3 NAPOS TÚRA

Pannonhalmi borvidék

1.nap

A győri óváros barokk és klasszicista épületei, a Duna-part, a kilátás a Káptalandombról, az éttermek és cukrászdák, a templomok és a vízparti kenu- és kajakkölcsönzők, és a Bazilika mind érdekes látnivalói a városnak. Utóbbiban találjuk Magyarország egyik legjelentősebb szakrális emlékét, a Szent László Hermát, az egyetlen hitelesnek tartott Árpád-házi királyábrázolást.

A városi séta után ebédeljünk meg, majd keressünk fel egy közeli fürdőt. Estefelé menjünk át Győrújbarátra vagy Nyúlra és keressünk fel egy helyi borászatot.

 

2.nap

Délelőtt keressük fel Nyúl határában a “szurdikba” vájt látványos pincesort. Ezután szenteljük a napot a Pannonhalmi Főapátságban és környékén ránk váró számos programra. Már az épület is lenyűgöző, csakúgy, mint a kilátás a mellvédtől, a könyvtár a XIX. századból, a román stílusú altemplom, a XV. századi kerengő, a gótikus bazilika, és persze nyáron a majd hat hektáros levendulamező a gyógynövénykertben, mellette az ajándékbolttal és lepárlóval, levendulaolajos ajándékokkal tarkítva.

De ott van még a 22 hektáros arborétum, a Boldog Mór-kilátó, ahonnan tiszta időben a Bakony északi vonulatáig is ellátni, a lombkorona tanösvény, ami kerekesszékkel is bejárható, a hangulatos apátsági kávéház, vagy a szintén az apátság által működtetett étterem, ahol a fentiek megtekintése után kényelmesen és jóízűen megebédelhetünk.

Ezt követően járjuk be az apátság pincéjét egy vezetett kóstoló során, hogy megismerkedjünk az apátsági borokkal és a róluk szóló érdekes történetekkel. Szállást itt vagy Győrben is foglalhatunk.

 

3.nap

Keressük fel a bábolnai Nemzeti Ménesbirtokot. Kocsigyűjteményük és ménestörténeti kiállításuk a laikusoknak is igazi élményt ad, de a Ménesudvar és az arborétum felkeresése után a gyerekek biztosan a Csikótelep kifutói mellett állnak majd legtovább!

A birtokon fogatbemutató, étterem és sétakocsikázás is vár ránk, így érdemes ezzel a programmal elbúcsúzni (szigorúan ebéd után) a Pannonhalmi borvidéktől.