Szerző: Herczeg Ágnes
Hogyan válasszunk bort?
Szerencsés helyzetben vagyunk, hiszen a 22 borvidékünk nagyon széles választékot kínál a különböző stílusú borokból. Azonban ez a gazdag kínálat meg is nehezíti a választást. Az internet és a közösségi média nagyon sokat tud segíteni, ha egy-egy borról információt szeretnénk szerezni, de a legtöbbször nincs annyi idő egy palack megvásárlásakor, hogy ezeket végigtanulmányozzuk.
Ha még csak ismerkedünk a borok világával, érdemes borászatokba és borbárokba járni, ahol lehetőség van kóstolási mennyiséget kérni, összekóstolni különböző szőlőfajtákat és stílusokat. Ezek segítenek abban, hogy kialakítsuk a saját ízlésvilágunkat és felfedezzünk új borokat, stílusokat, így a következő borvásárláskor majd a megfelelő palackot fogjuk tudni kiválasztani.
A mindennapok borozásához ma már nagyon jó kínálatot találunk a különböző szupermarketekben és élelmiszerboltokban is. Mivel ezek az üzletek nagy mennyiségben és központilag szerzik be a boraikat, így az árak is kedvezőek. Ha van időszakos, akciós borkínálatuk, akkor szemezgessünk abból, hiszen ezek a borok általában frissen érkeznek a polcokra és gyorsan el is fogynak. Az alacsonyabb árkategóriában mindig a friss évjáratokat keressük, mivel ezek a borok nem a hosszú érlelésre készültek, így fiatalon a legfinomabbak. Ha egy palack nagyon poros, akkor inkább kerüljük el, főként, ha állítva tárolják a polcokon. A különböző lámpák, fűtőtestek és napos ablakok közelében lévő palackokat se válasszuk. Különösen kerülendő, ha a címkét már világosra szívta a nap, vagy a kapszula környékén látszik, hogy kifolyt egy kis bor.
A vinotékák és borszaküzletek is tökéletes helyek a borbeszerzésre. Itt használjuk ki, hogy az értékesítők a legtöbb esetben nagyon jól ismerik a polcokon lévő borokat. Kérdezzük őket bátran! Ha van egy-egy kedvenc borunk, az értékesítők jó eséllyel tudnak ahhoz hasonlót ajánlani, és ha valamilyen speciális alkalomhoz keresünk bort, abban is tudnak segíteni. Érdemes ezekben a szaküzletekben alaposan körülnézni, hiszen már a címkék tanulmányozásával is sokat tanulhatunk.
A borkultúrának és a kulturált borfogyasztásnak az egyik legfontosabb eleme a bor megfelelő kínálása és fogyasztása. Elég pár apró dologra odafigyelni, és máris teljesebb borélményben lesz részünk.
Érdemes odafigyelni a bor hőmérsékletére. A különböző típusú borok különböző hőmérsékleten mutatják meg legszebben az íz- és aromavilágukat. A pezsgőknél ez 6–8 °C, a fehérboroknál és a roséknál a 8 °C és 10–12 °C közötti, míg a vörösboroknál a 16–18 °C körüli az optimális hőmérséklet, azaz már majdnem közelít a szobahőmérséklethez. Az otthoni gyakorlatban az a legegyszerűbb megoldás, ha a pezsgőt, a fehérbort és a rosét egyszerűen betesszük a hűtőszekrénybe. A hordós érlelésű fehérborok esetében a bort érdemes fogyasztás előtt fél órával kivenni a hűtőből, hogy elérje az optimális hőmérsékletét. A pezsgőket és a könnyű, illatos fehéreket kínálhatjuk egyenesen a hűtőből kivéve. Ha a vöröseket szobahőmérsékleten tároljuk, akkor elég, ha fogyasztás előtt körülbelül fél órára betesszük őket a hűtőbe.
Az idősebb vörösboroknál érdemes a kibontás után a poharakban egy kicsit szellőztetni a bort, és csak 10-20 perccel később elfogyasztani. Az igazán idős és testes boroknál pedig jól jöhet a dekantálás, ami a bor levegőztetését jelenti. Ez az a folyamat, amikor a bort a palackból egy öblös hasú, általában keskeny szájú üvegbe töltik, hogy nagyobb felületen tudjon lélegezni, szellőzni. A bor beletöltésekor arra kell figyelnünk, hogy az esetleges üledéket ne töltsük át a dekantálóba. A legtöbb háztartásban persze nincs dekanter, de erre is van megoldás. Töltsünk ki egy pohár bort a palackból, és hagyjuk a bort így levegőzni a palackban körülbelül egy óráig. A kitöltött bor miatt szélesebb felületen fog érintkezni a bor a levegővel, és ez is elősegíti az illatok, aromák felszabadulását.
