2 NAPOS TÚRA

Móri borvidék

1.nap

Délelőtt sétáljunk egyet Móron a pincesoron, ahol a hagyományos német présházak között számtalan, szinte klasszicista kúriára emlékeztető, hatalmas épület is áll. Ezt követően nézzünk be egy móri borászatba és a kóstolás közben igyekezzünk minél többet megtudni a borvidék ikonikus fajtájáról, az ezerjóról.

A kóstoló után keressük fel a Lamberg-kastélyt, a kapucinus templomot és rendházat, majd menjünk át Csókakő várába, ahonnan egyrészt csodálatos kilátás tárul a szemünk elé, másfelől innen egy gyalogtúrával eljuthatunk Csákberénybe, útközben érintve a meredeken leszakadó mészkősziklákat.

Ezt követően keressük fel Gánton a Bauxitföldtani Parkot, ahol marsbéli táj tárul a szemünk elé, majd zárjuk a napot Csákváron, ahol sétálhatunk egyet az Esterházy-kastély kertjében. Szállást lehetőleg Móron foglaljunk, ahol este akár egy borvacsorán is részt vehetünk.

 

2.nap

Délelőtt üljünk autóba és keressük fel a kamalduli remeteséget Majkpusztán. A némasági fogadalmat tett kamalduli szerzetesek egykori cellaházai előtt gyógynövényeket termesztettek, később a szerzetesrend feloszlatása után az alapító Esterházy család a rendházat vadászkastéllyá alakította át, itt született a későbbi miniszterelnök Esterházy Móric és itt élt később, a kommunizmus alatt, a 13-as számú cellában kitelepítve a felesége, Károlyi Margit, Esterházy Péternek, az írónak a nagymamája.

A gyógynövénykert ma már újra létezik, kóstoljunk meg mi is egy-egy gyógyteát. Ebédelni térjünk vissza Mórra, majd kóstoljunk borokat egy helyi borászatban. Ezt követően látogassunk el Székesfehérvárra. A koronázó templomnak, a Nagyboldogasszony-főbazilikának, amit Mátyás király még bővíttetett, ma már csak az alapjait találjuk meg a Romkertben.

A közelben találjuk az Országalmát és a Városházát, a Hiemer-házat és a benne működő Hetedhét Játékmúzeumot, a Püspöki palotát, a Mátyás király emlékművet, a Fekete Sas Patikamúzeumot és a Városi Képtárat, ahol az állandó kiállítás mellett csodás időszaki programokat is szerveznek.