Szerző: Ercsey Dániel

Kunsági borvidék

Kunsági borvidék

A Kunsági borvidék a legnagyobb hazai bortermő kultúrtáj, így nem meglepő, hogy borturisztikai szemmel is bőven akad látnivaló. Ezek felkeresése jószerével csak elhatározás kérdése, az igazi nehézséget a nagy távolságok jelenthetik.

A borvidékről

Budapesthez viszonylag közel esik Monor, az ezer pince hazája. A monori Strázsa-hegy a maga présházaival és pincéivel valódi boros mesevilág, főleg, ha mondjuk az év első boros eseményén, még fagyos időben, forralt borozni idején keressük fel. Ócsán az egykori premontrei kolostor temploma (ma református templom) miatt kötelező a megálló, hiszen nem sok ekkora építmény maradt ránk a XIII. századból! Faliképei a Szent László legenda legfontosabb középkori ábrázolásai közé tartoznak. Ha pedig bejártuk a pincéket és a templomot is, még akár madárgyűrűzésben is részünk lehet a& Madárvárta táborban, az Ócsai Tájvédelmi Körzetben!

Cegléd nem csak a Gyógyfürdő és Szabadidőközpont miatt érdekes, bár ott vitathatatlanul el lehet tölteni egy hétvégét a családdal. A református nagytemplom lenyűgöző, a Kossuth Múzeum érdekes, de aki fogott már valaha csillogó tekintettel dobverőt a kezében, az a Dobmúzeumot& (Drum Museum néven keressék) értékelni fogja! A közeli Nagykőrös a pipázók fellegvára (működő pipagyára van), de a XIV. századi alapokon álló református temploma és annak 75 méter magas tornya is megállásra késztet.Tipp

A Jászság egy része is a borvidékhez tartozik, tudták például, hogy Jászberényben, a Jász Múzeumban őrzik Lehel kürtjét?

Ha rózsavirágzáskor érkezünk Szolnokra, sétáljunk ki a Rozáriumba, a magyar rózsák kertjébe. Az illatra hónapokig emlékezni fogunk!

Kecskemét, mint a régió legnagyobb városa, számtalan érdekes látnivalóval büszkélkedhet. Ki ne hallott volna a Cifrapalotáról? A gyerekekkel keressük a Vadasparkot vagy a Szórakaténusz Játékmúzeumot, tinikkel a planetáriumot, esetleg a rajzfilmstúdiót, ahol 5 főtől vezetéssel lehet bepillantani a rajzfilmkészítés rejtelmeibe. Érdekes látnivaló a Magyar Naiv Művészek Múzeuma, a Katona József Színház („Kecskemét ékszerdoboza”) és a Városháza, de a nagytemplom körerkélyéről is érdemes körültekinteni.

A Duna partja az önfeledt nyaralás helyszíne, ilyen hely a dunapataji Szelidi-tó, ahol pihenni, fürdeni lehet, de a közeli Hartán minden évben megrendezett Őrült Hajók Versenye is egyre több érdeklődőt vonz, akárcsak a település gyönyörű, kézzel festett bútorai.Tipp

A Csepel-sziget egyes részei is borvidéki települések, errefelé egyértelműen Ráckeve a legfontosabb látnivaló. A gótikus szerb ortodox templom, a Savoyai-kastély (mely sajnos jelenleg nem látogatható), a Hajómalom mind érdekesek, de ha erre járunk, a horgászbotot se hagyjuk otthon! A híd alatti akadók legendásak a süllőző horgászok körében!

A Kiskunság vidéke fürdőkben gazdag, elég csak Kiskunmajsára vagy Kiskunhalasra gondolni. Utóbbi településen híres a halasi csipke, ezt a Csipkemúzeum hivatott bemutatni, de a festészet rajongói sem fognak csalódni a Thorma János Múzeum Bay Gyűjteményen, ami az ország legnagyobb nagybányai kiállítása. Kiskunfélegyházán a Móra Ferenc Emlékházzal zárhatjuk a kalandozásunkat a tájegységen.

A borvidék tulajdonképpeni központja, vagyis Soltvadkert környéke a Vadkerti-tóról, a szüreti fesztiválról és a cukrászdájáról nevezetes, Fülöpháza határában keressük meg a vándorló homokbuckákat, Bugacon a Pásztormúzeumot (innen indul az ősborókásba vezető túraút is, a Kiskunsági Nemzeti Park egyik izgalmas túraútvonala), Kecelen Európa egyik legnagyobb szabadtéri haditechnikai múzeuma a fiús apák hétvégi programja lehet (Hadipark néven), Kiskőrösön pedig a Petőfi Emlékmúzeum mellett a János Vitéz Látogatóközpont kíséri végig a gyerekeket Kukorica Jancsival együtt Tündérországig. Apropó apukák! Tudták, hogy Kiskőrösön van egy Veterán Autók Múzeuma (Old Car Museum) is?

