3 NAPOS TÚRA

Hajós-Bajai borvidék

1.nap

Kezdjük a napot Császártöltésen, ahol felkeressük a Vörös-mocsár tanösvényt (vezetőt is lehet kérni a Kiskunsági Nemzeti Parktól) majd túrázzunk az Ősi ösvényen (elvezet a pincesorokra is). A Duna-Tisza közi Hátság löszös nyugati peremvidéke, Császártöltés és Kecel között több mint 10 km hosszan meredek letöréssel 10-20 m-re magasodik a Duna-völgy fölé.

Az ország egyik egykor állóvizekben leggazdagabb területe volt ez a vidék, a Kalocsai Sárköz. Ennek az egykor gazdag vízi világnak egyik utolsó hírmondója a ma védett lápvonulat - az úgynevezett Őrjeg - középső része, a Vörös mocsár. A túra után látogassunk el Nemesnádudvarra, ahol ebéddel és borkóstolóval tölthetjük a délutánunkat, pincéről pincére sétálva.

 

2.nap

Délelőtt keressük fel a hajósi pincefaluban a Cabernet Borturisztikai Látogatóközpontot és kóstoljunk hajósi borokat akár két-három pincében is. Ebédeljünk halételeket a foktői kikötőben, majd keressük fel a kalocsai Astriceum Érseki Múzeumot az Érseki Palotában, ha pedig tájékozódni szeretnénk a paprikatermelés történetéről, menjünk be a kalocsai Fűszerpaprika Múzeumba és a népművészeti tájházba is, végül a délutánt töltsük a Csajda fürdő medencéiben.

Este utazzunk tovább Borotára, ahol a szállásunk a borvidék egyik leghíresebb pincéjében lehet, természetesen finom falatokkal, borkóstolóval.

 

3.nap

Délelőtt menjünk el Bajára és hagyjuk, hogy magával ragadjon a város mediterrán hangulata. Keressük fel a Bácskai Kultúrpalotát, a ferences kolostortemplomot, a zsinagógát (ma városi könyvtár), a görögkeleti templomot, egyik szebb, mint a másik és jól mutatják Baja egykori kulturális és felekezeti gazdagságát!

Ebédnél feltétlenül tegyünk próbát a híres bajai halászlé és a kadarka összekóstolásával, délután pedig vagy evezzünk egyet a Sugovicán, vagy keressük fel a Nagy István képtárat. Ezután keressük fel a hajósi pincefalut, ahol borkóstolóval búcsúzhatunk a borvidéktől és Európa legnagyobb pincefalujától.

 

2019 - 2021 Bor.hu Minden jog fenntartva!
Spotify Facebook Youtube Instagram tiktok