3 NAPOS TÚRA

Egri borvidék

1.nap

A 10 állomásos, új természet- és tájismereti tanösvény bejárásával másszuk meg az ősszel vörösen izzó cserszömörcésen keresztül az Egerre és környékére lenyűgöző panorámát nyújtó Nagy-Eged hegyet.

Az ország legmagasabban fekvő szőlőtermő területeken, a hegy déli oldalába felkapaszkodó szőlők közt ereszkedjünk vissza, hogy élvezhessük a pompás kilátást a bukolikus tájra. Innen visszatérve pihenjünk meg egy közeli borbirtok borteraszán, ahol jó idő esetén nemcsak borozásra, de egy kis csobbanásra is van lehetőség vagy induljunk pincetúrára és kóstolóra Noszvaj ikonikus borászatába. Délután látogassuk meg Noszvajon a De La Motte kastélyt és Noszvaj barlanglakásait, a településen vacsorára és szállásfoglalásra is van lehetőség.

 

2.nap

Délelőtt keressük fel Szomolyát. A falu határában, a település központjából nyugati irányba vezet ki a Szomolyai Kaptárkövek Tanösvény, mely a védett terület természeti és kultúrtörténeti értékeit mutatja be. A túra után kérdezzünk utána a falu ikonikus gyümölcsének, a szomolyai rövidszárú fekete cseresznyének, aminek önálló fesztivált is szerveznek.

Ebéd után látogassuk meg Egerszalók híres pincészetét és természetesen kóstoljuk meg borait, majd az egerszalóki Saliris Resort termálfürdőben vagy a demjéni Cascade barlangfürdőben töltődjünk fel energiával. Vacsorára keressük fel Eger trendi borbárját, vagy egy étkezési lehetőséget is kínáló környékbeli borászatot.

 

3.nap

Délelőtt keressük fel az egri várat, majd a vár bejárása után az egri bazilikát. Ha egy borászatban ebédelünk, akár a borkóstolással is egybeköthetjük az ízélményt, délután pedig még marad időnk az Egertől északra található látnivalókra, mint a középkori kolostor Bélapátfalván, vagy a Szalajka-völgy csodás tája és Szilvásvárad, ahol egy pisztráng-vacsorával búcsúzhatunk el az Egri borvidéktől.