2025 március 11. / Ercsey Dániel
Nem is olyan rég éppen együtt borozgattam és beszélgettem Fejérvári Gergellyel, akit egyes honlapok művészetkóstoltató kultúrsommelier-ként, mások egyszerűen csak az elfeledett zalai szőlők patrónusaként emlegetnek. A titulus nem feltétlenül légből kapott, hiszen Gergely maga is műveli kis szőlőjét Egeraracsán, az Egri-hegyen, ami bizony a Zalai borvidék része. Legújabb könyvében ugyan azt írja, hogy az ideális szőlőszomszéd nincs fent a hegyen (lehet, hogy nem pontosan így fogalmazott), mégis, a beszélgetés során úgy tűnt, hogy őszintén aggódik minden elhanyagolt szőlőtőke, minden összedőlő présház, minden egyes kihagyott zalai ziccer miatt. Ezen felbuzdulva arra gondoltam, hogy összeszedem, hol tart most a zalai bor, egyáltalán mit gondolunk annak, mi az, amit így is hívhatunk, és milyen lehetőségei vannak arra, hogy áttörje az országos ismertség kapuját.
A széttöredezett borvidék északi felén geológiailag két gyökeresen eltérő területet találunk. A Zalai-dombság, pontosabban a Zalaapáti-hát északi csücskén agyagbemosódásos, barna erdőtalajokon terem a pátria és a pintes, előbbi új nemesítésű szőlő, az olaszrizling és a piros tramini voltak a szerencsés szülők, utóbbi állítólag ősi magyar fajta, ami ma kizárólag a csáfordi szőlőhegyen terem. Ez a két szőlő – és főként a bora – tökéletesen alkalmas lenne arra, hogy legalább a hazai borkedvelők ínyenc rétegét megszólítva zarándoklatot generáljon Zalaszentgrótra. És mivel a helyi termelők sem maradnak restek, talán van rá esély, hogy a környék – némi szőlőhegyi összefogást követően, tudatosan használva a gerillamarketinget, a borászati szakírókat és a véleményvezéreket – felkelti a borkedvelők figyelmét.
Ezzel a területtel szemben (szó szerint, hiszen a széles völgy túloldaláról van szó) a Keszthelyi-hegység bazaltvidékén minden adott lenne a badacsonyi borok „kistestvéreinek” elkészítéséhez, mégsem tobzódnak a borászok a Vindornya-falvak ismeretlen dűlőiben, hogy ha nem is rögtön pintest, de legalább olaszrizlinget telepítsenek a filoxéra óta felhagyott domboldalakon.
„Zala büszkesége”, a Hegyke
2021-ből debütált a borvidék zászlósboraként a Hegyke, amit előzetes kóstolás alapján hozhatnak ilyen néven forgalomba a borászok. Az évek során egyre növekvő palackszámot a kereslet élénkülése indokolta, míg a kezdeti két résztvevő először hatra bővült, de még tavaly is négy termelő készített Hegykét a zalai szőlőhegyeken. A viszonylag tág értelmezéstartományba szinte minden belefér, ami fehérbor – igaz, magyar és lokálpatrióta szemüvegen keresztül –, hiszen a Hegyke minimum 50%-ban Kárpát-medencei fajtából kell készüljön (olaszrizling, furmint, hárslevelű, királyleányka), legalább 10%-ban (maximum 40%-ban) Keszthelyen nemesített fajtákat kell tartalmaznia (cserszegi fűszeres, nektár, pátria, Rozália, korona), a maradék pedig lehet bármi, amit a Zalai OEM termékleírása megenged. Az illatos fajták részaránya nem haladhatja meg a 40%-ot, és az ajánlott borkészítési technológia a reduktív. Innen nézve azért nem biztos, hogy egy 70% furmint, 10% korona és 20% pinot blanc cuvée pontosan úgy fog muzsikálni, mint egy 50% hárslevelű, 10% cserszegi fűszeres, 30% Irsai Olivér és 10% kéknyelű, de úgy szép az élet, ha mindenki egyenlő esélyekkel indul, nem igaz?