Végezetül fordítsunk figyelmet a pohárra is. Az ideális borospohár kelyhe tulipánalakú, mivel a tulipánforma, azaz a kehely öblös „pocakja” hozzájárul a borban lévő illatok felszabadításához. A szűkülő szájrész koncentrálja a felszabadult illatanyagot és a nyelv megfelelő részeire tereli a bort. A szár abban segít, hogy a kehely csillogóan tiszta maradjon és a kezünkkel ne melegítsük fel az ideális hőmérsékleten lévő bort. Sokféle borospohár létezik és akár a szőlőfajtákhoz is választhatunk poharat, de a mindennapokban egy, a fentieknek megfelelő formájú szett is elegendő lehet. A bor kitöltésekor mindig figyeljünk arra, hogy ne töltsük tele a poharat. Úgy a legpraktikusabb és a legelegánsabb, ha körülbelül a pohár egyharmadáig töltünk. Ez általában az a rész, ahol a kehely a legszélesebb.
Mennyi bor kell, ha vendégeket várunk?
Mindig fontos kérdés, hogy mennyi bort kell venni, hogy elég legyen vendégeinknek. Az alábbi számok abban segítenek, hogy legyen egy kiindulási alapunk:
Egy palack (klasszikus 0,75 literes) bor, ha…
…borkóstolót szervezünk, akkor 50 ml/fővel számolva 14 főnek elég;
…klasszikus vacsoráról van szó és 125 ml/fővel számolunk, 6 főnek elég;
…igazán nagy poharakból iszunk, akkor 175 ml/fővel számolva 4 főnek elég.
A borok kóstolásának van egy általános rituáléja, amely abban segít, hogy a bor minden szépségét és részletét kiérezzük és kiélvezzük. Elsőre talán nagyon tudományosnak tűnhet, viszont egy kis gyakorlással könnyen rutint szerezhetünk benne, és a segítségével a mindennapokban is nagyon sok új illatot és ízt fedezhetünk fel a borokban, s ezáltal új élményekben és izgalmakban lehet részünk.
A bor–étel párosítást napjainkban sokkal kreatívabban és szabadabban értelmezzük, mit 10-20 évvel ezelőtt. Mivel mindenkinek más az ízpreferenciája, így a tökéletességre való törekvés helyett ma már a struktúrák és textúrák összehangolásán van a fő hangsúly, hiszen a legtöbbször többen ülünk az asztalnál. Szerencsére az ösztönünk is vezet, hiszen a könnyedebb ételek mellé szinte automatikusan nyúlunk a könnyedebb borok felé, míg egy robusztus sült marhához automatikusan a testes vörösbor esik jobban. Emellett a borra tekinthetünk úgy is, mint egy fűszerre: ha akarjuk, kiemelhetünk vele ízeket, ha akarjuk, magát a bort is dominánssá, hangsúlyossá tudjuk tenni a kombinációban. Egy hajszálvékony sonka éppoly finom vajas kenyérrel, mint egy szelet mézédes sárgadinnyével. Az alábbi irányvonalak segítségével a magunk útját járhatjuk, és saját ízlésünkre alakíthatjuk a bor–étel kombinációt.
A bor számára az ideális tárolási körülményeket egy jól szellőző, közel állandó hőmérséklettel és páratartalommal rendelkező pince biztosítja, ahol a palackok elfektetve várják, hogy kibontsuk őket. Ezek a borospincék főként a vidéki emberek kiváltságai, azonban ha pár dologra odafigyelünk, bárhol ki tudunk alakítani a borok tárolására alkalmas helyeket. A legegyszerűbb, legprofibb, ám nem túl olcsó, és viszonylag sok helyet igénylő megoldás a borhűtő beszerzése. Ma már a legtöbb hűtőgyártó cég kínálatában találhatunk borhűtőket.
A legprofibbak külön hőmérsékleti zónákkal rendelkeznek, így a pezsgőket éppoly tökéletes fogyasztási hőmérsékleten képesek tartani, mint a testes vörösborokat. A borhűtők készítésekor arra is figyelnek, hogy elkerüljék a gép működéséből eredő finom rezgéseket, hogy még tökéletesebb és nyugodtabb körülményeket biztosítsanak a bornak. Szerencsére pince és borhűtő nélkül is rengeteg lehetőségünk van, épp ezért inkább azt érdemes megjegyezni, hogy mik a tabuk, vagyis amit soha ne tegyünk egy borral:
Ideális lehet a tárolásra a konyhaszekrény egyik alsó polca, ami a sütőtől távol van, vagy a kamra egyik nyugodtabb sarka is. A lényeg, hogy a palackok feküdjenek, a hőmérséklet viszonylag állandó legyen, ne érje a borokat közvetlen fény, és ne mozgassuk őket gyakran. Ha pedig fehérborunk vagy rosénk van, azokat a hűtőben is tárolhatjuk, hiszen így mindig készen fognak állni arra, hogy kibontsunk belőlük egyet.
Mi, magyarok, boros nemzet vagyunk. A bor a kultúránk része, így része a mindennapjainknak és az ünnepeinknek is. A borfogyasztás a benne lévő alkohol miatt azonban felelősséggel is jár. Ahhoz, hogy a bor valódi értékét átélhessük, érdemes pár dologra odafigyelni, és követni a mértékletes borfogyasztás öt alapszabályát:
A tokaji bor nagy esélye a kínai konyha – interjú a kínai sztárséffel
Százezer palack magyar bor került a brit fogyasztók asztalára!
Az ősz íze a narancs!
Ezért igyunk tokaji aszút! - Interjú Konstantin Baum Master of Wine-nal