1 NAPOS TÚRA

Tolnai borvidék

1.nap

Délelőtt keressük fel a Paksi Atomerőmű Atomenergetikai Múzeumát, ahol mindent megtudhatunk nem csak az erőműről, de magáról az atomenergiáról is, igazán érdekfeszítő tárlat, kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Ezután menjünk be Paks belvárosába, azon belül is a Sárgödör térre, ahol hagyományos sváb présházak és pincék sorakoznak a két egymásba fonódó, szilvamag alakú tér oldalán. Itt egy borászatban megebédelhetünk, végigkóstolhatjuk a paksi borokat, de még a pincében kialakított apró szentélyt is megtekinthetjük, mielőtt továbbindulunk a borvidék délebbi területei felé. Fedezzük fel Tolna mezővárost, ami egykor az élő folyó mellett feküdt és a kor fontos dunai kikötője volt, amely fogadta az 1700-as években a folyón érkező német telepeseket.

Ma régi selyemgyárában múzeum működik, de gyerekekkel a városi Kékfestő Műhelyt és a MAG-ház Turisztikai Látogatóközpontot is érdemes felkeresni. Innen délre olyan falvakat találunk, mint a paprikájáról híres Bogyiszló, északra pedig a Duna holtágáról nevezetes Fadd.

Ha tudjuk, kombináljuk össze a kettőt, kezdve egy kiadós nyári fürdéssel a faddi Dunán, majd utazzunk tovább Györkönyre, ahol egy igazán csodálatos sváb pincefaluban pihenhetjük ki a nap fáradalmait, bort kóstolhatunk a helyi borászokkal, de akár egy ismert pálinkafőzdét is felkereshetünk.

 

2019 - 2021 Bor.hu Minden jog fenntartva!
Spotify Facebook Youtube Instagram tiktok