Fotó: Dóka Éva Pincészet
Ott vannak aztán a Kis-Balaton környéki szőlők, melyek még szintén a Zalaapáti-háton terülnek el, a Kis-Balatontól nyugatra. Itt lesz vízhólyagos a kapanyéltől a már emlegetett Fejérvári Gergely keze is, akit csak azért nevesítek, mert nem árutermelő borász, így nem fenyeget az a veszély, hogy reklámot csinálok neki. Ez a vidék a nagyobb birtokok területe, legyen bár szó buborékos italokról, komoly vörösborokról vagy éppen a Balaton közelsége miatt a növekvő turistaforgalmat különböző élményközpontú szolgáltatásokkal megszűrő borászatokról. Zalaszabar, Nagyrada és Garabonc alkotja a borvidék Kis-balatoni körzetét, mégis a Dióskál és Egeraracsa között elterülő Pogányvár a legismertebb zalai dűlő, amiről talán még a közeli Zalakaros gyógyfürdőjében is hallottak.
Zalai borvidék
A borvidék 641 hektárján 500 fehér és csupán 141 hektár kék szőlő található. A HNT statisztikája 19 évvel ezelőtt még 1870 ha szőlőről írt, ehhez képest jelentős a csökkenés. Míg 2019-ben a fő fajta az olaszrizling (70 ha), a cabernet sauvignon (59 ha), a zöld veltelini (43 ha), a rajnai rizling (38 ha) és a rizlingszilváni (30 ha) volt, 2024-ben az olaszrizling (67 ha), a cabernet sauvignon (51 ha), a zöld veltelini (38 ha), a rajnai rizling (31 ha) és a szürkebarát (30 ha) osztozott az első öt helyen, ami azt mutatja, hogy jelentős szerkezetváltozás nem történt. A 2012-es, első borvidéki lehatárolás óta úgy csökkent több mint a felére a borvidék termőterülete, hogy több új településsel, többek között Tekenyével, Csapival, Olaszfával, Tószentmártonnal, Oszkóval és Zalaegerszeggel is bővült a terület.
A borvidék délnyugati karéja sem egyértelműen homogén, hiszen míg a Nagykanizsához közel eső szőlők (például a csodálatos homokkomáromi szőlőhegyen) az Egerszeg–Letenyei-dombságon zöldellnek (aminek földtanilag részét képezi az összes muramenti szőlőhegy), addig a Lentitől délre fekvő szőlők a Kerka-vidékhez tartoznak. Ezen a részen kétségkívül az önálló Mura OEM termékleírás a legizgalmasabb, amit Becsehely, Csörnyeföld, Dobri, Letenye, Murarátka, Muraszemenye, Tormafölde és Zajk települések szőlőhegyein lehet elkészíteni, jelentősen szűkített (legalábbis a Zala OEM-hez képest) fajtalistából. Az önálló Mura eredetvédelemnek talán nem is az az értelme, hogy előzetesen megkülönböztesse a terméket más zalai boroktól, sokkal inkább az évszázadok óta már meglévő különbségeknek ad hangsúlyt. A csörnyeföldi vagy muraszemenyei borok ugyanis sokkal inkább hasonlítottak – egészen logikusan – mindig is a lendvai szőlőhegy (ma Szlovénia) boraihoz, mint a csáfordi vagy a homokkomáromi borokhoz. Itt évszázadokon át a testesebb, tüzesebb, hosszabb érlelésre szánt borok voltak divatban, azonban érdekes fejlemény, hogy manapság a szlovén oldalon megfordulni látszik a tendencia, így ma már sokkal kevesebb köze van a határ két oldalán termő boroknak egymáshoz. Ennek ellenére – köszönhetően néhány elkötelezett termelőnek –, a Mura OEM borai egyértelműen önálló jelleget képviselnek a zalai borok tengerében.
Ezek után vajon meg lehet mondani, hogy milyen a zalai bor? Én vajon közelebb jutottam a megoldáshoz? Bevallom, egy jottányit sem. Ennek ellenére, vagy éppen ezért, azt javaslom, hogy kezdjük az ismerkedést a Hegyke borokkal és folytassuk a sort a Mura megjelöléssel ellátott nedűkkel, hátha egyszer újra értelmet nyer az olyan dűlők lehatárolása, mint a Vörcsöki-hegy. Szegényebb lenne a magyar borászat, ha veszni hagynánk az ilyen értékeinket.
Fotók: Magyar Bormarketing Ügynökség, Dóka Éva Pincészet
Hamarosan kezdődik Európa egyik legnagyobb nemzetközi borexpója
Murán innen, Zalán túl!
Mindig is furmintrajongó voltam!
Bor Szentendrén? Igen!
Bor vagy mámor? Érték a mérték!
A magyar borokról a legolvasottabb német szaklapban
Három napra Párizs lett a bor fővárosa
Tisztelettel kell fordulni a borhoz – Generációváltás a fogyasztóknál