Szerző: Ercsey Dániel

Balatonboglári borvidék

Balatonboglári borvidék

A borvidék tagoltsága csak a részletekért rajongó borturistáknak okozhat problémát, lévén a központi része, vagyis a Balaton déli partja már régóta jól ismert mindenki előtt, aki fürdeni, biciklizni, kirándulni vagy vitorlázni szeret. Ezzel szemben, aki a borvidék Kaposvár, netán Csurgó melletti részeire kíváncsi, az mintha egy másik világba csöppenne.

A borvidékről

A borvidék délkeleti része a 61-es főút mellett terül el, Kaposvár és Dombóvár között. Ennek a borvidéknek a nevén kívül semmi köze a Balatonhoz, ellenben majdnem határos a Pécsi és a Tolnai borvidékekkel! A Kaposhomok, Kaposkeresztúr, Kercseliget, Mosdós, Nagyberki, Szabadi és Csoma településeket felölelő egység a Kapos-völgyében található, illetve ettől délre, a Zselic északi nyúlványain, amit itt a Kapos-völgy választ el Külső-Somogytól. Bőszénfán a vadasparkban és a szarvasfarmon nem csak állandó látnivalót kínálnak a gyerekeknek, de éttermükben a vadételek széles választékát is megtalálhatjuk. Dombóváron, a borvidéktől keletre Gunarasfürdő gyógyvize és a Fekete István Múzeum miatt érdemes megállni, míg nyugatra Kaposvár és környéke akár egy hosszú hétvégére is lekötheti a borturistákat és családtagjaikat. A tókaji parkerdő sétálásra csábít, a szennai skanzen szép időben egész napos elfoglaltságot kínál, de a Zsippói Madár- és Élménypark vagy a patcai Katica Tanya is jó alternatívát kínálnak a kisgyermekeseknek. Az Univerzum csodáira fogékonyak látogassanak el a Zselici Csillagparkba, a horgászok kutassák fel a Deseda kapitális harcsáit, a megrögzött városlátogatók pedig vesszenek el Kaposváron, a hét dombra épült városban. A város élményfürdője, a Virágfürdő télen-nyáron jó szórakozás, a Róma-hegyre épült Rippl-Rónai villa az ország egyik legszebb múzeuma, a Csiky Gergely Színház pedig nem csak a szecessziós épületével, de az országos viszonylatban is elismert társulatával várja a nagyérdeműt.

Tipp

Keressük meg Kaposváron sétálva az Ádám-Éva-házat, lovagoljunk a Pannon Lovasakadémián, vagy amíg a család egyik fele horgászik, a másik keresse fel a Deseda melletti Fekete István Látogatóközpontot, vagy a Deseda Kalanderdőt!

Kaposvárról északnak haladva három úton juthatunk el a Balaton partján elterülő északi borvidéki területekre. A legismertebb a 67-es út, amiről a felsőmocsoládi kastély miatt érdemes letérni! Somogytúrtól már újra a borvidéken járunk, hogy végül Rádpusztánál érjük el a komolyabb borászatokat, az újabb lovaglási lehetőséget, a szőlőkből elénk táruló halastavak és a Balaton csodálatos látványát, valamint az egykori Festetics lóváltó klasszicista épületét. Ami a másik két utat illeti, az igali úton, ahol Igal fürdője mellett (ami szintén jó opció, ha rossz idő van a Balatonnál) Bonnya és Somogyacsa a szép fekvésű kis falvak kategóriában nyerhet díjakat, Somogydöröcske a sváb népi építészet miatt érdekes, Andocson pedig a gyönyörű egykori ferences kolostor kötelező látnivaló. 

Tipp

Aki csendes elmélyülésre vágyik, az kapaszkodjon fel Gyugy Árpád-kori templomához, aki pedig a berek régi életére kíváncsi, az pattanjon fel a balatonfenyvesi kisvasútra!

Innen Balatonföldvár felé tartva még Tab irányába érdemes kitérni, az apró Zala nevű településen az orosz cár udvari festőjének, Zichy Mihálynak a kastélya és múzeuma igazi unikum! A Lengyeltóti felé vezető útról kanyarodjunk le Várdára a Szász Endre Kastélymúzeumhoz, Alsóbogátra a két kastély miatt, Somogyvámosra, ha a Krisna-völgyre vagyunk kíváncsiak, de feltétlenül álljunk meg Somogyváron a Szent Egyed egykori bencés apátság romjainál, ami ma Nemzeti Emlékhely. Innen már csak egy ugrás Nikla (Berzsenyi egykori kúriája ma múzeum), de a Gyugy, Szőlősgyörök, Szőlőskislak, Balatonboglár vonalon már az ország legismertebb dűlői mellett visz az utunk, no meg a balatonboglári Gömbkilátó mellett! Aki a vízparton látnivalót is keres, az ne feledkezzen meg a balatonszárszói József Attila Emlékházról, balatonföldvári Hajózástörténeti Látogatóközpontról vagy Kötcse kúriáiról. Fonyódon a Várhegy és a Sipos-hegy villái és kilátói miatt érdemes barangolni, Kéthelyen keressük Európa első Bormoziját (!), Marcaliban pedig a fürdőben húzhatjuk meg magunkat rossz idő esetén. Aki netán Csurgóra téved borügyben, az látogasson el a Baláta-tóhoz, a közeli Lombkorona Sétányhoz Kaszón, a Nagyatádi termálfürdőbe, a Török Lovastanyára vagy a gyékényesi tavakhoz fürdeni.

