3 NAPOS TÚRA

Etyek-Budai borvidék

1.nap

Délelőtt fedezzük fel a sajtkészítés titkait az Etyeki Sajtút állomáson, ezután kóstoljunk borokat és pezsgőket egy etyeki borászatban, majd látogassuk meg a Sonkamestert, ahol megismerkedhetünk a sonkakészítés rejtelmeivel.

Látogassunk el Biatorbágyra, ahol a viaduktra rácsodálkozva tehetünk egy izgalmas túrát a Pannon-tenger kincsei tanösvényen a Nyakas-kő lábánál. Ha éhesek vagyunk, a túra előtt vagy utána is megebédelhetünk a sváb hentesnél, ahol frissen sült finomságokkal várják a betérőt. Délután, ha még van időnk, keressük fel Etyeken a Korda Filmparkot, vagy csak menjünk vissza az etyeki Öreghegyre vagy Újhegyre, hogy végig kóstoljuk a jobbnál jobb borokat.

 

2.nap

Csodálkozzunk rá Felcsúton a Makovecz Imre tervei alapján épült futballstadionra, keressük meg a helyi juhsajt készítőt, majd üljünk fel a kisvasútra és vonatozzunk el az Alcsútdobozi Arborétumhoz, melyben ma is áll az egykori Habsburg kastély homlokzati fala. Különösen tavasszal, hóvirág virágzás idején vonz rengeteg látogatót.

Ebéd után keressük fel a Váli-völgyet. A ma is látható igazán hangulatos présházak közül nem egy az 1800-as években épült. Itt érdemes megállni egy borkóstolóra, hogy aztán újult erővel mehessünk tovább Martonvásárra a Brunszvik-kastélyba. Érdemes végig sétálni a Barangoló Kastélypark tanösvényen, amely az Öreg-tó körüli sétaúton vezet.

Tájékoztató táblák jelzik az utat és ismertetik a kastélypark természeti, építészeti és kultúrtörténeti látnivalóit. Kicsik és nagyok is találnak rajta játékot, rejtvényt és sok érdekes információt. A felfedezőlap és a játékos feladatok segítenek az ismeretszerzésben, a megoldásokat pedig ellenőrizhetjük az Agroverzum Tudományos Élményközpont épületében. A napot zárjuk borkóstolóval és vacsorával Pázmándon, ahol szállást is találunk a szőlőhegyen.

 

3.nap

Járjuk körbe kerékpárral a Velencei-tavat! A tó környéke több látnivalót is rejt, ilyen a Vörösmarty Mihály Emlékmúzeum Kápolnásnyéken vagy a Gárdonyi Géza Emlékház Agárdon.

A déli part strandjain érdemes megfürödni, utána pedig le is rövidíthetjük az utat, ha Agárdról a biciklivel együtt átkompozunk a szemközti szigetre, ahol a csárdában rögtön meg is ebédelhetünk. A túra végeztével még felkereshetünk egy borászatot Pázmándon egy kóstoló erejéig.