Szerző: dr. Mészáros Gabriella
Fotós: Pintér Árpád

Bükki borvidék

Bükki borvidék

Méltatlanul elfeledett borvidékünk, kitűnő adottságokkal. Izgalmas talajösszetétel, komoly múlt, valódi lehetőségek elszánt bortermelők számára. Ha a borvidék egészét nézzük, biztosan többen ismerik a nyugati területek településeit, Bogács, Cserépfalu pihenni vágyókat hívogató környékét. Azt viszont már sajnos sokan nem tudják, hogy Miskolc milyen jelentős adottságokkal és kihasználatlan potenciállal indulhat az igényes fogyasztókért vívott elméleti küzdelemben. Remek savak, vibrálóan élénk karakterek, egyedi, modern felfogású fehér- és vörösborok.

Területe és elhelyezkedése

A Bükk hegység déli lábánál, Eger és Miskolc között terül el. Közigazgatásilag Borsod-Abaúj-Zemplén megyéhez tartozik.

Magában foglalja Bogács, Borsodgeszt, Bükkaranyos, Bükkzsérc, Cserépfalu, Cserépváralja, Emőd, Harsány, Kács, Kisgyőr, Kistokaj, Mályi, Mezőkövesd, Miskolc, Nyékládháza, Sály, Tard, Tibolddaróc és Vatta települések a szőlőkataszter szerinti I. és II. osztályú határrészeit.

A Bükki borvidék teljes termőterülete hatalmas, mintegy 17 636 ha, amelyből 15 323 ha I. osztályú. Ezekkel a kitűnő adottságokkal szemben ennek a területnek mindössze 780 ha-ján találhatók szőlőültetvények.

Története

A szőlőművelést egy 1313-ban megjelent oklevél említi először a Bükkalján. A XV-XVI. századra a szőlő- és borkultúra már a vidék több községében elterjedt, Diósgyőr és Miskolc voltak a szőlőtermelés központjai. A XVIII. században a bortermelés mellett a borkereskedelem is fellendült, mivel egyes hegyaljai szőlők mustjai is a miskolci pincehálózatban érlelődtek, és innen kerültek külföldre. Ennek feltétele a jó minőségű, sok bort befogadó pincehálózat volt, amelynek létrejöttét a helyben található, kitűnően faragható riolittufa tette lehetővé. A Bükki borvidék a XX. és XXI. században – tehát a filoxéravész óta eltelt időben – gyakorlatilag Eger árnyékában húzódik meg. Nem volt ez mindig így, hiszen a XIX. században például a miskolci bort egy áron, néha drágábban adták el, mint az egrit.

A Bükkalja ma is Eger hátországa, annak felvásárlási területe. A termőhelyében és borai jellegében olyannyira hasonló bükkaljai borokat feltételezésünk szerint gyakran látjuk viszont olyan borospalackokban, amelyek egri címkét viselnek. A megtermelt nagy mennyiségű bor, főként a miskolci, az egész országban elterjedt és kedvelt volt. Tibolddaróc a XIX. és a XX. században híres pezsgő alapbort termelő vidéknek számított, amelyet főként olaszrizlingből és furmintból állítottak elő.

Az avasi pincesorokon élénk társasági élet folyt a 19. század elejétől egészen a 20. század közepéig. ,,Nem is igazi miskolci polgár az, akinek nincs pincéje az Avason!" - tartotta a  mondás a miskolciak körében. Természetesen különböző asztaltársaságok is alakultak a pincékben. A Lévay József nevével fémjelzett közösség volt az első ilyen galeri az Avas-hegyen. A csoport tagjai közé tartozott Gyulai Pál, Arany János, Erdélyi János, Tompa Mihály. Minden egyes tagnak külön gravírozott pohara volt. Egy érdekes szokása is volt a társulásnak, ha valaki meghalt a tagok közül, akkor a poharát ugyanúgy teletöltötték borral, majd a földre öntötték a nedűt. Ezzel jelképezték, hogy még ő is velük van és közéjük tartozik. Ezeket a poharakat manapság a rimaszombati múzeum Tompa-szobájában őrzik, ott megtekinthetők.  Bükkalja a múlt században a Miskolci borvidék része volt. 1970 óta lett önálló borvidék.

Talajadottságai

Földtani viszonyai tekintetében változatos tájnak számít. Északon, a Bükk hegység lábánál triász és jura korú kőzetek, fekete agyagpala és mészkő dominálnak, bár erre a területre csak nagyon kevés szőlőtermő dűlő esik. Délebbre, az Egri borvidékhez hasonlóan miocén riolittufa övezet húzódik, - ez a legértékesebb termőhely, amelyet pannon korú agyag, homok, lignit fed. A terület legfiatalabb földtani képződménye a negyedidőszaki lösz.

