3 NAPOS TÚRA

Soproni borvidék

1.nap

Legyen ez a nap a kastélyok és főnemesek napja, vagyis délelőtt látogassunk el Fertődre, az Esterházy-kastélyba, a „magyar Versailles-ba“, hogy elámuljunk az Esterházyiak egykori mesés gazdagságán. A kastélytúra után pihenjünk egy kicsit Balfon a gyógyfürdőben, majd keressük fel a Balfi Nemzeti Emlékhelyet, a Szent Farkas vártemplom kőkerítése mellett.

A meggyilkolt zsidó munkaszolgálatosok emlékére emelt szoboregyüttes többek között Sárközi György költőre és Szerb Antalra íróra emlékezik.

Délután még keressük fel Nagycenken a Széchenyi-kastélyt és mauzóleumot, majd irány Sopron, ahol borkóstolóval egybekötött vacsorával zárhatjuk méltón a napot.

 

2.nap

Sopron kihagyhatatlan egy helyi borvidéki túrán, így a második nap délelőttjén fedezzük fel a belvárost, a Tűztorony ikonikus épületét, a barokk Szentháromság szobrot, a Storno-házat, a középkori zsinagógát, a Várkerületet.

Az ebédet költsük el Sopronbánfalván, a Karmelita kolostorban kialakított hotel éttermében, majd délután keressük fel az Erdészeti Múzeumot, a Bányászati Múzeumot vagy a Lővér Kalandparkot. Az esti soproni borkóstoló és vacsora előtt ne felejtsük el felkeresni a város ikonikus csokoládéműhelyét egy gyors kóstolóra, szuvenírvásárlásra.

 

3.nap

Délelőtt kezdjünk egy vitorlázással vagy egy evezős túrával a Fertő-tavon, vagy ha erre nem alkalmas az időjárás, akkor egy kiadós biciklizéssel a tó mellett kiépített kerékpárúton. Ebédeljünk Fertőrákoson, azután keressük fel a Fertőrákosi Kőfejtőt és Barlangszínházat, majd ha még marad rá időnk, a híres Mithras-szentélyt.

A Püspöki palotához is ellátogathatunk kerékpárral, és akár elektromos kisvonattal is, de a helyi borászok is szerveznek dűlőtúrákat traktorral és a traktorok mögé kötött utánfutókkal, hogy kényelmesen üldögélve csodáljuk meg a tó és a hatalmas nádasok látványát. Az estét is töltsük Fertőrákoson, hidegtálas borkóstolóval, netán borvacsorával és ha éppen szezonban érkeztünk, egy koncerttel a fertőrákosi kőfejtőben.