2 NAPOS TÚRA

Pannonhalmi borvidék

1.nap

A nap jelentős részét szánjuk Győr felfedezésére. Az óváros barokk és klasszicista épületei, a győri Duna-part, a kilátás a Káptalandombról, az éttermek és cukrászdák, a templomok és a vízparti kenu- és kajakkölcsönzők, és a Bazilika mind érdekes látnivalói a városnak.

Utóbbiban találjuk Magyarország egyik legjelentősebb szakrális emlékét, a Szent László Hermát, az egyetlen hitelesnek tartott Árpád-házi királyábrázolást. Győrben nyaranta két szabadstrand nyújt felüdülést a melegben, egy a Rába partján, egy pedig a Mosoni-Dunán.

A Holt-Marcal partján található Achilles üdülőfaluban Vízisí és Szabadidő Centrum működik, de a városban gyógy-, termál- és élményfürdő is van Rába-Quelle néven, valamint egy szuper, Mobilis fantázianevű interaktív kiállítási központ. Estefelé menjünk át Nyúlra valamelyik helyi borászatba, hogy magunk is megtapasztaljuk, hogy micsoda potenciál rejlik az itteni szőlőben!

 

2.nap

Délelőtt keressük fel Nyúl határában a “szurdikba” vájt pincesort. A viccesen Nyúli Havasoknak is nevezett dombság egyik magaslatán, a Lila-hegyen felújított kilátó várja a túrázókat. Ezután szenteljük a napot a Pannonhalmi Főapátságban és környékén ránk váró számos programra.

Már az épület is lenyűgöző, csakúgy, mint a kilátás a mellvédtől, a könyvtár a XIX. századból, a román stílusú altemplom, a XV. századi kerengő, a gótikus bazilika, és persze nyáron a majd hat hektáros levendulamező a gyógynövénykertben, mellette az ajándékbolttal és lepárlóval, levendulaolajos ajándékokkal tarkítva. De ott van még a 22 hektáros arborétum, a Boldog Mór-kilátó, ahonnan tiszta időben a Bakony északi vonulatáig is ellátni, a lombkorona tanösvény, ami kerekesszékkel is bejárható, a hangulatos apátsági kávéház, vagy a szintén az apátság által működtetett étterem, ahol a fentiek megtekintése után kényelmesen és jóízűen megebédelhetünk.

Ezt követően járjuk be az apátság pincéjét egy vezetett kóstoló során, hogy megismerkedjünk az apátsági borokkal és a róluk szóló érdekes történetekkel.