2 NAPOS TÚRA

Hajós-Bajai borvidék

1.nap

Délelőtt indítsuk a napot a bátyai Paprika Múzeumban, amely a falu századfordulós népviselete mellett e nemes fűszer múltját, hagyományos nevelését és feldolgozását, valamint a paprikafeldolgozó üzem révén a jelenét mutatja be. Innen menjünk át Hajósra megtekinteni a barokk kastélyban a helytörténeti és bortörténeti kiállítást és a katolikus templomot.

Ebédeljünk meg valamelyik borászatnál, majd sétálgassunk kedvünkre a pompás pincefaluban és kóstoljuk meg a hajósi borokat, nem elfeledkezve a Cabernet Borturisztikai Látogatóközpontról. Estére foglaljunk szállást Császártöltésen, ahol borvacsorával zárhatjuk a napot.

 

2.nap

Ha a csapat sportos hangulatban van, egyeztessünk a szállásadónkkal és délelőtt kenukkal evezzünk egyet Nemesnádudvarról indulva a Dunavölgyi Főcsatornán, akár a szomszédos településig, az egyik irányba Sükösd, a másik irányba a hajósi pincefalu lehet a végállomás. Ha inkább szárazföldi programot keresünk, sétáljunk körbe a településbe szervesen beépült pincesorokon, kóstolgassuk a helyi borászok borait. Ebédelni menjünk be Bajára, ahol a Nagy István képtárat érdemes felkeresni, ha kultúraprogramra vágyunk.

Baja ezzel együtt sokkal többet nyújt, hiszen mediterrán hangulatával kellemes helyszíne a városi sétáknak, főleg, hogy a Duna egyik mellékága Sugovica néven bekanyarodik egészen a belvárosba. Keressük fel a Bácskai Kultúrpalotát, a ferences kolostortemplomot, a zsinagógát (ma városi könyvtár), a görögkeleti templomot, egyik szebb, mint a másik és jól mutatják Baja egykori kulturális és felekezeti gazdagságát! Baja híres szülötte, Türr István a Duna-parton kapott emlékművet, az Éber család emlékeit pedig a városban őrzi az Éber Emlékház.

Ha az időjárás engedi, napozhatunk is egyet a Petőfi-szigeten, vagy úszhatunk a Sugovica kellemesen meleg vizében.

 

2019 - 2021 Bor.hu Minden jog fenntartva!
Spotify Facebook Youtube Instagram tiktok