Szerző: dr. Mészáros Gabriella
Fotós: Pintér Árpád

Balatonfüred-Csopaki borvidék

Balatonfüred-Csopaki borvidék

Az Annabáloktól a fürdőzésekig, a nyári könnyű borélménytől a súlyos veretes borokig a borvidék mindenkinek tud maradandó élményt nyújtani. De ki ne emlékezne a Csopak környéki furcsa vöröses talajokra? Ritka képződmény, aki egyszer találkozott vele, biztosan nem felejti. A homokkő a világ számos komoly borvidékének összetevője sőt, a borok gazdagságának és gerincének letéteményese. A kitűnő szerkezet mellett vibráló és izgalmas savak, visszafogott aromatika, ízig-vérig balatoni bor karakter a legjellemzőbb. A borok zöme fehér, de egyre nagyobb mennyiségben találkozunk kékfrankossal, cabernet alapú borokkal is.

Területe és elhelyezkedése

A Balaton északi partján, Zánkától Balatonalmádiig húzódik a borvidék. Földrajzi helyzete alapján a Balatonfüred-Csopaki borvidék a Balaton-felvidék része. Az ide tartozó települések: Alsóörs, Aszófő, Balatonakali, Balatonalmádi, Balatoncsicsó, Balatonfüred, Balatonszőlős, Balatonudvari, Csopak, Dörgicse, Felsőörs, Lovas, Mencshely, Monoszló, Óbudavár, Örvényes, Paloznak, Pécsely, Szentantalfa, Szentjakabfa, Tagyon, Tihany, Vászoly és Zánka.

A borvidék teljes termőterülete 6341 ha, amelyből 5792 ha első osztályú. A ténylegesen beültetett terület 2143 ha, ebből termő szőlő 1670 ha.

Története

Ameddig csak vissza tudunk menni az időben, ez a terület mindig bortermelő vidék volt. Csopak és Veszprém között, Nemesvámos határában, a mai Balácapusztán feltártak egy III. századi építményt, a Villa Romanát Probius császár idejéből. A romokon szőlőmotívumú ornamentikát, a falfestményeken szüreti jeleneteket láthatunk.

A honfoglalás után Kárász törzsének a tulajdonába került a terület. Bizonyítottan hazánk első olyan szőlőművelő települése, melynek ismerjük a nevét, a borvidékhez tartozó Paloznak. István király egy paloznaki „szőlőst” adományozott az 1018 körül alapított veszprémvölgyi apácamonostor ellátására. A „szőlős” magyar szó, szőlőművelő szolgát jelent, aminek latin megfelelője a „vinitor”. I. András húsz háznépet (mausio) adományozott 1055-ben az általa alapított Tihanyi Apátságnak, amint az alapító oklevélben is olvasható. 1082-es adatok szerint a veszprémi püspöknek is volt szőlője Csopakon. 1211-ben évszázadokra a Tihanyi Apátság tulajdonába kerültek Füred és környékének szőlőterületei.

A virágzó szőlőtermesztés, akárcsak az ország egyéb területein, a török hódoltság idején visszaesett, csökkent a szőlőművelők száma és csökkentek a szőlőterületek is. A XVIII. század hozta meg az újabb fellendülést, az 1750-es években az országban az elsők között itt alakultak meg a szőlőművelést és borászatot szabályozó hegyközségek. A XIX. századra Füred lett a Balaton fővárosa, itt tartották a megye és az ország előkelőségei a báljaikat, fogyott is a jó füredi bor kellően. Több egyháznak is voltak birtokai a borvidéken, az 1880-as években Ranolder veszprémi püspök Bécsbe szállította az 50 kataszteri holdas csopaki birtokának a borait.

Hosszú ideig a Badacsonyi borvidékhez tartozott, csak 1959-től önálló borvidék, a Tihanyi-félszigetet pedig csak 1997-ben csatolták hozzá. A szüreti mulatságok régi hagyományként élnek a Balaton környékén, számtalan vers, regény, dal, sőt filmek örökítik meg a szüreti ünnepségeket. Szerencsére sok régi épület fennmaradt, egyszerű parasztpincétől a módos nemesi kúriákig. Egyre többet rendbehoznak és a különböző bortúrák keretében meglátogathatók.

Talajadottságai

Talajai változatosak. A kristályos palán, permi vörös homokkövön, negyedidőszaki löszön erdőtalajok fordulnak elő, a triász mészkövön, dolomiton, márgán rendzina talaj alakult ki. A csopaki és balatonfüredi borok jellegzetes, markáns savtartalma ennek a meszes talajnak a hatását tükrözi. 

A borvidék két jellemző alapkőzete

 

Éghajlata

Éghajlata szélsőségektől mentes, kontinentális klíma. A kedvező lejtőszög és a domborzat tagoltsága miatt igen kedvező mikroklímájú terroirok is kialakultak.

