Nem mintha nem lenne édes mindegy, hiszen az angol Bull’s Blood tükörfordítása a bikavérnek és a bikova krv-nek, ami mégannyira sincs benne a hazai köztudatban, szemben az angol kifejezéssel, ami a negyvenen felüliekben bizony rossz emlékeket ébreszt.
A tavaly fölelevenített hagyományt folytatva értékes magyar borválogatást küldtünk Ferenc Pápának karácsonyi ajándékként.
A borászatok a hagyományos fahordók mellett egyre gyakrabban kísérleteznek alternatív (elsősorban más anyagból készült) érlelőedényekkel. A cikk azt igyekszik végigjárni, milyen ízélményre lehet számítani az egyes megoldások esetében.
A hetekben lezajlott Daejeon International Wine Expo díszvendégeként kiemelt figyelmet kaptak a magyar borok Ázsiában: Tokajtól kezdve Etyeken, Szekszárdon és Villányon át egészen a Balatonig voltak kóstolhatók hazánk válogatott tételei az ázsiai kiállításon. Csillogó szempárok, lenyűgöző szakmai tudás és nyitottság: az első visszajelzések szerint ezek jellemezték a helyi fogyasztókat.
November hónap a nagyközönség számára még mindig a libalakomák és a Márton-nap bűvöletében telik, de egyre többen kezdik megtanulni azt is, hogy ilyenkor Villányban Franc & Franc konferenciát és kóstolónapot szerveznek. Ez utóbbin pedig cabernet franc, pardon, Villányi Franc-dömping van, a nagyközönség legnagyobb örömére. De ki dönti el, hogy mit kóstolhatunk? És mi kerül a Top 12-be? Egyáltalán: mi az a Top 12 Villányi Franc? Utánajártunk.
A hazájában számos szakmai díjjal kitüntetett, több millió követővel rendelkező kínai Zhang Congming (becenevén Hey Ming) arról mesélt a bor.hu-nak, hogy miért vett fel magyar borokat az étterme kínálatába, és szerinte melyek párosíthatók legjobban a kínai ételekkel.
2024 novemberében Belgrádban rendezték meg a sommelier Európa-bajnokságot. Sebastian Giraldo Makovej képviselte a magyar színeket, míg Lippai Mihály, a Magyar Sommelier Club főtitkára a verseny szervezésénél segédkező népes magyar csapatot koordinálta. Közvetlenül a verseny után beszélgettünk a két szakemberrel.