3 NAPOS TÚRA

Villányi borvidék

1.nap

Délelőtt fedezzük fel az Ormánság festett kazettás mennyezetű templomait Kóróson vagy Adorjáson, netán kiránduljunk egyet a Csarnóta melletti Kopasz-hegy csúcsán álló kilátóhoz, ahonnan szép panoráma nyílik Harkány környékére. Ebédeljünk meg a környék egyik csárdájában, délután pedig választhatunk a Harkányi Gyógy- és Strandfürdő medencéi, vagy egy újabb - ezúttal borokhoz kötődő - kirándulás között.

A helyi gyógyvíz számtalan egészségügyi problémára kínál megoldást, de azok is élvezhetik a medencéket, akik egyszerűen csak pihenni szeretnének. Ha a kirándulást választjuk, keressünk fel egy borászatot a közeli Babarcszőlősön vagy Túronyban, ahol hangulatos borkóstoló vár ránk a nap zárásaként.

 

2.nap

A második napon irány Villány, de útközben álljunk meg a nagyharsányi református templomban megcsodálni a freskókat. Villányba érve járjuk végig az Ammonitesz tanösvényt önállóan vagy szakvezetéssel, de vigyázzunk, mert az őskövületek keresgélése közben gyorsan telik az idő!

A Templom-hegy tetején kilátó is épült, ami egy egyórás sétával könnyedén elérhető. Ebédeljünk meg Villányban, levezetésképp pedig sétáljunk végig a pincesoron, igyunk egy kávét vagy egy pohár bort, hogy aztán délután újult erővel látogathassunk el a Villányi Bormúzeumba, ahol megismerkedhetünk a borvidék történetével, a szőlőműveléssel és a borkészítéssel, a környék néprajzával és végső soron a helyi borlovagrend hagyományaival is.

A vacsorát és szállást egy helyre foglalva valamelyik ismert pincészetnél még egy esti borkóstoló is befelér a programba.

 

3.nap

Az utolsó napon keressük fel az újpetrei Traktormúzeumot, ahol az elmúlt évszázad mezőgazdasági gépei között barangolhatunk, utána pedig irány Szaporca és az Ős-Dráva Látogatóközpont, ahonnan előzetes egyeztetést és foglalást követően akár a vízről is megismerkedhetünk a Dráva élővilágával.

A látogatóközpont az ormánsági életet és tradíciókat mutatja be egy interaktív kiállításon, a tanösvények pedig mocsarak és nyílt vízfelületek mellett kalauzolják a látogatókat, ahol leskunyhókból figyelhetjük meg a vízimadarak és egyéb állatok életét.

A kirándulás fáradalmait legjobban egy kisharsányi borászat teraszán lehet kipihenni, a szőlők felett és az erdő alatt, miközben készül a sült oldalas és halk jazz szól a háttérben, tegyünk hát mi is így, egy pohár Villányi Franc-nal búcsúzva ettől az inspiráló borvidéktől és a borászaitól.

 

2019 - 2021 Bor.hu Minden jog fenntartva!
Spotify Facebook Youtube Instagram tiktok