2 NAPOS TÚRA

Mátrai borvidék

1.nap

Délelőtt keressük fel a Mátra északi oldalán a volt recski kényszermunkatábort (ma Nemzeti Emlékhely), ezt követően menjünk be a parádfürdői Cifra Istálló és Kocsimúzeumba, majd álljunk meg ebédelni Parádsasváron és fedezzük fel a kastély környezetét. Innen menjünk fel busszal vagy kocsival Galyatetőre, ahol a nagyszálló teraszán a kávé mellett a kilátást is élvezhetjük, másszunk fel a megújult kilátóba a Péter-hegyesén, fedezzük fel az ország talán legmodernebb turistaházát és ha kedvünk támad egy kis erdei sétára, vágjunk neki, vagy ami még jobb, menjünk először át Mátraszentistvánra és onnan kiránduljunk az Ágasvári Turistaházhoz, ahol jól fog esni a harapnivaló.

Miután visszasétáltunk a faluba (a turistaház kizárólag gyalogosan megközelíthető), ereszkedjünk le a hegyről és álljunk meg egy rövid városnézésre Gyöngyösön, majd borkóstolóval egybekötött vacsorával zárjuk a napot egy gyöngyöstarjáni borászatban.

 

2.nap

Délelőtt keressük fel a Siroki Várat, majd látogassunk el Abasárra és mielőtt nekivágunk az aznapi túrának, vegyünk részt egy rövid borkóstolón egy abasári borászatban. Ezt követően vágjunk neki a meredek kaptatónak, fel a Sár-hegyre. Végig szőlők között vezet a szerpentin, majd, amikor felérünk az első platóra, ahol szintén szőlők terülnek el, a gerinc egy távolabbi részén felbukkan a Szent Anna kápolna.

Az már csak a közelébe érve derül ki, hogy mögötte egy aprócska tó terül el, különösen szép keretbe foglalva az épületet, ami alatt végig a szőlők látszanak, a távolban Abasár házaival. Az egyik pincén keresztül zarándokút is vezet, érdemes itt is elidőzni egy kicsit.

A Sár-hegy túloldalán leereszkedve sétáljunk el Mátrafüredre, ahonnan a Mátravasút nevű kisvasúttal juthatunk el Gyöngyösre, útközben érintve Farkasmály pincesorát. Gyöngyösön ebédeljünk meg, ezután kerekedjünk fel Gyöngyöspatára, ahol először a XII. századi katolikus templomot keressük fel, a Jessze-oltára, ami Jézus családfáját mutatja be, egyedülálló alkotás. Ezt követően egy gyöngyöspatai borászatban borkóstolóval búcsúzhatunk el a borvidéktől.

 

2019 - 2021 Bor.hu Minden jog fenntartva!
Spotify Facebook Youtube Instagram tiktok