A riolittufán erubáz talajok, fekete nyiroktalajok alakultak ki, máshol barnaföldeket és agyagbemosódásos erdőtalajokat találunk. Minél délebbre távolodunk a hegységtől, annál inkább uralkodóvá válnak a negyedidőszaki alföldi üledékeken a csernozjomos barna erdei és mezőségi talajok.

A Bükk déli, tereplépcsős felépítésű előhegyei alacsony szögű lejtőikkel kedvező domborzatot biztosítanak, akár a nagyüzemi szőlőtermelés céljára is.


Két jellemző kőzet a Bükki Borvidékről

 

Éghajlata

Éghajlata a szőlőtermesztésre kedvező. A Bükk vonulata észak felől védi a hideg szelektől, így kedvező mikroklíma alakulhatott ki a déli, délnyugati lejtőkön. A Bükkalja szélárnyékos földrajzi elhelyezkedése miatt kevesebb csapadékot kap, mint északi előtere, hiszen a csapadék, már a magashegységben lehullik. A területen nyáron emiatt jelentős (130 mm körüli) a vízhiány.

Szőlőfajták és borstílusok

A Bükki borvidék ma túlnyomóan fehérbortermő terület. Hagyományos fajtákról nem beszélhetünk, hacsak az itt-ott nagy bőségben fennmaradt direkttermő szőlőket nem tekintjük annak.

A mai fajtaválaszték szerint ajánlott fehér fajtái a leányka, a chardonnay, cserszegi fűszeres, olaszrizling, kékszőlői a kékfrankos, cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot, zweigelt.

A táj nagyobb hírnevet szerzett bora sokáig a Tibolddaróci Olaszrizling volt. Az utóbbi tíz évben azonban kissé megváltozott a helyzet. A borkedvelők érdeklődése a korábbi Cserépfalu, Tibolddaróc központú területek helyett Miskolc és Nyékládháza környékére tevődött át. Ennek pedig nem más a magyarázata, mint néhány igencsak egyedi borokat adó termelő megjelenése errefelé. Élénk savak, könnyed, de határozott szerkezet jellemzi a borokat akár fehér-, akár vörösborról legyen is szó. Néhány bükki termelő 2018. őszén létrehozta a Szövetség a Bükki Borvidékért nevű szervezetet. Ugyan egyelőre kevesen vannak – Sándor Zsolt, Borbély Roland mellett Hajdú Roland állt a kezdeményezés mellé – de szándékaik és céljaik tiszták, mindkét értelemben. Tudják, mit akarnak, bízzunk benne, hogy meg is tudják valósítani mindezt. Természetes és egészséges borokat készíteni, ízig-vérig bükki karakterrel. 

Bianca
Chardonnay
Cserszegi fűszeres
Furmint
Hárslevelű
Irsai Olivér
Királyleányka
Leányka
Olaszrizling
Ottonel muskotály
Pinot blanc
Rizlingszilváni
Sárgamuskotály
Sauvignon blanc
Szürkebarát
Tramini
Zengő
Zenit
Zöldveltelini
Blauburger
Cabernet franc
Cabernet sauvignon
Kékfrankos
Merlot
Portugieser
Syrah
Turán
Zweigelt
Lapozás visszaLapozás előre
Miskolc környéki szőlőültetvény/Bükki borvidékMiskolc környéki szőlőültetvény/Bükki borvidék
Miskolc környéki szőlőültetvény/Bükki borvidékMiskolc környéki szőlőültetvény/Bükki borvidék
Bükkzsérci pincesor/Bükki borvidékBükkzsérci pincesor/Bükki borvidék
Bükkzsérci pincesor/Bükki borvidékBükkzsérci pincesor/Bükki borvidék
Miskolc környéki szőlőültetvény/Bükki borvidékMiskolc környéki szőlőültetvény/Bükki borvidék
Bükkzsérci pincesor/Bükki borvidékBükkzsérci pincesor/Bükki borvidék
Szőlőültetvény/Bükki borvidékSzőlőültetvény/Bükki borvidék
Szőlőültetvény/Bükki borvidékSzőlőültetvény/Bükki borvidék
Lapozás vissza Lapozás előre
Magyar borok Japánban – bemutatkozik a Wines of Hungary az Oszakai Világkiállításon
Kutatói szemmel az alkoholmentesített bor érdekes téma!

Kutatói szemmel az alkoholmentesített bor érdekes téma!

Elolvasom
Óda a löszhöz
Gál Tibor a Borászok Borásza!

Gál Tibor a Borászok Borásza!

Elolvasom
Életelixír: bor az aszú felett
A Csipkerózsika-álom vége?

A Csipkerózsika-álom vége?

Elolvasom
Pápák és borok
Borozás a kéktúra útvonalán

Borozás a kéktúra útvonalán

Elolvasom
2019 - 2024 Bor.hu Minden jog fenntartva!
Spotify Facebook Youtube Instagram tiktok