3 NAPOS TÚRA

Kunsági borvidék

1.nap

Kezdjük a napot Ócsán az egykori premontrei kolostor templománál (ma református templom), nem sok ekkora építmény maradt ránk a XIII. századból, a faluképei pedig a Szent László legenda legfontosabb középkori ábrázolásai közé tartoznak! Innen irány Monor és a Strázsa-hegy, az ezer pince hazája.

Ebédeljünk Cegléden, járjuk körbe a belvárost, nézzük meg a református nagytemplomot, a Kossuth Múzeumot, de a legizgalmasabb program, a Dobmúzeum még hátra van! A délutánt töltsük pihenéssel és kikapcsolódással a Ceglédi Gyógyfürdőben.

 

2.nap

Délelőtt irány a régió legnagyobb városa, Kecskemét, ahol meglátogatjuk a Cifrapalotát és a rajzfilmstúdiót, ahol 5 főtől vezetéssel lehet bepillantani a rajzfilmkészítés rejtelmeibe. Érdekes látnivaló a Magyar Naiv Művészek Múzeuma, a Katona József Színház („Kecskemét ékszerdoboza”) és a Városháza, de a nagytemplom körerkélyéről is érdemes körültekinteni.

Ebéd után Fülöpháza határában felkeressük a vándorló homokbuckákat, majd ellátogatunk Izsákra, ahol a neves festőművész, Csontváry Kosztka Tivadar öccse, Kostka László élenjárt a legfontosabb helyi szőlőfajta, az izsáki Arany Sárfehér termesztésében és fajtaszelekciójában. Itt borkóstolón vehetünk részt egy helyi borászatban, természetesen izsáki arany sárfehér bort is kóstolva. A vacsorát már Kecskeméten költjük el, ahol bőven találni szállást is.

 

3.nap

Reggel indulunk, hogy még délelőtt odaérjünk a Tiszakürti Arborétumba, ahol körbesétálunk a csodálatos fák között. Innen Szarvasra megyünk, a Holt-Körös partja, a Vízi Színház, a Mini Magyarország, a sétahajózási lehetőségek, az aktív sportok (kerékpár, kajak-kenu-sárkányhajó), az evangélikus templomok, a Bolza-kastély, az arborétum mind-mind megérnek egy misét, akárcsak a közeli békésszentandrási sörfőzde.

Ebédeljünk Szarvason, majd forduljunk vissza és pihenjük ki a túra fáradalmait a Cserkeszölői Fürdőben. Az úszás és a kikapcsolódás után a közeli, kecskeméti Borászati Kutatóba is érdemes ellátogatni a szőlészet-borászat kulisszatitkaiba bepillantani, így búcsúzva a Kunsági borvidék változatos tájaitól és szőlőfajtáitól.

 

2019 - 2021 Bor.hu Minden jog fenntartva!
Spotify Facebook Youtube Instagram tiktok