A Magyar Bor márciusban roadshow-ra indult Kínába, hogy bemutassa a hazai borágazat kiemelkedő üzeneteit, eredményeit. A közösségi márkát gondozó Magyar Bormarketing Ügynökség három városban – Sencsenben, Sanghajban és Pekingben – szervezett rendezvénysorozatot, hogy a borágazat kulcsszereplőinek egy átfogó program keretében mutassa be a magyar borok színes világát. Mindhárom városban mesterkurzus is zajlott Fongyee Walker Master of Wine tolmácsolásában. Az első állomáson, Sencsenben beszélgettünk vele, közvetlenül a mesterkurzusa után.
Március 16-18. között kerül megrendezésre a a ProWein Düsseldorf nemzetközi borexpó, ahol természetesen a Wines of Hungary közösségi standja is képviselteti magát. A magyar standon 21 társkiállító révén összesen 26 pincészet tételeit ismerhetik meg az érdeklődők.
Kis hazánknak van néhány olyan borvidéke, amiről méltatlanul keveset beszélünk, és ha mégis megemlítjük, hát hirtelenjében maximum egy-két termelő jut az eszünkbe. Ilyen a Zalai borvidék, ez a földrajzilag is erősen tagolt táj, amiben legalább két, de lehet, hogy három önálló borvidék vagy inkább eredetvédett OEM lehetősége rejtőzik. Ti vajon tudjátok, hogy miről beszélek?
Immár hetedik alkalommal tartottak Furmint February rendezvényt Londonban a Wines of Hungary UK szervezésében, a Magyar Bormarketing Ügynökség támogatásával. Az idei program érdekessége az a mesterkurzus volt, amelyen a furmint gasztronómiai lehetőségeit kutatták bor-étel párok segítségével. A tapasztalatokról a menüsort megálmodó szakácsot, Linda Gallowayt kérdeztük.
Szentendre a budapestiek körében népszerű kirándulóhely, de a hajójáratoknak és a buszos utazásoknak köszönhetően bőven jön a városba szerb és más nemzetiségű turista is. Bájos kisváros girbegurba utcákkal, egységes arculattal, festői Duna-parttal, kávézókkal és éttermekkel, kiállítóterekkel és múzeumokkal. Sokan talán még azzal is tisztában vannak, hogy a városka arculatát a délről idetelepülő szlávok, jórészt szerbek, de sokácok, dalmátok, bunyevácok, horvátok és cincárok, görögök és montenegróiak határozták meg. Innen már csak egy ugrás, hogy a bor is valahogyan belekeveredjen a történetbe…
A kilencvenes években egymás után bontogatták szárnyaikat a hazai borásznemzedékek, hogy aztán a 21. század elejére ki-ki megalkossa saját „szupermagyar” borát. Ezek az elmúlt szűk két évtizedben a borlapok megkerülhetetlen tételeivé, karácsonyi, ünnepi bevásárlólisták rendszeresen visszatérő boraivá váltak. Alapanyagukat tekintve közös bennük, hogy ritkán készülnek őshonos magyar szőlőfajtából. Következzen most négy borvidék legendás vörösbora!
Tekintettel arra, hogy a bor alkoholt is tartalmaz, nehéz úgy beszélni róla, mint egy egészséges termékről; mi most mégis megpróbáljuk. Miért fontos továbbörökíteni a borkultúrát a következő generáció számára, miért és hogyan fogyasszunk bort mértékkel? Ezekről írtunk.