2024 június 10. / Szabó EditURL másolásaFacebook megosztásTwitter megosztás

Fesztiváldömping, jó zenék, jó borok

Nyár van, nyár, egymást érik a boros rendezvények kis hazánkban. Írásunkban a legizgalmasabb nyár eleji programokból kötöttünk színes csokrot. Kellemes lazítást, szép időt, jó borokat mindenkinek!

ChardonnÉj az Etyeki Kúriában – június 15.

A vidám, színes kerti parti hangulatú ChardonnÉj évek óta az egyik legjobban várt nyári rendezvény. A házigazda Etyeki Kúria mellett ilyenkor számos vendégborászat kínálja a chardonnay szőlőfajtából készült csendes vagy habzóborait, de pezsgők is érkeznek szép számmal. Az idén húsznál is több pincészet képviselői várják a vendégeket a kertben, és a hazai mesterek tételei mellett az osztrák Esterházy vagy a szlovákiai Világi Pincészet borait is megkóstolhatjuk, a Boutiq’Bar csapata pedig chardonnay-alapú koktélokat kever. A sétálókóstoló délután 5-től este fél 9-ig tart, de a fergeteges buli csak akkor kezdődik: a Funky ChardonNite fellépője idén a Bon-Bon együttes. A rendezvényre Budapestről transzferbuszok szállítják a vendégeket.  

További információ: https://etyekikuria.com/blogs/aktualitasok/chardonnej-2024-junius-15-szombat

 

Kéknyelű Virágzás Ünnepe Badacsonyban – június 15.

A kéknyelű a Badacsonyi borvidék legismertebb szőlőfajtája, a badacsonyi boros identitás része. Kiváló bort ad, és 2013 óta kiemelt nemzeti értékként szerepel a Nemzeti Értéktárban. Nem csoda, hogy a helyi borászok büszkék rá, és szeretnék a hírét minél messzebbre vinni, ezért is rendezik meg minden évben a Kéknyelű Virágzás Ünnepét. A programnak a Badacsonyi Kutató Állomás kéknyelűültetvényének terasza ad festői helyszínt, a poharakba pedig 35 helyi borászat kéknyelű borai kerülnek. Mivel személyesen jelen lesz szinte minden olyan badacsonyi bortermelő, aki foglalkozik a fajtával, a vendégek beszélgetni is tudnak velük a rendezvény során. A délután 3-kor kezdődő programban helyet kapott egyebek között egy olyan különleges mesterkurzus, amelyen idős, már forgalomban nem lévő kéknyelűket kóstolhatnak az érdeklődők, este 7-től pedig Pribojszki Mátyás és együttese zenéje mellett folytathatja a borozást a közönség.

További információ:  https://badacsony.com/events/details/2953-keknyelu-viragzas-unnepe

 

Kékfrankos és Régi Magyar Fajták Fesztivál Gyöngyöspatán – június 15.

A gyöngyöspatai borászok maroknyi csapata néhány évvel ezelőtt elhatározta, hogy élettel tölti meg a település fölötti domboldalon található „Hétsoros pincefalut”, és rendezvényeiket azóta ebben az egyedülálló környezetben valósítják meg. Vulkanikus borok fesztiválját már régóta szerveznek, a kékfrankosra fókuszáló rendezvényből azonban tavaly volt az első, és az olyan jól sikerült, hogy nem volt kérdés a folytatás. Az idei rendezvényen a kékfrankos mellett a kadarka és más régi magyar fajták is reflektorfénybe kerülnek. A tihanyi kék, a hajnos kék, a csókaszőlő és a laska lassan már nem lesz szokatlan a honi szőlőskertekben, a rendezvény egyik mesterkurzusán azonban közelebbi ismeretséget köthetünk velük, és kérdéseinket a téma nagy szakértőjének, Szentesi Józsefnek is feltehetjük. A másik mesterkurzus a kadarkát állítja középpontba. A fesztiválon a tíz vendéglátó pincéhez 16 vendégborászat csatlakozik, fellépnek a patai óvodások, lesz élő zene és közös meccsnézés is. A rendezvény ingyenes, viszont a mesterkurzusokra belépőjegyet kell váltani.

További információ: https://www.facebook.com/events/7370687473018800

 

 

Iván-völgyi kadarkatúra, Szekszárd – június 22.