Szőlőfajták és borstílusok

A borvidék elsődlegesen fehérbor-termő terület, bár ez nem volt mindig így. A XIX. század híradásai vörösborok termeléséről is megemlékeznek. Jelenleg az olaszrizling mellett, amelynek ültetett területe 616 ha, jelentős mennyiségű a chardonnay, az utóbbi másfél évtizedben megnőtt a Müller-Thurgau részaránya is.

Tipikusan fehérbor-termő vidék. Olaszrizlingjei a régió zászlósborainak tekinthetők. A terület összességében kiválóan alkalmas divatosnak tartott, hűtött erjesztéssel készült borok készítésére, de mindig értékesebbnek tűnnek azok a társaik, melyek hosszabb érlelést kaptak és egyéniségüket jobban meg tudták őrizni. Az olaszrizling viszonylag gyorsan el tudja veszíteni savainak karakterét, ezért a szüreti időpontra fokozottan ügyelni kell. A legértékesebb borok most már évről évre a Csopaki Kódex védjegy alatt kerülnek forgalomba. Kitűnő szerkezet, sós-ásványos karakter, visszafogott aromatika. Finom és árnyalt borok, a terroir határozott visszatükröződésével. Nem véletlen hát, hogy a csopaki termelők egy része 2012-ben létrehozta a Csopaki Kódex védjegyet legjobb boraik megkülönböztetésére. Csak a legjobbnak tartott – jelenleg összesen 40 – dűlő termését dolgozzák fel. Az országos átlaghoz képest sokkal szigorúbb szabályozás szerint csak érett, de nem túlérett vagy botritiszes szőlőből, meghatározott sav- és alkohol értékek mellett lehet ezeket a tételeket elkészíteni. A forgalomba hozatalra is külön szabályok vonatkoznak.

Bianca
Chardonnay
Cserszegi fűszeres
Furmint
Hárslevelű
Irsai Olivér
Juhfark
Királyleányka
Olaszrizling
Ottonel muskotály
Pinot blanc
Rajnai rizling
Rizlingszilváni
Sárgamuskotály
Sauvignon blanc
Szürkebarát
Tramini
Zengő
Zenit
Zeus
Zöldveltelini
Cabernet franc
Cabernet sauvignon
Kékfrankos
Merlot
Portugieser
Syrah
Turán
Zweigelt
Lapozás visszaLapozás előre
Balaton, Tihanyi Bencés Apátság/ Balatonfüred-Csopaki borvidékBalaton, Tihanyi Bencés Apátság/ Balatonfüred-Csopaki borvidék
Tihanyi Belső-Tó/Balatonfüred-Csopaki borvidékTihanyi Belső-Tó/Balatonfüred-Csopaki borvidék
Csopaki szőlőültetvény/Balatonfüred-Csopaki borvidékCsopaki szőlőültetvény/Balatonfüred-Csopaki borvidék
Csopaki szőlőültetvény/Balatonfüred-Csopaki borvidékCsopaki szőlőültetvény/Balatonfüred-Csopaki borvidék
Balatoni tájkép/Balatonfüred-Csopaki borvidékBalatoni tájkép/Balatonfüred-Csopaki borvidék
Szent Donát Borkúria/Balatonfüred-Csopaki borvidékSzent Donát Borkúria/Balatonfüred-Csopaki borvidék
Szent Donát Borkúria/Balatonfüred-Csopaki borvidékSzent Donát Borkúria/Balatonfüred-Csopaki borvidék
Szőlőültetvény/Balatonfüred-Csopaki borvidékSzőlőültetvény/Balatonfüred-Csopaki borvidék
Balatonfüredi móló/Balatonfüred-Csopaki borvidékBalatonfüredi móló/Balatonfüred-Csopaki borvidék
Balatonfüredi kikötő/Balatonfüredi-Csopaki borvidékBalatonfüredi kikötő/Balatonfüredi-Csopaki borvidék
Lapozás vissza Lapozás előre
Büszke vagyok arra, amit eddig elértem - beszélgetés Szarka Dénes mádi borásszal
„Magyarország elképesztő kincseket rejt” – interjú John Szabóval, a magyar borok nagykövetével

„Magyarország elképesztő kincseket rejt” – interjú John Szabóval, a magyar borok nagykövetével

Elolvasom
32 éve a magyar bor szolgálatában
A magyar bor nagykövetei: influenszerevolúció

A magyar bor nagykövetei: influenszerevolúció

Elolvasom
Hisztaminérzékenység és koccintás? Lehetséges!
Hol és hogyan tanulhatunk borásznak?

Hol és hogyan tanulhatunk borásznak?

Elolvasom
Negyed évszázada a magyar bor élvonalában
Nem csak a rozé érdekli! - Beszélgetés Elizabeth Gabay-val

Nem csak a rozé érdekli! - Beszélgetés Elizabeth Gabay-val

Elolvasom