3 NAPOS TÚRA

Balatonfüred-Csopaki borvidék

1.nap

Délelőtt járjuk be Balatonfüred belvárosát, andalogjunk a vízparti Tagore sétányon, menjünk be a Jókai Mór Emlékházba és a Vaszary Galériába, keressük fel a Vitorlás Múzeumot és a Bodorka Látogatóközpontot, majd ebédeljünk meg az egyik ismert helyi borászat borbárjában, közel a vízparthoz, a belvárosban.

Délután keressük fel az egykori zsinagógát, ahol ma kiállítással emlékeznek meg neves zsidó származású honfitársainkról, majd kiránduljunk el a Lóczy-barlangba, végül a közeli borászat teraszán búcsúztassuk a napot vacsorával és borkóstolóval. Alternatív programként akár vitorlázhatunk is egyet a tavon, borkóstolóval egybekötve, hiszen több borászat is szervez ilyen típusú programot.

 

2.nap

Keressük fel reggel a Sajkodi-öblöt és a még csendes vízen evezzünk egyet a nesztelenül suhanó kajakokkal, a vízről megcsodálva a Balaton egyetlen és utolsó természetes öblét, ahol az erdő néhol még beleér a tóba. Ezután keressük fel a Tihanyi Apátságot, kiáltsunk egy nagyot a Visszhang-dombon az echo-kőre állva, hogy visszahalljuk az apátság északi faláról visszaverődő hangunkat, kóstoljunk süteményeket az apátság teraszán, majd sétáljunk el a Magyar Királyok Panoptikumába.

Ebédeljünk meg Tihanyban, majd keressük fel a Nemzeti Park bemutatóközpontját, a Levendula-házat, ahol megismerkedhetünk a Tihanyi-félsziget kialakulásának történetével. Ha nyár elején utazunk, akár egy levendulaszüreten is részt vehetünk. A barátlakások és a gejziritkúpok felkeresése után a napot zárjuk borkóstolóval egy aszófői borászatban.

 

3.nap

Keressük fel Balatonudvari temetőjében a szív alakúra faragott sírköveket, majd a Hegyestű geológiai bemutatóhelyet Monoszlón, a Tagyon-hegy tetején. Az egykori tanúhegy egyik oldalát egy kőbánya lefejtette, így láthatóvá vált a hegy belső szerkezete és az oszlopokká szilárdult bazalt. Ezután kóstoljunk borokat a Tagyon-hegy oldalában egy borászatban, majd menjünk át Dörgicsére, felkeresni a romtemplomokat és megcsodálni a népi építészet remekeit, végül a Levendula Majort se hagyjuk ki.

Dörgicsén is található több borászat, így akár itt is szervezhetünk borkóstoló programot. Ezután keressük fel Nagyvázsonyban a Kinizsi-várat, majd a nap zárásaként irány Veszprém, ahol a belváros látnivalói mellett ott az állatkert is, no meg a nyaranta szervezett könnyűzenei programok és színházi előadások, így kulturális programmal, városi sétával és vacsorával búcsúzhatunk a Balatonfüred-Csopaki borvidéktől.