3 NAPOS TÚRA

Neszmélyi borvidék

1.nap

Kezdjük a napot a borvidék keleti részén, a Dunakanyar kapujának számító Esztergomban. A Bazilika meglátogatása után tekintsünk le a bástyákról a Dunára, a túlparti Párkány házaira, a Garam torkolatára és a fölötte húzódó Kovácspataki-sziklákra, utána pedig keressük fel a Duna Múzeumot, ha gyerekekkel vagyunk, ők garantáltan élvezni fogják.

Alternatív programnak is kiváló az egykori esztergomi szőlőhegyen álló présház, Babits Mihály nyaralója, a híres autogramfallal. Ebédhez érdemes a Bazilika alatt található impozáns éttermet és boralagutat választani. Ezután irány Klastrompuszta, az egykori pálos kolostor romjai, majd délután Kesztölcön láthatunk neki a borkóstolásnak, akár dűlőtúrával és agrowellness programokkal egybekötve.

Innen a bátrabbak meredek kaptatón mászhatnak fel az Öreg-szirthez, de a kilátás miatt megéri. Érdemes itt megszállni, hogy a borkóstolás után már ne kelljen utaznunk.

 

2.nap

Reggel először térjünk be Bajnán a Sándor-Metternich kastélyba, majd utána járjuk be a borvidék központi részét, kapaszkodjunk fel a fák fölé a süttői Lombkorona tanösvényen, majd keressük fel a Monostori erődöt Komáromban és persze a város egykori központját a Duna északi oldalán.

Ebéd után kiránduljunk egy nagyot a nyugati Gerecsében a Kőpite Túrakörök Tanösvényen, vagy pihenjük ki a fáradalmakat a komáromi gyógyfürdőben. Az irodalomkedvelőknek érdekes kitérő lehet Csokonai Vitéz Mihály múzsájának, Lillának a sírja Dunaalmáson! Az esti kóstolót és vacsorát tervezzük nyugodtan Tatára vagy a neszmélyi Melegeshegyre, ahonnan csodás a kilátás a Dunára és a környező szőlőkre is.

 

3.nap

Az utolsó napon járjuk be a borvidék nyugati oldalát, érintve Kocson a Kocsimúzeumot és az egykori plébánia épületét, ahol különleges borokat is kóstolhatunk! Keressük fel Etén a pincehegyet és az apró bormúzeumot, a kisbéri Helytörténeti Múzeumot, ahol még a lovaglás szerelmeseinek sem kell csalódniuk, hiszen Kincsem nemzőjének, a szintén híres versenylónak, Buccanernek a csontváza is itt van kiállítva, a kiállítás ugyanis az egykori Ménesparancsnokság épületében található.

A gyermekekkel utazók számára jó program lehet az ászári Mini Skanzen és Tájház, a napot pedig befejezhetjük egy ászári pincészet felkeresésével.

 

2019 - 2021 Bor.hu Minden jog fenntartva!
Spotify Facebook Youtube Instagram tiktok