Szerző: Dr. Mészáros Gabriella

Tokaji
borrégió

A világ első zárt borvidéke Tokaj-Hegyalján alakult ki, az UNESCO 2002-ben világörökségi címmel tüntette ki. Területe megegyezik a borrégióéval, 5700 hektáron művelnek itt szőlőt. A borvidék jellegzetes, ikonikus fajtái a furmint, a hárslevelű és a sárgamuskotály.

Tokaj és a környező 26 település alkotja a borrégiót, melynek természetes határai a Sátor-hegy, a Kopasz-hegy, a Tisza és a Bodrog. Számos egyedisége miatt sorolhatjuk külön borrégióba, mint például az aszúsodást elősegítő lokális klímája miatt, melyet a Zemplén védettségének és a folyók nyomán kialakuló vizes-mocsaras területeknek köszönhet.

Rendkívül változatos, vulkanikus eredetű kőzeten helyezkednek el a dűlők mintegy 100–300 méteres tengerszint feletti magasságban.

1

Tokaji borvidék

Lapozás vissza Lapozás előre
A hordó „kézjegye”
Csopaki Kódex 2025 – Termőhely, hagyomány, természetesség és stílus

Csopaki Kódex 2025 – Termőhely, hagyomány, természetesség és stílus

Elolvasom
Van okunk az optimizmusra
A borvidék, ahol megáll az idő

A borvidék, ahol megáll az idő

Elolvasom
Hello, kékfrankos, na, mi a stájsz?
Magyar borok Japánban – sikerrel indult a Wines of Hungary bemutatkozása az Oszakai Világkiállításon

Magyar borok Japánban – sikerrel indult a Wines of Hungary bemutatkozása az Oszakai Világkiállításon

Elolvasom
Hallottatok már a kék arbstról?
Nem cserélnék senkivel

Nem cserélnék senkivel

Elolvasom
2019 - 2024 Bor.hu Minden jog fenntartva!
Spotify Facebook Youtube Instagram tiktok