2 NAPOS TÚRA

Balatonfüred-Csopaki borvidék

1.nap

Keressük fel reggel a Sajkodi-öblöt és a még csendes vízen evezzünk egyet a nesztelenül suhanó kajakokkal, a vízről megcsodálva a Balaton egyetlen és utolsó természetes öblét, ahol az erdő néhol még beleér a tóba. Ezután keressük fel a Tihanyi Apátságot, kiáltsunk egy nagyot a Visszhang-dombon az echo-kőre állva, hogy visszahalljuk az apátság északi faláról visszaverődő hangunkat, kóstoljunk süteményeket az apátság teraszán, majd sétáljunk el a Magyar Királyok Panoptikumába.

Ebédeljünk meg Tihanyban, majd keressük fel a Nemzeti Park bemutatóközpontját, a Levendula-házat, ahol megismerkedhetünk a Tihanyi-félsziget kialakulásának történetével. A barátlakások és a gejziritkúpok felkeresése után a napot zárjuk borkóstolóval egy aszófői borászatban.

 

2.nap

Délelőtt kezdjük a napot a Balatonfüred feletti hegyoldalon, a zsidó temetőnél, Heller Ágnes nemzetközileg elismert filozófus síremlékénél. Innen sétáljunk át a Lóczy-barlanghoz, de mielőtt odaérnénk, pihenjünk meg az egyik legismertebb balatonfüredi pincészet teraszán egy pohár bor vagy egy szörp társaságában és csodáljuk meg Balatonfüred elénk táruló látványát. A Lóczy-barlang felkeresése után kapaszkodjunk fel a Jókai-kilátóba, majd az erdő alatt és a szőlők fölött haladva sétáljunk tovább Csopak irányába.

Itt ebédeljünk meg valamelyik neves pincészet éttermében vagy teraszán. Útközben megpihenhetünk egy borteraszon, de akár a napot is zárhatjuk egy ilyen helyen, bort kóstolgatva és jazzt hallgatva, az alattunk elterülő Balaton látványával a szőlősorok között, vagy besétálhatunk egészen Paloznak központjáig, ahol egy vendéglőben ízletes vacsorát kaphatunk a híres csopaki rizlingek mellé. A túra gyalog, biciklivel és akár autóval is teljesíthető, utóbbi esetben akár még több füredi látnivalóval kiegészítve a programot.