2025 március 11. / Ercsey DánielURL másolásaFacebook megosztásTwitter megosztás

Murán innen, Zalán túl!

Kis hazánknak van néhány olyan borvidéke, amiről méltatlanul keveset beszélünk, és ha mégis megemlítjük, hát hirtelenjében maximum egy-két termelő jut az eszünkbe. Ilyen a Zalai borvidék, ez a földrajzilag is erősen tagolt táj, amiben legalább két, de lehet, hogy három önálló borvidék vagy inkább eredetvédett OEM lehetősége rejtőzik. Ti vajon tudjátok, hogy miről beszélek?

Nem is olyan rég éppen együtt borozgattam és beszélgettem Fejérvári Gergellyel, akit egyes honlapok művészetkóstoltató kultúrsommelier-ként, mások egyszerűen csak az elfeledett zalai szőlők patrónusaként emlegetnek. A titulus nem feltétlenül légből kapott, hiszen Gergely maga is műveli kis szőlőjét Egeraracsán, az Egri-hegyen, ami bizony a Zalai borvidék része. Legújabb könyvében ugyan azt írja, hogy az ideális szőlőszomszéd nincs fent a hegyen (lehet, hogy nem pontosan így fogalmazott), mégis, a beszélgetés során úgy tűnt, hogy őszintén aggódik minden elhanyagolt szőlőtőke, minden összedőlő présház, minden egyes kihagyott zalai ziccer miatt. Ezen felbuzdulva arra gondoltam, hogy összeszedem, hol tart most a zalai bor, egyáltalán mit gondolunk annak, mi az, amit így is hívhatunk, és milyen lehetőségei vannak arra, hogy áttörje az országos ismertség kapuját.

 

A széttöredezett borvidék északi felén geológiailag két gyökeresen eltérő területet találunk. A Zalai-dombság, pontosabban a Zalaapáti-hát északi csücskén agyagbemosódásos, barna erdőtalajokon terem a pátria és a pintes, előbbi új nemesítésű szőlő, az olaszrizling és a piros tramini voltak a szerencsés szülők, utóbbi állítólag ősi magyar fajta, ami ma kizárólag a csáfordi szőlőhegyen terem. Ez a két szőlő – és főként a bora – tökéletesen alkalmas lenne arra, hogy legalább a hazai borkedvelők ínyenc rétegét megszólítva zarándoklatot generáljon Zalaszentgrótra. És mivel a helyi termelők sem maradnak restek, talán van rá esély, hogy a környék – némi szőlőhegyi összefogást követően, tudatosan használva a gerillamarketinget, a borászati szakírókat és a véleményvezéreket – felkelti a borkedvelők figyelmét.

 

 

Ezzel a területtel szemben (szó szerint, hiszen a széles völgy túloldaláról van szó) a Keszthelyi-hegység bazaltvidékén minden adott lenne a badacsonyi borok „kistestvéreinek” elkészítéséhez, mégsem tobzódnak a borászok a Vindornya-falvak ismeretlen dűlőiben, hogy ha nem is rögtön pintest, de legalább olaszrizlinget telepítsenek a filoxéra óta felhagyott domboldalakon.

 

„Zala büszkesége”, a Hegyke

2021-ből debütált a borvidék zászlósboraként a Hegyke, amit előzetes kóstolás alapján hozhatnak ilyen néven forgalomba a borászok. Az évek során egyre növekvő palackszámot a kereslet élénkülése indokolta, míg a kezdeti két résztvevő először hatra bővült, de még tavaly is négy termelő készített Hegykét a zalai szőlőhegyeken. A viszonylag tág értelmezéstartományba szinte minden belefér, ami fehérbor – igaz, magyar és lokálpatrióta szemüvegen keresztül –, hiszen a Hegyke minimum 50%-ban Kárpát-medencei fajtából kell készüljön (olaszrizling, furmint, hárslevelű, királyleányka), legalább 10%-ban (maximum 40%-ban) Keszthelyen nemesített fajtákat kell tartalmaznia (cserszegi fűszeres, nektár, pátria, Rozália, korona), a maradék pedig lehet bármi, amit a Zalai OEM termékleírása megenged. Az illatos fajták részaránya nem haladhatja meg a 40%-ot, és az ajánlott borkészítési technológia a reduktív. Innen nézve azért nem biztos, hogy egy 70% furmint, 10% korona és 20% pinot blanc cuvée pontosan úgy fog muzsikálni, mint egy 50% hárslevelű, 10% cserszegi fűszeres, 30% Irsai Olivér és 10% kéknyelű, de úgy szép az élet, ha mindenki egyenlő esélyekkel indul, nem igaz?