Szinte hihetetlen, de az idén már 13. alkalommal nyitják ki a szívüket, na meg a pincéjük ajtaját a szekszárdi Iván-völgyben alkotó borászok a vendégek előtt, hogy közösen ünnepeljék a borvidék egyik fontos fajtáját, a kadarkát. A sajátos illatú löszmélyutakon sétálni, gyurgyalagot, nyulat látni, a madarak énekét hallgatni akkor is nagy élmény, ha nincs pohár a kezünkben, hát még ha van, és pontosan tudjuk, hogy az utunk végén valaki bort tölt majd bele! A völgyben található öt borászat – Németh János Pincészet, Tüske Pince, Heimann Családi Birtok, Vida Borbirtok, Sebestyén Pince – egymástól hosszabb-rövidebb sétatávolságra található, és a nap folyamán érdemes mindenkihez bekopogtatni. Mindenhol lesz majd egy vendégborászat, és a borok mellé elismert séfek álmodnak ételpárosításokat. Ki ne kóstolná szívesen például Heimann Zoltánék borait A Séf és a Kertész remek ételeivel! A túra reggel 9-től este 7-ig tart.

További információ: https://ivanvolgyitura.hu/pinceszetek/gasztro-tura/

 

Jó éjszakát, Mád – június 21–23.

Van egy éjjel, ami három napig nem ér véget – legalábbis Mádon. Ez a kedves, tokaj-hegyaljai település ad ugyanis otthont a Jó éjszakát, Mád című programnak, amelyet minden évben a Szent Iván-éjhez legközelebb eső hétvégén rendeznek meg. A tizedik, jubileumi fesztivál a zene, a könyvek, a bor és a gasztronómia közös ünnepe lesz. A könyves forgatagban feltűnik például Spiró György és Kollár-Klemencz László, koncertet ad Szabó Balázs Bandája, Dés László Tóth Verával áll színpadra, Závada Pál pedig szaxofonos irodalmi estet tart. Profi csillagásszal kémlelhetjük a júniusi égboltot, meghallgathatjuk Koltai Róbert történeteit egy sztorizós-filmvetítős esten, a környék szépségeit pedig e-bike-túrák során fedezhetjük fel. A gasztronómiai kínálatról a Stílusos Vidéki Éttermiség nyolc étterme gondoskodik, borral és pincehűvös kulisszatitkokkal pedig a település 21 kiváló borászata várja a vendégeket. Kóstoljuk össze a kortárs kultúrát a történelmi hangulattal, a legjobb borokat a legjobb könyvekkel, a feledhetetlen koncerteket a pazar fogásokkal a nyári napforduló legszínesebb programkavalkádján! 

További információ: https://madeinmad.hu/en/events/event/Jo_ejszakat

 

 

BOLDOGkisfalud Feszt, Bodrogkisfalud – június 27–30.

Bor, zene, boldogság… Ez a BOLDOGkisfalud Feszt Tokaj-Hegyalja szívében, Bodrogkisfaludon, ahol a legjobb zenék mellé a környék legízesebb borait kortyolhatjuk. A programok középpontja a Petőfi utca, ott találjuk a Seven Hills Distilleryt és a Bodrog Borműhelyt is – mindkettő kiemelt helyszín. A nagyszínpad a Kisfalucska Udvarház & Bisztró kertjében áll majd, és olyan zenekarok lépnek a deszkáira, mint a Kispál és a Borz vagy a Carson Coma. A rendezvény idején szinte minden környékbeli pincészet készül valami meglepetéssel, dűlő- és pincetúrák, pezsgős reggelik és borvacsorák várják az érdeklődőket, de lesz gyalog-, bicikli- és kenutúra, a csütörtöki nap pedig teljes egészében a természetvédelem és az ökológiai gazdálkodás jegyében telik. Fiatal képzőművészek, festők, divattervezők, grafikusok és textilművészek munkáiból nyílnak kiállítások, a sport szerelmesei pedig futó- és bicikliversenyen állhatnak starthoz. A fesztivál egyetlen másik borvidékről érkező vendége Luka Enikő soproni borász lesz, aki Závada Péter költővel együtt mesél a közönségnek az alkotás izgalmáról egy kóstolással egybekötött beszélgetésen. A színvonalas gasztronómiai kínálat mellett természetesen helyi borokból sem lesz hiány, a borászatokon kívül lehet bort kóstolni a Bodrogon ringatózó hajókon és a Kisfalucska borligetben is, ahol egymást váltják majd a pult mögött a borászok. A programkínálat fiatalos, sokszínű és gazdag, egészen biztosan mindenki megtalálja a neki leginkább megfelelőt.

További információ: https://boldogkisfaludfeszt.hu/

 

URL másolása Facebook megosztás Twitter megosztás
Lapozás vissza Lapozás előre

Ha nyár, akkor buborékok!

Elolvasom

Bor és snack az Eb-meccsekhez

Elolvasom

Fesztiváldömping, jó zenék, jó borok

Elolvasom

BorKatedra - Három egyetemen indul borkulturális képzés szeptembertől!

Elolvasom
2019 - 2021 Bor.hu Minden jog fenntartva!
Spotify Facebook Youtube Instagram tiktok