Szerző: Dr. Mészáros Gabriella

Tokaji
borrégió

A világ első zárt borvidéke Tokaj-Hegyalján alakult ki, az UNESCO 2002-ben világörökségi címmel tüntette ki. Területe megegyezik a borrégióéval, 5700 hektáron művelnek itt szőlőt. A borvidék jellegzetes, ikonikus fajtái a furmint, a hárslevelű és a sárgamuskotály.

Tokaj és a környező 26 település alkotja a borrégiót, melynek természetes határai a Sátor-hegy, a Kopasz-hegy, a Tisza és a Bodrog. Számos egyedisége miatt sorolhatjuk külön borrégióba, mint például az aszúsodást elősegítő lokális klímája miatt, melyet a Zemplén védettségének és a folyók nyomán kialakuló vizes-mocsaras területeknek köszönhet.

Rendkívül változatos, vulkanikus eredetű kőzeten helyezkednek el a dűlők mintegy 100–300 méteres tengerszint feletti magasságban.

1

Tokaji borvidék

Lapozás vissza Lapozás előre
Nőnapi páros interjú - éljenek a borásznők!
Nem több, hanem jobb bort szeretnék - Beszélgetés Török Csabával

Nem több, hanem jobb bort szeretnék - Beszélgetés Török Csabával

Elolvasom
A finn Master of Wine, aki Villányban venne nyaralót
Hungarian Wine Summit 2024, Közép-Kelet-Európa legexkluzívabb boros szakmai rendezvénye

Hungarian Wine Summit 2024, Közép-Kelet-Európa legexkluzívabb boros szakmai rendezvénye

Elolvasom
Interjú Wojciech Bońkowski Master of Wine-nal
Mit iszunk 2024-ben? 7 izgalmas boros trend

Mit iszunk 2024-ben? 7 izgalmas boros trend

Elolvasom
Az olaszrizling mindent tud! - Beszélgetés Figula Mihállyal
Három évtizede barátságban a magyar borászokkal – interjú Caroline Gilbyvel

Három évtizede barátságban a magyar borászokkal – interjú Caroline Gilbyvel

Elolvasom