3 NAPOS TÚRA

Balatonboglári borvidék

1.nap

Kezdjük a napot a borvidék délkeleti csücskében, Kaposváron, a hét dombra épült városban. A város élményfürdője, a Virágfürdő télen-nyáron jó szórakozás, a Róma-hegyre épült Rippl-Rónai villa az ország egyik legszebb múzeuma, a Csiky Gergely Színház pedig nem csak gyönyörű szecessziós épületével, de az országos viszonylatban is elismert társulatával várja a nagyérdeműt.

Ez olyannyira így van, hogy ha tudunk Kaposváron szállást foglalni, érdemes utánanézni a színházi előadásoknak, gondolva az esti szórakozásra! Ebéd után keressük fel a Deseda Kalanderdőt, majd a Fekete István Látogatóközpontot, de ha több időnk marad, a szennai skanzenben sem fogunk csalódni, ahonnan (ha tiszta az idő), vacsora után ellátogathatunk a Zselici Csillagparkba, felfedezni az univerzum csodáit. Este Kaposváron foglaljunk szállást.

 

2.nap

Kaposvárról északnak haladva délelőtt álljunk meg fürdeni az Igali Gyógyfürdőben, ebédeljünk Bonnyán és keressük fel Somogydöröcskét a gyönyörűen megőrzött sváb népi építészete miatt. Ezt követően álljunk meg Andocson a nemrég szépen felújított ferences kolostornál, nézzük meg a templomot és a Mária szobor ruhakiállítását, majd ebédeljünk Rádpusztán.

Az ebédet követően vegyünk részt egy lovasprogramon, utána keressük fel a balatonlellei Kishegy egyik híres borászatát egy borkóstolóra. Ha időnk engedi, akár több borászatot is meglátogathatunk, este pedig együnk hagyományos halételeket vacsorára Balatonlellén. Este szálljunk meg Balatonlellén vagy Balatonbogláron.

 

3.nap

Kezdjük a napot a balatonboglári Gömbkilátóban, ahonnan a déli part egyik legszebb panorámáját csodálhatjuk meg, ezután, ha kedvünk tartja, a szomszédos kalandparkban a nyári bobpályát is kipróbálhatjuk. Keressük fel a borvidék keleti részét és a mesztegnyői kisvasút kakpusztai végállomásától indulva, járjuk be a Tőzike tanösvényt vagy az Eltűnt puszták nyomában tanösvényt.

A valamikori puszták helyén, fiatal és öreg égeresek, tölgyesek mélyén, patakok és lápok mellett haladva, ismert és ritkán látott növényfajokkal találkozhatunk. Tavaszi időszakban számos virágzó növényfajban – többek közt a névadó tavaszi tőzikében – gyönyörködhetünk. A délutánt töltsük Balatonszárszón, látogassuk meg a József Attila Emlékházat vagy Balatonföldváron a Hajózástörténeti Múzeumot. Utána keressük fel Balatonszárszó vagy Balatonföldvár valamelyik borászatát.