franc
Cabernet sauvignon
Kadarka
Kékfrankos
Merlot
Portugieser
Syrah
Zweigelt
Néró
Lapozás visszaLapozás előre
Pécsi belváros/Pécsi borvidékPécsi belváros/Pécsi borvidék
Szőlészeti és Borászati KutatóintézetSzőlészeti és Borászati Kutatóintézet
Pince/Pécsi borvidékPince/Pécsi borvidék
PTE Szőlészeti és Borászati KutatóintézetPTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet
PTE Szőlészeti és Borászati KutatóintézetPTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet
Mecseknádasd/Pécsi borvidékMecseknádasd/Pécsi borvidék
Bolyi pince/Pécsi pincesorBolyi pince/Pécsi pincesor
Szőlőültetvény/Pécsi borvidékSzőlőültetvény/Pécsi borvidék
Lapozás vissza Lapozás előre
Magyarország legnaposabb borvidéke
Ha február, akkor furmint!

Ha február, akkor furmint!

Elolvasom
„Lenyűgözött, milyen sokat fejlődtek a borok” – Interjú Fongyee Walker Master of Wine-nal
Hamarosan kezdődik Európa egyik legnagyobb nemzetközi borexpója

Hamarosan kezdődik Európa egyik legnagyobb nemzetközi borexpója

Elolvasom
Murán innen, Zalán túl!
Bor Szentendrén? Igen!

Bor Szentendrén? Igen!

Elolvasom
Bor vagy mámor? Érték a mérték!
Tisztelettel kell fordulni a borhoz – Generációváltás a fogyasztóknál

Tisztelettel kell fordulni a borhoz – Generációváltás a fogyasztóknál

Elolvasom
2019 - 2024 Bor.hu Minden jog fenntartva!
Spotify Facebook Youtube Instagram tiktok