Szerző: Ercsey Dániel

Móri borvidék

Móri borvidék

A Móri borvidék hazán egyik legkisebb borvidéke, mégis csodás látnivalókkal kápráztat el bennünket. Aki még a régi karcos móri savakra emlékezve kerüli a helyi pincéket, ne tegye! Ahogy mindenhol másutt, Móron is változnak a dolgok…

A borvidékről

Kevés olyan borvidéke van hazánknak, ahol egy szőlőfajta annyira összeforrt a borvidékkel, mint itt. Ha azt mondom Mór, te azt mondod ezerjó! Megvan miről beszélek? A névadó városban, Móron        két kastély (a muzeális kiállítóhelyként működő Lamberg-kastély és a Láncos-kastély), számtalan templom és barokk szobor, no meg a présházak várják az idelátogatót. A templomok közül kiemelkedik a kapucinus templom és rendház, illetve a háromhajós neogótikus nagytemplom, ami a középkori templom helyén épült az 1800-as évek végén. A présházak között sem csak a klasszikus sváb vonalat találjuk, vannak itt klasszicista kúriára emlékeztető hatalmas présházak és 300 éves épületek is! A napi programot zárjuk az izgalmas kialakítású Bormúzeum étteremben.

Tipp

A szomszédos Csókakő várából csodás a kilátás a tájra, de maga a vár is izgalmas látnivaló, nem csak a háború-rajongó kisfiúk számára. A közeli Fehérvárcsurgón pedig a Károlyi-kastély ér meg egy látogatást.

Csákberényben a földből kirobbanó metrókocsinál sokan megállnak egy fotó erejéig, a közeli nton pedig igazi Marsbéli táj tárul a szemünk elé, ha felkeressük a Bauxitföldtani Parkot. Ez a szabadtéri geológiai múzeum könnyen összeköthető a Csákvár melletti Haraszt-hegyi tanösvénnyel, a kopár szubmediterrán dolomitsziklák világával, vagy a csákberényi Csókakő-körtúrával, ahol a vár mellett vadregényes szurdok és hófehér dolomitsziklák is az utunkba akadnak.

Tipp

A környék kastélyokban is gazdag, a csákvári Esterházy-kastélynak a kertje látogatható, a lovasberényi Cziráky-kastély pedig a felújítása után a megye díszévé válhat. A fehérvárcsurgói Károlyi-kastély ma felújítva fogadja a turistákat, falai között szálláshely működik.

Menjünk ki az Öreg-hegyre és keressük meg a Bory-várat, a Bory Jenő által megálmodott mesevilágot, ami ma múzeumként működik.

A környék nagyvárosa egyértelműen Székesfehérvár, ahová gyorsan eljuthatunk a borvidékről. Kevesen gondolnak bele, nyilván a középkor pusztításai okán, hogy egykor Székesfehérváron lehetett csak legálisan magyar királlyá koronázni valakit! A várost Géza fejedelem alapította, Szent István a magántemplomát itt építtette fel, itt hirdette ki II. András az Aranybullát 1222-ben az országgyűlésen. Sajnos a koronázó templomnak, a Nagyboldogasszony-főbazilikának, amit Mátyás király még bővíttetett, ma már csak az alapjait találjuk meg a Romkertben. A közelben találjuk az Országalmát és a Városházát, a Hiemer-házat és a benne működő Hetedhét Játékmúzeumot, a Püspöki palotát, a Mátyás király emlékművet, a Fekete Sas Patikamúzeumot és a Városi Képtárat, ahol az állandó kiállítás mellett csodás időszaki programokat is szerveznek, legutóbbi ott jártamkor épp egy a XX. század fotóművészetét bemutatót. A belváros emellett számtalan étteremnek és kávéháznak ad helyet, biztosan mindenki talál közöttük a kedvére valót. A vizet kedvelők keressék fel a műemlékké nyilvánított Árpád Fürdőt.

Székesfehérvár ideális kiindulópont lehet csillagtúrára a központi fekvése miatt, ahonnan gyorsan elérhetjük az északra található Móri, a keleti irányban található Etyeki, a déli irányban megbúvó Tolnai, vagy a nyugati irányban ránk váró Balatonfüred-Csopaki borvidéket is.

Gasztronómiai ajánló

móri gasztronómia egyértelműen sváb hatást mutat, így jellemző rá a mindennapi leves fogyasztás, köztük a babból, burgonyából és savanyúkáposztából készült leveseké, melyekhez jól passzolnak a magasabb savtartalmú móri fehérborok. A krumplis smarnit, amit ma leginkább desszertként ismerünk, régen aludttejjel fogyasztották. Ma, a császármorzsához kínáljunk a nemes móri édes borokból egy pohárkával. Ha ünnepi időszakban, az év vége felé érkezünk Mórra, feltétlenül kóstoljuk meg a németek körében rendkívül népszerű borlevest, amit Svájc északi részén és a déli német tartományokban ma is rendszeresen készítenek, főleg rizlingből. Erre a helyi borok is remek alapanyagot szolgáltatnak, így a móri borleves méltó párja a németországi borleveseknek! Az édesszájúiknak jó hír, hogy a móri németség országosan is ismertté vált az esküvői vagy később ünnepi aprósüteményeiről, közülük is kiemelkedik a kakaós tésztájú macskapracli (katzenprazl)a hagyományos sváb nuss-stangli melyet diós tésztával sütnek, vagy a kvircedli, amihez a helyiek szerint a legjobban passzol mór ikonikus szőlőfajtája, az ezerjó és a belőle szűrt fehérbor. A kvircedli amúgy gyakorta a borlevesek kísérője, egyesek abba mártogatva fogyasztják a legszívesebben. Az apró borvidék legjobb éttermeit a névadó településen, Móron kell keresni, néhányban izgalmas móri borválaszték is a rendelkezésünkre áll.

Eseményajánló

Az apró Móri borvidék csupán néhány települése közül egyértelműen a központi szerepet betöltő és egyben névadó Mór településen összpontosulnak a boros programok az év folyamán. Januárban, amikor még a népi megfigyelés is arról beszél, hogy ha megcsordul Vince, tele lesz a pince, a móri gazdák Vince-napi Bortúrát szerveznek. A hagyományok szerint Szent György napja (április 24.) a megújulást, a tavasz kezdetét jelenti, régen ezen a napon választották meg az új hegybírót és szerződtették a csőszöket is, napjainkban pedig Szent György-heti Vigasságokat tartanak a borászok. Május végén, Orbán napkor a kecskehegyi kis kápolnához érdemes kilátogatni, ekkor tartják ugyanis az apró Szent Orbán kápolna búcsúját. A szentmise után hagyományosan térzenével és agapéval várják az embereket. Végezetül a borvidék legfontosabb programja az őszi Móri Bornapok, ahol koncertek, gyerekprogramok, sportesemények, kiállítások és művészeti programok színesítik a borászok által elképzelt programot.

Lapozás visszaLapozás előre
Szent István SzarkofágSzent István Szarkofág
Kovács Jenő Óramúzeum és ÓrajátékKovács Jenő Óramúzeum és Órajáték
Móri pincesorMóri pincesor
Gánt BauxitbányaGánt Bauxitbánya
Csókakő váraCsókakő vára
Bory-várBory-vár
Bory-várBory-vár
Árpád FürdőÁrpád Fürdő
Árpád FürdőÁrpád Fürdő
OrszágalmaOrszágalma