Pályafutását gyógyhatású szerként kezdte, volt a nagypolgári ebédek kedvelt eledele, manapság inkább karácsonykor kerül az asztalra. Amilyen változatos volt az idők során a konyhában betöltött státusza, annyira sokféle receptje létezik a sóstól az édesen, és a franciástól a tirolin át a mi „klasszikusunkig”. A borleves tényleg sokkal több, mint bor és tojássárgája.
Nem mindennapi eseményre kapott meghívást a borszakma szűk köre. A Dobogó Pincészet két tulajdonosa, Zwack Izabella és Domokos Attila 2003. június 3-án kezdett együtt dolgozni, és a rendezvényen az azóta született 20+1 évjárat birtokfurmintjait mutatták be a vendégeknek. Szabó Edit a borok készítőjével, Domokos Attilával beszélgetett a rendezvény után.
Miközben a hazai borvilág figyelme a napokban megnyílt lenyűgöző kialakítást kapott rátkai épületükre irányul, Sauskáék tettek arról is, hogy a budafoki több mint száz éve íródó pezsgőtörténelem lapjain is a legnagyobbak között említsék a nevüket. Már csak annak okán is, hogy az idei pezsgővilágbajnokságon a Sauska Brut Magnum hozta el a legjobb magyar pezsgőnek kijáró trófeát. Megnéztük, hol készülnek a sokszorosan díjnyertes Sauska pezsgők!
Évről évre visszatér az a gondolat, mely szerint aszút nem csak ünnepnapkor érdemes bontani; a legtöbb ember pénztárcája mégis decemberre hangolódva válik kicsit megengedőbbé. Felbontjuk a bejgli mellé, adjuk ajándékba, vagy, ha vagyunk olyan szerencsések, mi magunk kapjuk. Ez utóbbi esetben dönthetünk úgy is, hogy eltesszük pár évre érni: ehhez persze jó tudni, vajon érdemes-e. Közel negyed évszázad évjáratait szemlézzük, 1999-től 2023-ig.
A karácsony és általában a téli időszak egyik legkedveltebb itala a forralt bor. Érdemes mindig nyitott szemmel járni, mert az idei év is számos meglepetést rejthet a felhasznált hozzávalókat illetően.
November 20-án tartjuk a kadarka napját. Különleges szőlőfajtánk bora újra népszerű a hazai fogyasztók körében, és már a külföldi borínyencek és felfigyeltek rá. De vajon milyen az igazi kadarka? A kérdésre Sebestyén Csillával, a szekszárdi Sebestyén Pince egyik tulajdonosával, és Tóth Katalinnal, az egri Tóth Ferenc Pincészet ügyvezetőjével kerestük a választ…
A Szekszárdi borvidéken egyre több borászat arcát jelentik a fiatalok. „Baromi jó dolog persze a következő generációról beszélni – mondja mostani interjúalanyunk –, de azért ne feledjük, hogy az elmúlt 30 évben a mi szüleink voltak azok, akik erőn felül teljesítettek annak érdekében, hogy meglegyenek ezek a birtokok. Azért van most második generáció, mert volt egy nagyon jó első.” Ifjabb Vida Péter esetében ráadásul mindez a 2011-ben Év Bortermelője címet elnyerő édesapja volt – ekkor egyébként egy éve már ő is a Vida Családi Borbirtokot erősítette. Vele beszélgettünk.