2 NAPOS TÚRA

Badacsonyi borvidék

1.nap

Ha az idő engedi, délelőtt keressük fel a szigligeti strandot, fürödjünk egyet a Balatonban, majd nézzünk szét a településen. Az ország talán legismertebb vidéke ez, a szépen helyreállított várral a hegycsúcson, az avasi templomrommal (másik nevén a Csonkatoronnyal), a klasszicista Szentháromság kápolnával és a volt Esterházy Kastéllyal.

Farkas István festőművész egykori házával és műtermével is érdemes megismerkedni, utóbbiban jelenleg étterem üzemel. Itt meg is ebédelhetünk, majd átkirándulhatunk Badacsonyörsre a Folly Arborétumba, ahol a csodás növénykert felfedezése után akár egy borkóstolón is részt vehetünk. Délután még keressük fel gyalogtúrával a kőkúti pálos kolostor romjait, majd zárjuk az estét egy borkóstolóval egybekötött vacsorával Badacsonyörsön. Szállást érdemes itt foglalni.

2.nap

Kezdjük sétánkat a hajóállomástól és a település központjában tekintsük meg Egry József festőművész egykori házát, melyben ma múzeum működik. Ezt követően induljunk fel a hegyre, útközben azonban álljunk meg a Szegedy Róza-háznál, hogy megcsodáljuk híres költőnk, Kisfaludy Sándor és felesége kedvelt tartózkodási helyét. Tervezzünk egy kis kitérőt a környező borteraszok valamelyikére, frissítsük fel magunkat egy helyi fajtából készült fröccsel, akár egy könnyű ebédet is elfogyaszthatunk. Másszunk tovább a Kisfaludy kilátóig, majd ereszkedjünk le a Bujdosók lépcsőjén át az egykori Rodostó turistaház felé, utána pedig, ha már kellőképpen elfáradtunk, sétáljunk be Badacsonytördemicre, ahol egy helyi borászat borteraszán leülhetünk egyjutalmat jelentő borkóstolóra.

Badacsonyba visszatérve dönthetünk úgy, hogy megkóstoljuk a nyitva tartó pincészetek legszebb, kéknyelű szőlőfajtából készült borát, mely jellegzetes a borvidéken, de ki is futhatunk a kikötőből a nyílt vízre, hogy a tóról nézhessük végig a gyönyörű naplementét. A nap végén valamelyik borvidéki borászat saját vendéglátóhelyén vacsorázzunk meg újabb gyöngyszemet felfedezve és ezzel búcsúzva a hegytől.

2019 - 2021 Bor.hu Minden jog fenntartva!
Spotify Facebook Youtube Instagram tiktok