Szerző: Ercsey Dániel

Bükki borvidék

Bükki borvidék

A borvidék bizonyos értelemben az Egri borvidék folytatása, legalábbis a nyugati részén, ahol Bükkzsérc és Cserépfalu Szomolyával illetve Noszvajjal határosak. A másik irányban viszont bő-ven túllép a névadó hegység, a Bükk határain, fel egészen a Sajó völgyéig, a megyaszói dombokig, mi több, egy apró pontban az ukrán határig, ahol már közelebb vannak a kárpátaljai borászatok, mint mondjuk a miskolciak. A hegyek túrázni csábítanak, a völgyekben apró gyógyfürdők bújnak meg, a domboldalakon szőlő zöldell és pincék várják a betérőt.

A borvidékről

Kezdjük az egri borvidék határán lévő falvakkal, ahol szinte mindegyikben csodás pincesorokat találni. Cserépfalu a vidék egyik turisztikai központja, hét pincesorral és egy szuper teljesítménytúrával, amivel a fiatalon elhunyt biológusra, Less Nándorra emlékeznek a barátai. A barlanglakások a környék fontos látnivalói, itt sincs ez másként, keressék fel a helyiek által csak kisamerikának” nevezetteket, vagy a felettük lévő kilátót. A faluból északnak tartva a Hór-völgy bejáratához jutunk, ami izgalmas túrát kínál. A szomszédos Bogács a fürdőjéről nevezetes, pedig pincesor itt is van bőven! Cserépváralja szomszédságában a kaptárköveket érdemes felkeresni az erdőben, ha Kappadókiára emlékeztető tájra vágyunk. A vidék déli végén terül el Mezőkövesd, ahol a Matyó Múzeum, az élő skanzennek nevezhető Hadas városrész és a Zsóry-fürdő között oszlik meg a figyelmünk.

Tipp

Mezőkövesd “híres” dűlője a Dollár-hegy, ami minden bizonnyal versenyben van a legviccesebb dűlőnév címéért (akárcsak a tokaji Tehéntánc, vagy a legyesbényei Kutyafagyó).

Innen keletre haladva egy ideig még a riolittufás, jellemzően egri” vidéken járunk, ezt láthatjuk Tibolddaróc faragott pincéin is. A település kastélyait, bár nem látogathatók, érdemes kívülről megcsodálni, majd felkapaszkodni a kilátóba, és végigtekinteni a tájon. Végül, ahol a Bükk véget ér és nekiszaladunk az Alföldnek, kanyarodjunk északnak, Miskolc felé, de előtte még nézzük végig ennek a tájnak a látnivalóit. Nyékládháza szőlőhegye talán nem sokaknak jelent bármit is, mi mégis azt mondjuk, egy borturistának kihagyhatatlan, főként a Pittyén dűlő miatt! Innen tiszta időben ellátni Tokajig, de a közeli Ónod váráig, ahol Rákóczi az országgyűlést tartotta. Szintén nincs messze Muhi, ahol a tatárok megsemmisítették a magyar seregeket és ahonnan a király is csak a puszta életét mentette 1241-ben.

Tipp

A Muhi csata emlékhelye megér egy rövid kitérőt, főleg, ha összekötjük az ónodi várral, hisz mindkettő fontos helyszíne a magyar történelemnek.

A borvidékhez tartozik papíron az ukrán határ mellett emelkedő romvulkán, a Kaszonyi-hegy. Érdemes sétát tenni rajta, benézni a közeli Tarpára, felkeresni Tákos és Csaroda gyönyörű templomait és fürdeni egyet a Tiszában Gergelyiugornyán a strandon, ha erre járunk!

Miskolc már lassan egy évtizede ott van a hardcore borkedvelők térképen és bizony az Avas pincesorain újra sarjad a borélet. No de azért látnivaló is akad errefelé, kezdve az egyik legjobb vidéki társulattal a színházban, de ott van a Fazola féle kohó, a diósgyőri vár, az ortodox egyházi múzeum, a miskolctapolcai Barlangfürdő és persze a Herman Ottó Múzeum, ahol ha 2020-ban elkészül az új épületszárny, végre állandó kiállításként is helyet kap a Petró Sándor féle és a Kövesi István féle gyűjtemény, olyan nagyságok festményeivel, mint Egry, Aba-Novák, Szőnyi, Rippl-Rónai, Berény Róbert, Czóbel Béla, Kassák, Perlmutter, Scheiber Hugó vagy Vaszary!

