32 éve a magyar bor szolgálatában

Tovább
32 éve a magyar bor szolgálatában
2024 április 03. / Portré

32 éve a magyar bor szolgálatában

Zilai Zoltán borászként dolgozott a rendszerváltozás előtt, de igazán a kilencvenes években vált megkerülhetetlen szereplőjévé a hazai boréletnek. A Budavári Borfesztivál és a Vinagora nemzetközi borverseny szervezőjét arra kértük, meséljen arról, hogyan jutott el idáig.

Tovább
A magyar bor nagykövetei: influenszerevolúció
2024 március 31. / Trend

A magyar bor nagykövetei: influenszerevolúció

Ma már nemcsak a boros portálok a borral kapcsolatos hírek megkerülhetetlen origói: akár YouTube-on vagy Instagramon is inspirálódhatunk, hogy milyen bort is érdemes levennünk legközelebb a polcról, vagy ezekkel bővíthetjük boros ismereteinket. A bornyelv kialakulásától a borblogon át az Instagram és YouTube megvalósításokig szemlézzük a magyar borvilág legmeghatározóbb influenszereit.

Tovább
Hisztaminérzékenység és koccintás? Lehetséges!
2024 március 27. / Trend

Hisztaminérzékenység és koccintás? Lehetséges!

Azt hiszed a kéntől fáj a fejed és az alkoholtól vagy másnapos? Felejtsd el! Lehet, hogy benne van a kalapban, de az is biztos, hogy a hisztaminnak is köze van hozzá. Zsiros Bernadett nem a borvilágból érkezve fedezte fel a mentes borok világát, éppen ellenkezőleg. A saját hisztamin intoleranciája nyomán kezdte el megtapasztalni, mennyire nehéz ilyen körülmények között bort inni és koccintani a barátainkkal. A jó hír az, hogy nem lehetetlen!

Tovább
Hol és hogyan tanulhatunk borásznak?
2024 március 24. / Ajánló

Hol és hogyan tanulhatunk borásznak?

Az 1 napostól a 3 és fél évesig számos tanfolyam, képzés hirdeti magáról, hogy borászt nevel a résztvevőkből. A bor.hu cikkben segít eligazodni a kínálatban, hogy mindenki kiválaszthassa az igényeinek megfelelőt.

Tovább
Negyed évszázada a magyar bor élvonalában
2024 március 21. / Portré

Negyed évszázada a magyar bor élvonalában

Negyed évszázaddal ezelőtt alig egy tucat borász alapította meg a Pannon Bormíves Céhet. Egytől egyig olyan nevek, amelyeket, ha ma egy társaságban kiejtünk, a borkedvelők – de talán még azok is, akik kevésbé tartják magukat annak – tiszteletük jeléül megemelik képzeletbeli kalapjukat. A kezdetek óta kicsit felduzzadt taglétszámú egyesület nem csak a színfalak mögött létezik: évente több alkalommal lehet a borászokkal együttesen is találkozni, de boraikat egyesével is, akár a számos kedvezménnyel kecsegtető borútlevéllel is kóstolhatjuk. Vagy, dönthetünk úgy is, hogy támogatjuk munkájukat.

Tovább
Nem csak a rozé érdekli! - Beszélgetés Elizabeth Gabay-val
2024 március 18. / Portré

Nem csak a rozé érdekli! - Beszélgetés Elizabeth Gabay-val

A Provence-ban élő, brit Master of Wine leginkább azzal hívta fel magára a borvilág figyelmét, hogy nem csupán komolyan vette az elmúlt évtized legnagyobb trendjét, a rozék térhódítását, de meg is akarta érteni a kategóriát, sőt, feltárta a rozék közötti különbségeket. Emellett, ha lehet ilyet mondani, a legkedvesebb terepe Közép-Kelet-Európa.

Tovább
Nőnapi páros interjú - éljenek a borásznők!
2024 március 08. / Portré

Nőnapi páros interjú - éljenek a borásznők!

Szó sincs már arról, hogy a borászkodás férfiszakma. Egyre több nő választja ezt a hivatást, és közülük sokan komoly sikereket érnek el. A Nemzetközi Nőnap alkalmából Rosta Krisztinával, a szekszárdi Szeleshát Borászat, és Balogh Ritával, a tokaji Disznókő Pincészet borászával beszélgettünk.

Tovább