Szerző: Dr. Mészáros Gabriella

Tokaji
borrégió

A világ első zárt borvidéke Tokaj-Hegyalján alakult ki, az UNESCO 2002-ben világörökségi címmel tüntette ki. Területe megegyezik a borrégióéval, 5700 hektáron művelnek itt szőlőt. A borvidék jellegzetes, ikonikus fajtái a furmint, a hárslevelű és a sárgamuskotály.

Tokaj és a környező 26 település alkotja a borrégiót, melynek természetes határai a Sátor-hegy, a Kopasz-hegy, a Tisza és a Bodrog. Számos egyedisége miatt sorolhatjuk külön borrégióba, mint például az aszúsodást elősegítő lokális klímája miatt, melyet a Zemplén védettségének és a folyók nyomán kialakuló vizes-mocsaras területeknek köszönhet.

Rendkívül változatos, vulkanikus eredetű kőzeten helyezkednek el a dűlők mintegy 100–300 méteres tengerszint feletti magasságban.

1

Tokaji borvidék

Lapozás vissza Lapozás előre
„Nem csak olyan borokat kell készíteni, amitől mindenki rögtön vigyázzba áll.” – beszélgetés idősebb Heimann Zoltánnal, a 2023-as év Borászok Borászával
Teltházas Tokaj mesterkurzus Strasbourgban

Teltházas Tokaj mesterkurzus Strasbourgban

Elolvasom
Sikeres borpromóciós rendezvény Rómában
Kóstolás mesterfokon

Kóstolás mesterfokon

Elolvasom
Képriport: részvétel a ProWein kiállításon
Tavaszi rendezvények borospohárral a kézben

Tavaszi rendezvények borospohárral a kézben

Elolvasom
Három magyar nagyarany és három Best of Show díj a Mundus Vini versenyen!
Egy boros úticél, ami még nincs túlhájpolva: Monor

Egy boros úticél, ami még nincs túlhájpolva: Monor

Elolvasom