Szerző: Dr. Mészáros Gabriella

Felső-Pannon
borrégió

Ma a régió kapcsán nem feltétlenül a bor, borvidékek jutnak eszünkbe, holott rengeteg a kötődés, évszázadok óta. A nyugat felé tartó kereskedelmi útvonalak és a Duna vonala komoly jelentőséggel ruházta fel az országnak ezt a részét, így nem véletlen az sem, hogy fejlettségben sokszor előtte járt más területeinknek. Településeinek kulturális sokszínűsége a táj változatosságával igazi ékszerdobozzá teszi ezt a régiót. A szőlő és a bor – ami évezredek óta kötődik Pannóniához – a mindennapok részévé vált már a rómaiak idejében is.

Ami a régióhoz tartozó borvidékeket leginkább összeköti, az a klíma hűvösebb karaktere és a savakban gazdag, lendületes borok köre. Az időjárási viszonyoknak megfelelően jóval több a fehérszőlő, mint a kékszőlő. A globális felmelegedés negatív hatásai itt sokkal kevésbé érezhetők még, bőven van tartalék a borok savszerkezetében. Ennek ellenére érezhetően teltebbek és alkoholban is gazdagabbak lettek ezek a borok az elmúlt tíz évben. Kedvesebb, behízelgőbb karakter mellett megmaradnak a jó tartású tételek.

Itt-ott a pezsgőkészítés természetes határai is tágultak, a hagyományosnak számító Etyek-Buda mellett Mór, Neszmély, Sopron is bekapcsolódott ebbe a körbe. Pannonhalma évek óta komoly vörösborokkal ajándékozza meg a borszeretőket, de a pinot noir fajta tartalékai sem lettek még minden borvidéken kihasználva.A Felső-Pannon borrégió a Vértes-, a Budai-, a Gerecse-, a Kőszegi-, a Soproni-hegység, illetve a Velencei- és Pannonhalmi-dombság vonulatain, hegyoldalakban és dombvidéken terjeszkedik 150-400 méteres magasságban. Klímáját az északról érkező óceáni, nedvesebb-hűvösebb levegőáramlatok és déli mediterrán hatások alakítják. Az agyagbemosódásos barna erdőtalaj uralkodó ezen a területen.

A borrégió kiterjedése relatív nagy: több hegységet és dombvidéket foglal magában Budapesttől a nyugati országhatárig 5500 hektáron. Ebből következően a termesztett szőlőfajták is igen változatosak, a kékfrankostól az ezerjón át a chardonnay-ig terjed a paletta.

1

Etyek-Budai borvidék

2

Móri borvidék

3

Neszmélyi borvidék

4

Pannonhalmi borvidék

5

Soproni borvidék

Három tudnivaló a szekszárdi kékfrankosról
Hat hagyományos borrégió, hat friss üzenet

Hat hagyományos borrégió, hat friss üzenet

Elolvasom
Hogyan egészítsd ki az utazásodat egy boros programmal?
Három tudnivaló az Egri Bikavérről

Három tudnivaló az Egri Bikavérről

Elolvasom
Vegyszermentes szőlőművelés lehet a fenntartható jövő záloga
A magyar bortörténelem 10 híres alakja

A magyar bortörténelem 10 híres alakja

Elolvasom
A legkisebbtől a legnagyobbig, a tokajitól az egriig
Hogyan szervezz meg egy bortúrát?

Hogyan szervezz meg egy bortúrát?

Elolvasom
Díjnyertes rosék és megannyi rejtett kincs hazája: A Kunsági borvidék
A borok krémje avagy a szépségápolás és a bor

A borok krémje avagy a szépségápolás és a bor

Elolvasom
2019 - 2021 Bor.hu Minden jog fenntartva!
Facebook Youtube Instagram