Szerző: Dr. Mészáros Gabriella

Tokaji
borrégió

A világ első zárt borvidéke Tokaj-Hegyalján alakult ki, az UNESCO 2002-ben világörökségi címmel tüntette ki. Területe megegyezik a borrégióéval, 5700 hektáron művelnek itt szőlőt. A borvidék jellegzetes, ikonikus fajtái a furmint, a hárslevelű és a sárgamuskotály.

Tokaj és a környező 26 település alkotja a borrégiót, melynek természetes határai a Sátor-hegy, a Kopasz-hegy, a Tisza és a Bodrog. Számos egyedisége miatt sorolhatjuk külön borrégióba, mint például az aszúsodást elősegítő lokális klímája miatt, melyet a Zemplén védettségének és a folyók nyomán kialakuló vizes-mocsaras területeknek köszönhet.

Rendkívül változatos, vulkanikus eredetű kőzeten helyezkednek el a dűlők mintegy 100–300 méteres tengerszint feletti magasságban.

1

Tokaji borvidék

Lapozás vissza Lapozás előre
A homok mint terroirjelleg
Természetes úton mégis hogy lehet ilyet?

Természetes úton mégis hogy lehet ilyet?

Elolvasom
A kékfrankos és a Szekszárdi borvidék
A derűből nem akarok kifogyni soha

A derűből nem akarok kifogyni soha

Elolvasom
Vulkánok nyoma a pohárban
Most a borokra figyelek

Most a borokra figyelek

Elolvasom
Pincér, egy kőbányait!
A világ legjobbjai között a Gizella Pince 2019-es aszúja

A világ legjobbjai között a Gizella Pince 2019-es aszúja

Elolvasom
2019 - 2021 Bor.hu Minden jog fenntartva!
Spotify Facebook Youtube Instagram tiktok