2 NAPOS TÚRA

Neszmélyi borvidék

1.nap

Délelőtt járjuk be az egykori neszmélyi szőlőbirtokos polgárság városát, Komáromot. A Monostori erőd mellett a Duna északi oldalán található óváros is kiváló program, akárcsak a városban található Brigetio Gyógyfürdő felkeresése. A sportosabbak béreljenek kenut a Hajóvontató parton található Vízitúraponton, ahonnan kényelmes távolságra, mindössze 22 km-re esik a neszmélyi Hajóskanzen, így a folyón tehetik meg az utat, amerre egykoron a borkereskedők is jártak.

Ha még tovább is eveznénk, a következő vízitúrapontot Lábatlanban találni, a szomszédos Nyergesújfaluban pedig felkereshetjük a pincesort, vagy ha megfelelően időzítjük látogatásunkat, a Völgyválasz névre hallgató borfesztivált. Az estét zárjuk itt, vagy egy neszmélyi, netán dunaszentmiklósi borászat vendégházában.

 

2.nap

Délelőtt üljünk autóba és keressük fel a kamalduli remeteséget Majkpusztán. A némasági fogadalmat tett kamalduli szerzetesek egykori cellaházai előtt gyógynövényeket termesztettek, később a szerzetesrend feloszlatása után az alapító Esterházy család a rendházat vadászkastéllyá alakította át, itt született a későbbi miniszterelnök Esterházy Móric és itt élt később, a kommunizmus alatt, a 13-as számú cellában kitelepítve a felesége, Károlyi Margit, Esterházy Péternek, az írónak a nagymamája.

A gyógynövénykert ma már újra létezik, kóstoljunk meg mi is egy-egy gyógyteát. Ebédelni térjünk vissza a borvidékre, ahol az egyik nagy borászat étterme a szőlők közül gyönyörű panorámát biztosít a Dunára. Délután keressük fel a neszmélyi Hajóskanzent, vagy a dunaszentmiklósi sváb tájházat, utána sétáljunk fel a lyukpincék között a kilátóhoz, végül az öreghegyi pincesoron kóstoljunk kiváló dunaszentmiklósi borokat.

 

2019 - 2021 Bor.hu Minden jog fenntartva!
Spotify Facebook Youtube Instagram tiktok