1 NAPOS TÚRA

Pannonhalmi borvidék

1.nap

A Sokorói-dombság falvai viszonylag kevés országos hírű látnivalóval kápráztatnak el bennünket, így nem fér ahhoz kétség, hogy a borvidéki túrát a Pannonhalmi Főapátságban érdemes kezdeni. Már az épület látványa is lenyűgöző, csakúgy, mint a kilátás a mellvédtől vagy a könyvtár a XIX. századból, de ne hagyjuk ki a román stílusú altemplom, a XV. századi kerengő, a gótikus bazilika, és persze nyáron a majd hat hektáros levendulamező megtekintését a gyógynövénykertben, mellette az ajándékbolttal és a lepárlóval, levendulaolajos ajándékokkal tarkítva.

De ott van még a 22 hektáros arborétum, a Boldog Mór-kilátó, ahonnan tiszta időben a Bakony északi vonulatáig is ellátni, a lombkorona tanösvény, ami kerekesszékkel is bejárható, a hangulatos apátsági kávéház, vagy a szintén az apátság által működtetett étterem, ahol a fentiek megtekintése után kényelmesen és jóízűen megebédelhetünk.

Ne felejtsünk el a sűrű napi programba egy pincetúrát beiktatni, hogy a vezetett kóstolón megismerkedjünk a remek apátsági borokkal és a róluk szóló érdekes történetekkel. A térségtől búcsúzásképp menjünk el a közeli Győrbe, sétáljunk egyet az óváros barokk és klasszicista épületei között és csodáljuk meg a Bazilikában Magyarország egyik legjelentősebb szakrális emlékét, a Szent László Hermát, az egyetlen hitelesnek tartott Árpád-házi királyábrázolást.