Gasztronómiai ajánló

A déli részeken, a Dráva folyó közelében a magyar és a horvát elemek keverednek a konyhában, errefelé nem ritka az egyébként inkább szlovák hatásról tanúskodó dödölle sem, főleg egy jó köményes malacsült mellé. Az ilyen ételeket jól kísérhetik a somogyi vörösborok, de ha a dödölle helyett mondjuk édesköményt adunk fel köretként, máris helyet csinálhatunk a testesebb fehérboroknak is. Somogy keleti oldalán, főként Külső-Somogyban a völgyekbe gyakran beszivárgott Tolna irányából a sváb telepesek hosszú sora, az ilyen falvakban a szokásos német gasztronómia bukkan fel, stifolderrel, csülökkel és Márton-napi ételekkel, ezek mind jól harmonizálnak a könnyedebb, savasabb vörösborokkal. A klasszikus gánica, vagyis a tejben főzött liszt hagymás zsírba szaggatva inkább a selymesebb vörösborokat igényli, a zsírozott tepsiben letett, előfőzött krumplira öntött tészta kisütve, vagyis a prósza pedig inkább a könnyedebb fehérborokat kíséri. Végezetül a borvidék legismertebb része a Balaton déli partján található, így a helyi fehérborokat fogyasszuk nyugodtan az ismertebb balatoni fogásokhoz, mint a citromos vajban megfuttatott fonyódi fogas, a paprikás lisztben kisütött karikakeszeg, vagy a fehérboros töltött csuka. Ha a helyi édes borokhoz keresünk lokális ételt, a „macskatiprásos“, vagyis a lekvárral „megszórt“ prószát ajánljuk. A vízparti büfék minősége egyelőre még a tömegturizmus igényeit elégíti ki, de Kaposváron és a legtöbb parti településen, köztük Balaonbogláron és legfőképpen Balatonszemesen már egyre több jó minőségű éttermet találunk, ahol a helyi borok vannak a főszerepben.

Eseményajánló

A Balaton déli részén sokkal inkább a zenei programoké a főszerep, de a hardcore borrajongóknak azért nem kell az északi partig szaladniuk, ha bort szeretnének kóstolni! Már februárban ellátogathatunk Marcaliba, ahol Borforraló Fesztivált rendeznek. Amint elkezdődik a nyár és az emberek nekilátnak a rozéfröccsüknek a tóparton, Zamárdi máris Rosé Fesztivált szervez, de aki Somogy déli részéből érkezik, az lehet, hogy elég, ha a kaposvári Somogyi Borfesztiválra látogat el. Az augusztus aztán a borvidék deklarált központjában telik, hiszen Balatonbogláron Szüreti Fesztivált tartanak, ami egy egy hetes zenés-koccintós buli a parti sétányon, borászokkal és gasztronómiai szereplőkkel, csilingelő poharakkal és jókedvű emberekkel. Ezzel párhuzamosan a szomszédos Balatonlellén tart a Borhét, már csak azt kell eldöntenünk, hogy hajóval, biciklivel, vonattal, autóval, gyalog, netán szörfdeszkán menjünk át a települések egyik végéből a másikba bort kóstolni, hiszen, ahogy ezt bárki megtapasztalhatja, Boglár és Lelle teljesen egybeépült. A déli parton a bulit egy októberi Murcifesztivál zárja, utána már csak a Márton-napi újborokat várhatjuk.

Lapozás visszaLapozás előre
Pusztatorony - SomogyvámosPusztatorony - Somogyvámos
József Attila EmlékházJózsef Attila Emlékház
Fonyódi vitorlásFonyódi vitorlás
Balaton-part FonyódonBalaton-part Fonyódon
Balaton-part FonyódonBalaton-part Fonyódon
Fonyód, balatoni látképFonyód, balatoni látkép
Xantus János - GömbkilátóXantus János - Gömbkilátó
Xantus János - GömbkilátóXantus János - Gömbkilátó
BalatonboglárBalatonboglár
BalatonboglárBalatonboglár
2019 - 2021 Bor.hu Minden jog fenntartva!
Spotify Facebook Youtube Instagram tiktok