3 NAPOS TÚRA

Tokaji borvidék

1.nap

Ezen a napon keressük fel a borvidék keleti részét, beiktatva a programba a Sátoraljaújhelyhez csatolt Széphalmon található Magyar Nyelv Múzeumát. A környéken számtalan látnivaló található, köztük Füzér festői környezetben magasodó vára vagy a Zemplén Kalandpark, ahol libegővel juthatunk fel a hegytetőre és onnan akár drótkötélpályán is átcsúszhatunk a szomszédos hegyre.

Ebéd után keressünk fel egy borászatot és kóstoljuk végig a helyi borokat, vagy látogassunk el a levéltárba, melynek egyes részeit még Kazinczy rendezte el.

Szintén izgalmas programnak ígérkezik a Kazinczy Ferenc Múzeum meglátogatása. Érdemes a nap végén itt megszállni.

 

2.nap

Délelőtt menjünk át Sárospatakra, ahol a világ egyik legszebb könyvtára található a Református Kollégiumban. Ezután keressünk fel egy boros tematikájú szabadulószobát az egyik borászat rendezvényházában, majd ebédeljünk meg a régió egyetlen borbárjában, ahol a környékbeli borokkal alaposabban is megismerkedhetünk.

Délután vegyünk részt egy gyalogtúrán a Megyer-hegyi Tengerszemhez, ahol a bátrabbak a vasalt utakon történő (ún. klettersteig) mászást is kipróbálhatják.

Érdemes a városban az előzetes igényekre támaszkodva túravezetőt, netán négykerékhajtású járműveket rendelni a programhoz, de akár egy evezésen is részt vehetünk kenukkal a Bodrogon. A napot zárjuk Hercegkúton egy pincesoron borkóstolással, szállást pedig Sárospatakon foglaljunk.

 

3.nap

Délelőtt keressük fel a borvidék egyik legszebb települését, Erdőbényét, ahol vezetett túrán, idegenvezetővel ismerkedhetünk meg az egykori mezőváros építészetével. A programot követően kóstoljunk bényei borokat a számtalan apró családi borászat egyikében, vagy a település határában álló híres pincészet napsütötte teraszán.

Ebéd után keressük fel Bodrogkeresztúr katolikus templomát és a Dereszla-dombon található haszid zsidó temetőt, ahol a csodarabbi nyugszik, ismerkedjünk meg az ecetkészítés rejtelmeivel az Ecetmúzeumban, vagy keressünk fel egy szörp- és lekvárkészítő műhelyt. A programot zárjuk egy helyi pincészetben, így búcsúzva a borvidékről.

 

2019 - 2021 Bor.hu Minden jog fenntartva!
Spotify Facebook Youtube Instagram tiktok