Szerző: Dr. Mészáros Gabriella

Tokaji
borrégió

A világ első zárt borvidéke Tokaj-Hegyalján alakult ki, az UNESCO 2002-ben világörökségi címmel tüntette ki. Területe megegyezik a borrégióéval, 5700 hektáron művelnek itt szőlőt. A borvidék jellegzetes, ikonikus fajtái a furmint, a hárslevelű és a sárgamuskotály.

Tokaj és a környező 26 település alkotja a borrégiót, melynek természetes határai a Sátor-hegy, a Kopasz-hegy, a Tisza és a Bodrog. Számos egyedisége miatt sorolhatjuk külön borrégióba, mint például az aszúsodást elősegítő lokális klímája miatt, melyet a Zemplén védettségének és a folyók nyomán kialakuló vizes-mocsaras területeknek köszönhet.

Rendkívül változatos, vulkanikus eredetű kőzeten helyezkednek el a dűlők mintegy 100–300 méteres tengerszint feletti magasságban.

1

Tokaji borvidék

Lapozás vissza Lapozás előre
Minden második magyart elérte a hazai borokat népszerűsítő kampány
Három tudnivaló a badacsonyi kéknyelűről

Három tudnivaló a badacsonyi kéknyelűről

Elolvasom
Tippek a borvásárláshoz
Hogyan borozzunk otthon?

Hogyan borozzunk otthon?

Elolvasom
Hogyan rendeljek buborékos bort az étteremben?
Buborékok nyara

Buborékok nyara

Elolvasom
Három tudnivaló a szekszárdi kadarkáról
A borról lehet és érdemes cirkalmas kifejezések nélkül is beszélgetni

A borról lehet és érdemes cirkalmas kifejezések nélkül is beszélgetni

Elolvasom