Innen a Bükkben továbbhaladva Lillafüreden a szálló, a barlangok és a csónakázótó, a Sajó völgyében pedig Edelény a következő látnivaló. Utóbbi rejti az ország egyik legszebb kastélyát. Az edelényi LHuilier-Coburg-kastély gyönyörűen felújítva, múzeumként, Kastélyszigetként várja a kirándulókat. Innen már csak egy ugrás Felsővadász, a Rákócziak ősi fészke, de aki ránk hallgat, az mindenképpen elmegy Tornaszentandrásra is, a II. András alatt építtetett román stílusú, ikerszentélyes katolikus templomot megcsodálni. A templom páratlanul szép, freskói, kialakítása miatt első kategóriás műemléke az országnak. Innen már csak egy nagyon rövid autóutat jelent az Aggteleki Nemzeti Park és a Baradla-barlang (UNESCO Világörökségi helyszín).Gasztronómiai ajánló

A Bükki borvidék gasztronómiája nehezen választható el a szomszédos Egri borvidékétől, lévén mindkettő a Bükk-hegység déli lábánál húzódik meg. Általánosságban elmondható, hogy a hegység vadban gazdag, a középkorban Tibolddarócon, Kácson és Cserépváralján már királyi vadaskertek működtek, míg az Egri Püspökségnek Szarvaskőn vadászták a konyhai alapanyagot. A hegység tiszta és sebes folyású patakjaiban gyakori vendég a pisztráng, nem véletlen, hogy komoly hagyományai vannak errefelé a haltenyésztésnek. A hegyvidéki kaszálók ideális terepet biztosítanak a legeltetéshez, így a bükki sajtok is országos ismertségre tettek szert és szerencsére ez a tendencia napjainkban is megfigyelhető. A pisztrángtelepeken frissen sült, füstölt és rántott pisztrángot is kóstolhatunk, ezekhez az ételekhez jól passzolnak a bükki fehérborok, legfőképp egy zenit vagy a Bükki borvidék közösségi bora, a Bálvány. Ősszel az éttermek étlapjain felbukkannak az erdei gombák, ilyenkor a testesebb fehérboroké lehet a főszerep, ha kísérőt keresünk. A borvidék legnagyobb városában, Miskolcon számtalan étterem és levesező színesíti a gasztropalettát, köztük egy ismert Hernád-völgyi pizzéria büféje is. A hegység déli peremén Mezőkövesden, de a borvidék szívében, Bogácson is könnyedén találunk apró éttermeket, köztük egy-kettő regionális borlappal is szolgál. A borvidékhez tartozó Barabáson már a Bereg jellemző ételeit készítik, mint a káposztás gombaleves vagy a szilvalekváros fánk, ha arra járunk, ezeket is érdemes megkóstolni.

Eseményajánló

A Bükki borvidék viszonylagos ismeretlensége rányomja a bélyegét a boros rendezvényekre is, bár mindkét trend szerencsésen megfordulni látszik, köszönhetően a Szövetség a Bükki Borvidékért lelkes tagjainak. A borvidék keleti oldalán Miskolc már önmagában is rendezvények sokaságával várja a nagyérdeműt, ezek közül a télbúcsúztató Furmint Február kóstoló a legizgalmasabb boros program februárban, az országos Furmint Február részeként. Tavasszal aztán hagyományosan az Avasi Borangolás csábít egyre több borkedvelőt az újjáéledő miskolci Avas oldalába, a régi présházak és többszintes pincesorok hegyére. A nyár a könnyed italok időszaka, ilyenkor nem a nagy testű vörösborok csúsznak a legjobban, ezt felismerve rendezik meg évről-évre a Miskolci Fröccsfesztivált is. Szintén nyáron tartják a borvidék nyugati központjában, Bogácson a Bükkaljai Borfesztivált és Nemzetközi Borversenyt, leánykori nevén a Bükkvinfestet, ahol a szépszámú minta mellett igényes zenei program szokta várni a zsűrit és a kóstolni vágyó közönséget egyaránt. Bogács és környéke a gyógyfürdők, a gyalogtúrák, a kaptárkövek és a közeli Mezőkövesd révén a matyók vidéke, ahol a borfesztivál mellett érdemes figyelni a falvak apró, a borhoz gyakran csak érintőlegesen kötődő rendezvényeit is, mert a helyi borászokkal ott is összefuthatunk.

2019 - 2021 Bor.hu Minden jog fenntartva!
Facebook Youtube Instagram