3 NAPOS TÚRA

Badacsonyi borvidék

1.nap

A Badacsonyi és a Balaton-felvidéki borvidék határán fekszenek, mégis javaslunk egy kis kitekintést Ábrahámhegy és Salföld felé. Kezdjük a napunkat a Salföld Major megtekintésével, ahol a többségében eredeti formájában újjáépített parasztházas utcácskái mellett a vidék őshonos állatait, mezőgazdasági eszközeit is megismerhetjük. Salföld határában található a kakukkfűvel, borókással tarkított kőtenger, ami nem más, mint a Pannon tenger aljzatának maradványa.

Kékkúton járjuk be a Theodora tanösvényt és kóstoljuk meg ásványvizét, melyet már Theodora császárnő is kedvelt. Ábrahámhegyen a Kulturális Centrum négy kiállítótermében helytörténeti kiállítást és a községben és környéken élő képzőművészek alkotásait tekinthetjük meg. A délutánt-estét töltsük a Balatontól távolabb eső, ám annál szebb tanúhegyen, a Szent-György-hegyen. A régi présházak és szőlősorok között sétálva, mintha megállt volna az idő, az elénk táruló panoráma csodaszép! Hegymagason a Lengyel család által épített barokk kápolna sokaknak ismerős fotókról, sétáljunk el ide, majd túrázzunk a bazaltorgonákhoz és érdekes sziklaalakzatokhoz. És természetesen kóstoljunk, borozzunk, üljünk be valamelyik pincébe vagy borteraszra a hegyen, akár töltsük itt az éjszakát valamelyik vendégházban.

2.nap

Délelőtt keressük fel Tapolcán a Tavasbarlangot, majd a föld alatti hajókázás után nézzünk körül a földfelszínen is a belvárosban. A Malom-tó partja és környéke egyszerűen lenyűgöző! Ezután keressük fel a Szent Antal Bormúzeumot, ami egy egykori zsidó borkereskedő pincéje.

Ebéd után felkereshetjük a kortárs alkotásokat felvonultató Első Magyar Látványtárat Diszel településen, vagy egyszerűen csak fürödhetünk és ejtőzhetünk a tapolcai termálfürdőben. Gyulakeszin másszunk fel Csobánc várához, gyönyörű kilátás tárul elénk a szőlőhegyekre és a környező tanúhegyekre. Este borvacsora vár ránk Gyulakeszin vagy Káptalantótiban. Feltétlenül jelentkezzünk be előre!

3.nap

Kezdjük a napunkat Badacsonylábdihegyen. Az Ökoturisztikai Látogatóközpont interaktív kiállítótermeiben megismerhetjük a Badacsony környékének élővilágát, geológiáját és kultúrtörténetét, szakvezetett túrák keretén belül pedig a bazaltvulkanizmusról és a bányászat múltjának titkairól tudhatunk meg többet.

Kajakot vagy kenut is bérelhetünk, hogy a vízről fedezzük fel a partmenti nádasok élővilágát. Badacsonytördemicen a Faluház udvarán keressük fel a különleges szőlőprés-gyűjteményt és a bazaltbányászatot idéző emlékhelyet. Mielőtt elhagyjuk a borvidéket, búcsúzóul térjünk be még egy borászatba, vigyünk haza néhány palackkal a számunkra kedves borokból.