Felső-Pannon borrégió
Ez a borrégió kétség kívül Magyarország egyik legfejlettebb részén fekszik, ami igencsak megkönnyíti a borászok életét, hiszen a helybéli piac sokkal több lehetőséget ad, mint máshol. Az egyik legősibb magyar szőlőtermő táj, már a rómaiak is fejlett szőlőkultúrával rendelkeztek a területen. Az öt borvidéket (Etyek-Buda, Mór, Neszmély, Pannonhalma, Sopron) magában foglaló régió már a neveket nézve is változatos képet mutat, ugyanakkor a borok alapvető stílusa meglepően egységes: friss, savgazdag, lendületes, gyümölcsös fehérborok képe ugrik be a fogyasztónak már elsőre is. A kép persze ennél sokkal árnyaltabb, többféle szempontból is: Az Etyek-Budai borvidék nagy téteket tett a borvidéken egyébként is hagyományos pezsgőkészítésre (Törley), olyannyira, hogy önálló eredetvédelmet is létrehozott Etyeki Pezsgő OEM néven. Sopronban, az ország egyik legizgalmasabb termőhelyén, a Fertő-parton egyre több a világszínvonalú vörösbor, de Pannonhalma sem megy a szomszédba néhány nagyszerű vörös tételért. A régió – mint látható – öt kisebb borvidékből áll, amelyek összterülete sem éri el az 5000 hektárt, vagyis pici, de a minőséget szem előtt tartó területekről van szó. A Kárpát-medence északi határához vannak közel, felfűzi őket nagyjából a Duna vonala, valamint a mellette haladó hegység/dombság-vonulat: A Budai-hegység, a Vértes, a Gerecse, a Pannonhalmi-dombság, a Velencei-hegység, Kőszegi-hegység, a Soproni-hegység. Ezek talajszerkezete rendkívül változatos, a pannonhalmi lösztől a Fertő-parti paláig sok minden megtalálható. Ezt a változatosságot ugyanakkor a borvidékek csak részben használják ki szofisztikált eredetvédelmek létrehozására.
A régió borvidékei
Események
Boros események, rendezvények, fesztiválok
az ország minden pontjáról
A megadott feltételekkel sajnos nincsenek találatok.
Töröld a szűrőket és próbáld meg újra!