 

Fotó: Dóka Éva Pincészet

 

Ott vannak aztán a Kis-Balaton környéki szőlők, melyek még szintén a Zalaapáti-háton terülnek el, a Kis-Balatontól nyugatra. Itt lesz vízhólyagos a kapanyéltől a már emlegetett Fejérvári Gergely keze is, akit csak azért nevesítek, mert nem árutermelő borász, így nem fenyeget az a veszély, hogy reklámot csinálok neki. Ez a vidék a nagyobb birtokok területe, legyen bár szó buborékos italokról, komoly vörösborokról vagy éppen a Balaton közelsége miatt a növekvő turistaforgalmat különböző élményközpontú szolgáltatásokkal megszűrő borászatokról. Zalaszabar, Nagyrada és Garabonc alkotja a borvidék Kis-balatoni körzetét, mégis a Dióskál és Egeraracsa között elterülő Pogányvár a legismertebb zalai dűlő, amiről talán még a közeli Zalakaros gyógyfürdőjében is hallottak.

 

Zalai borvidék

A borvidék 641 hektárján 500 fehér és csupán 141 hektár kék szőlő található. A HNT statisztikája 19 évvel ezelőtt még 1870 ha szőlőről írt, ehhez képest jelentős a csökkenés. Míg 2019-ben a fő fajta az olaszrizling (70 ha), a cabernet sauvignon (59 ha), a zöld veltelini (43 ha), a rajnai rizling (38 ha) és a rizlingszilváni (30 ha) volt, 2024-ben az olaszrizling (67 ha), a cabernet sauvignon (51 ha), a zöld veltelini (38 ha), a rajnai rizling (31 ha) és a szürkebarát (30 ha) osztozott az első öt helyen, ami azt mutatja, hogy jelentős szerkezetváltozás nem történt. A 2012-es, első borvidéki lehatárolás óta úgy csökkent több mint a felére a borvidék termőterülete, hogy több új településsel, többek között Tekenyével, Csapival, Olaszfával, Tószentmártonnal, Oszkóval és Zalaegerszeggel is bővült a terület.

 

 

A borvidék délnyugati karéja sem egyértelműen homogén, hiszen míg a Nagykanizsához közel eső szőlők (például a csodálatos homokkomáromi szőlőhegyen) az Egerszeg–Letenyei-dombságon zöldellnek (aminek földtanilag részét képezi az összes muramenti szőlőhegy), addig a Lentitől délre fekvő szőlők a Kerka-vidékhez tartoznak. Ezen a részen kétségkívül az önálló Mura OEM termékleírás a legizgalmasabb, amit Becsehely, Csörnyeföld, Dobri, Letenye, Murarátka, Muraszemenye, Tormafölde és Zajk települések szőlőhegyein lehet elkészíteni, jelentősen szűkített (legalábbis a Zala OEM-hez képest) fajtalistából. Az önálló Mura eredetvédelemnek talán nem is az az értelme, hogy előzetesen megkülönböztesse a terméket más zalai boroktól, sokkal inkább az évszázadok óta már meglévő különbségeknek ad hangsúlyt. A csörnyeföldi vagy muraszemenyei borok ugyanis sokkal inkább hasonlítottak – egészen logikusan – mindig is a lendvai szőlőhegy (ma Szlovénia) boraihoz, mint a csáfordi vagy a homokkomáromi borokhoz. Itt évszázadokon át a testesebb, tüzesebb, hosszabb érlelésre szánt borok voltak divatban, azonban érdekes fejlemény, hogy manapság a szlovén oldalon megfordulni látszik a tendencia, így ma már sokkal kevesebb köze van a határ két oldalán termő boroknak egymáshoz. Ennek ellenére – köszönhetően néhány elkötelezett termelőnek –, a Mura OEM borai egyértelműen önálló jelleget képviselnek a zalai borok tengerében.

 

Ezek után vajon meg lehet mondani, hogy milyen a zalai bor? Én vajon közelebb jutottam a megoldáshoz? Bevallom, egy jottányit sem. Ennek ellenére, vagy éppen ezért, azt javaslom, hogy kezdjük az ismerkedést a Hegyke borokkal és folytassuk a sort a Mura megjelöléssel ellátott nedűkkel, hátha egyszer újra értelmet nyer az olyan dűlők lehatárolása, mint a Vörcsöki-hegy. Szegényebb lenne a magyar borászat, ha veszni hagynánk az ilyen értékeinket.

 

 

Fotók: Magyar Bormarketing Ügynökség, Dóka Éva Pincészet

URL másolása Facebook megosztás Twitter megosztás
Lapozás vissza Lapozás előre

Murán innen, Zalán túl!

Elolvasom

Bor Szentendrén? Igen!

Elolvasom

A magyar borokról a legolvasottabb német szaklapban

Elolvasom

Tisztelettel kell fordulni a borhoz – Generációváltás a fogyasztóknál

Elolvasom
2019 - 2024 Bor.hu Minden jog fenntartva!
Spotify Facebook Youtube Instagram tiktok