Végezetül eljutottunk a Dunától a Tisza vonaláig, például Tiszakürtre(csodás arborétummal!), Tiszakécskére a szabadstrandhoz, vagy a Cserkeszőlő Fürdő és Gyógyászati Központhoz. Bár Szarvas és környéke már nem a borvidék része, mégis elég közel van ahhoz, hogy javasoljuk felkeresését. A Holt-Körös partja, a Vízi Színház, a Mini Magyarország, a sétahajózási lehetőségek, az aktív sportok (kerékpár, kajak-kenu-sárkányhajó), az evangélikus templomok, a Bolza-kastély, az arborétum, vagy a közeli békésszentandrási Szent András Sörfőzde miatt abszolút megéri, akárcsak egy kirándulás Szolnokra, ahol a belvárosi templom, a Tiszavirág-híd és az egykori zsinagóga épülete mellett a Reptár ;(katonai kiállítás vadászrepülőkkel) akár fél napra is leköti a gyerekekkel érkezőket, míg a felnőtteknek a Sörárium interaktív sörmúzeuma és a városka orosz bisztrója ad egész estés elfoglaltságot.

Gasztronómiai ajánló

A Kunság nevét hallva a végtelen róna, a távolba vesző, vibráló horizont és a botjára támaszkodó pásztor ugrik be elsőre, nem is alaptalanul. Az Alföldön élők ősei nagyobbrészt állattartással foglalkoztak, a pásztorkodás alatt pedig kialakult a helyre jellemző bográcsban főzés. A szabad tűzön elkészített ételek széles tárházát kínálják a különböző paprikások, de a gulyások, a lebbencs és a slambuc is. Bár régen a szegény pásztoroknak biztosan nem tellett mellé borokra, de az alföldi könnyed, gyümölcsös borok szépen kísérhetik ezeket az ételeket, ráadásul nem is szállnak a fejünkbe. A tájnak szintén jellegzetes fogása volt a szalonna, reggelire kenyérrel, ebédre kenyér szalonnával, vacsorára pedig a kettő együtt, ahogy a régi mondás tartja. Érdekes gondolatkísérlet, hogy milyen borokat kínálnánk a jellegzetes alföldi ételhez, mint a pörkölt (eredetileg gulyáshús), ha az őrölt pirospaprika nem szorítja ki az 1800-as években belőle a sáfrányt, a bazsalikomot, a gyömbért és a tárkonyt! A régióra jellemző csárdák némelyike igazi gasztronómiai élményt ad, de a fine dining-ban megszokott apró adagokat ne erre keressük! Kecskeméten és a nagyobb városokban bőségesen találunk éttermeket és bisztrókat, de az alföldi nagy gyógyfürdők közelében is szezonálisan sok büfé kínálja az egyszerűbb ételeket, jellemzően - sajnos - helyi borok nélkül.

Eseményajánló

Hatalmas területről beszélünk, ami Budapest határától és a Csepel-szigettől egészen a magyar-szerb határig húzódik, így a boros programok is elszórtan kerülnek megrendezésre. A szervezésben élen jár Monor, az „ezer pince hazája“, ahol a szőlőhegyen már év elején a forralt boroké a főszerep a Jégvirágtól Borvirágig fesztiválon. Tavasszal aztán sorra tartják a boros eseményeket, ilyen Kiskunhalason a Halasi Borudvar, a Csepel-szigeten (ne feledjük, a sziget már adott Év Bortermelőjét az országnak) a Tököli Bornapok vagy újra Monoron a Strázsa-hegyen a Borvidékek Hétvégéje, amikor az egész országból hívnak meg borászokat kóstoltatni a monori gazdák. Nyáron aztán a legváltozatosabb programokat szervezik, Soltvadkerten a Vadkerti-tó adja a hátteret a Bor&Sajt Fesztiválnak, a helyszín a fürdésnek, a strandolásnak is kedvez, érdemes így készülni. A ceglédi Bor és Laskafesztivál, ahogy a neve is mutatja, egy ősi alföldi ételnek csinál reklámot, karöltve a hozzá illő borokkal, míg a Kecskeméti Barackpálinka és Borfesztivál a vidék legismertebb márkája mellett a borokra is kiemelt figyelmet fordít. Ősszel a Berényi Borünnep Jászberénybe csábítja a borkedvelőket, a borvidék szívében pedig Kiskőrösön tartják a Szüret és Szlovák Nemzetiségi Napok elnevezésű programot, ahol hagyományos ételekkel és borokkal idézik fel a helyi szlovákság szokásait és egyben emlékeznek legnagyobb költőnkre, a szintén szlovák származású Petőfi Sándorra.

Lapozás visszaLapozás előre
Szarvasi-Holt-KörösSzarvasi-Holt-Körös
Ráckevei hajómalomRáckevei hajómalom
RáckeveRáckeve
Kecskeméti FürdőKecskeméti Fürdő
Birizdokart Gokart Stadion KecskemétBirizdokart Gokart Stadion Kecskemét
Vacsora FülöpszállásonVacsora Fülöpszálláson
FülöpszállásFülöpszállás
Lovasok - FülöpszállásLovasok - Fülöpszállás
Bugac PusztaBugac Puszta
2019 - 2021 Bor.hu Minden jog fenntartva!
Spotify Facebook Youtube Instagram tiktok