Szőlőfajták és
Borstílusok

AMIT ÉRDEMES TUDNI A SZŐLŐRŐL ÉS A SZŐLŐFAJTÁKRÓL

A szőlő az egyik legősibb kultúrnövényünk. Hatezer évvel ezelőtt már termesztette és a terméséből bort készített az ember.

Eredettörténet

A szőlőfélék őse a földtörténeti krétaidőszakban, körülbelül 100 millió éve jelent meg a Földön. Ez az úgynevezett Cissites nemzetség, amely bár kipusztult, a kutatók azt feltételezik, hogy ez volt a ma is élő szőlőfélék 10 nemzetségének közös őse. Ezek közé tartozik a Vitis névre keresztelt nemzetség, azaz a ma ismert bor- és csemegeszőlők közös őse. A borelőállításra használt szőlőfajtáink döntő többsége a Vitis vinifera fajhoz tartozik.

A szőlő jelene számokban

Jelentősebb szőlőültetvények a világ 34 országában 7 millió hektáron terülnek el. Ennek fele (50%) Európában található, de jelentős a szőlőtermesztés Ázsiában (28%) és Észak- illetve Dél-Amerikában (14%) is. A fennmaradó területek Afrikában (5%), Ausztráliában és Új-Zélandon (3%) találhatók. A legnagyobb szőlőtermesztő országok - Spanyolország, Kína, Franciaország, Olaszország és Törökország - az összes szőlőültetvény több mint felét birtokolják. A megtermelt szőlő több mint 57%-ából készítenek bort, 36%-a csemegeszőlő, 7%-a pedig mazsolaként hasznosul.

Borszőlők – a legelterjedtebb világfajták

A borszőlők alapvetően különböznek a csemegeszőlő fajtáktól. Míg utóbbinak legfontosabb értékét például a gusztusos megjelenés jelenti, addig a borszőlő meghatározott értékmérője a belőle készült bor minősége. A borszőlő-fajták többféleképpen csoportosíthatók, hiszen a világon több ezer fajtát termesztenek. Színük alapján két kategóriára oszthatók, a fehérszőlők és a kékszőlők csoportjára. Érési idejük szerint lehetnek korai-, közép-, valamint késői érésűek. A szőlőfajták eredete is egy csoportosítási szempont, hiszen a borvidékek eltérő talajtani és klimatikus adottságaihoz jól alkalmazkodó fajtákat választottak a szőlőtermelők az évszázadok során. Vannak ugyanakkor olyan fajták, melyeket sikerrel termelnek meg a világ szinte minden táján: például chardonnay, sauvignon blanc, cabernet sauvignon és merlot.

Borszőlők Magyarországon

Magyarországon több, mint 65 ezer hektáron 223 fajtával folyik borszőlő termesztés. A területek 70 százaléka fehérszőlő, 30 százaléka kékszőlő. Az ültetvényeken megtalálhatók a Kárpát-medencében őshonos, tipikus magyar fajták, illetve a betelepített és a világfajták egyaránt.

Fehérszőlő-fajták, fehérbor-stílusok

Fehérszőlő-fajták, fehérbor-stílusok

Tovább
Kékszőlő-fajták, vörösbor-stílusok

Kékszőlő-fajták, vörösbor-stílusok

Tovább
Három tudnivaló a szekszárdi kékfrankosról
Hat hagyományos borrégió, hat friss üzenet

Hat hagyományos borrégió, hat friss üzenet

Elolvasom
Hogyan egészítsd ki az utazásodat egy boros programmal?
Három tudnivaló az Egri Bikavérről

Három tudnivaló az Egri Bikavérről

Elolvasom
Vegyszermentes szőlőművelés lehet a fenntartható jövő záloga
A magyar bortörténelem 10 híres alakja

A magyar bortörténelem 10 híres alakja

Elolvasom
A legkisebbtől a legnagyobbig, a tokajitól az egriig
Hogyan szervezz meg egy bortúrát?

Hogyan szervezz meg egy bortúrát?

Elolvasom
Díjnyertes rosék és megannyi rejtett kincs hazája: A Kunsági borvidék
A borok krémje avagy a szépségápolás és a bor

A borok krémje avagy a szépségápolás és a bor

Elolvasom
2019 - 2021 Bor.hu Minden jog fenntartva!
Facebook Youtube Instagram