Szerző: dr. Mészáros Gabriella
Fotós: Pintér Árpád

Móri borvidék

Móri borvidék

Ha Mór, akkor ezerjó. Vagy mégsem? Nem lenne szerencsés ezt a kissé hűvös, visszafogott és elegáns borokat adó termőhelyet egy fajtára leszűkíteni. Szép savak, élénk és érlelhető borok, nem ritkán édes kiadásban. Főképp fehérborok készülnek ma is Mór környékén, de potenciálisan jó pezsgőalapborok hazája is lehet. Aromákban gazdag borok kerülnek ki a borvidékről, sokszor megkapó táj és pincék sora mellől. Hagyomány és tudatosság – ez jellemzi a legfiatalabb generációt.

Területe és elhelyezkedése

A Móri borvidék a Vértes és Bakony hegységeket elválasztó festői Móri-árokban terül el. Pusztavámtól Móron át egészen Csókakőig és Csákberényig húzódnak az első osztályú bortermő dűlők.

A Móri borvidék közigazgatásilag Fejér-megyében található. A borvidékhez Csákberény, Csókakő, Mór, Pusztavám, Söréd és Zámoly településeknek a szőlőkataszter szerinti I. és II. osztályú határrészei tartoznak.

A móri borvidék termőterülete napjainkban 446 ha, holott a lehetséges szőlőterületek – be nem telepített részek – nagysága ezt jóval meghaladja.

Története

Mór majdnem olyan közel fekszik Budapesthez, mint Etyek, valahogy mégsem lett a borvidék annyira látogatott, mint az előbbi. Nem mintha Etyek nem érdemelné meg a budapesti borisszák kitüntető figyelmét, de ha reálisan nézzük Mór adottságait, bizony ők is beállhatnak ebbe a sorba. Mór vidéke, mint a csókakői váruradalom része, már a XII. században feltűnik az oklevelekben. Már 1138-ban a Mórral szomszédos Bodajk falu szőlőjét és szőlős jobbágyait említi egy oklevél. Később, 1231-ben Vajal (ez ma Mór egyik falurésze) és Csákberény szőlőjéről készült okirat.

Magával, Mór község nevével csak a XV. században találkozunk először. Az írott dokumentáció tanúsága szerint a vidék szőlőkultúrája a XVI. századig egyenletesen fejlődött, de a török hódoltság megakasztotta a fejlődést. A török háborúk viharai a Csókakőhőz tartozó 32 községből 28-at elpusztítottak. A lakosság pusztulásával a szőlők is elvadultak.

A középkori bortermelés hagyományát a törökök dúlása után betelepült svábok folytatták és fejlesztették tovább ezen a vidéken. A XVIII. században beköltöző német telepeseknek köszönhető az új szőlőtelepítés. Móron telepedett le a kapucinusok szerzetesrendje is, akik a környék legjobb szőlőművelőivé váltak. Ugyan az utóbbi néhány évben egy új generáció borain keresztül sikerült közelebb kerülnie a fiatalabb korosztálynak is ezekhez a területekhez, mégis kevesebb szó esik róluk. Mór valamikor egyik kiemelkedő borvidékünk volt, földrajzi helyzete mit sem változott az elmúlt száz évben.

Talajadottságai

A bortermő dűlők talaja elsősorban a laza negyedidőszaki fedő-üledékeken képződött. Lejtőtörmelék, lejtővályog főként oligocén homokon alakult ki. Mészkőtörmelékkel kevert löszön elterülő agyag-bemosódásos barna erdőtalajok, barnaföldek, valamint magasabb helyzetű hegyoldalakon, dolomiton és mészkövön képződött rendzinatalajok és vörös föld váltakoznak egymással.

Két jellemző kőzet a Móri Borvidékről.

Éghajlata

Éghajlata általában a Dunántúl északi részére jellemző, közepesen hűvös és viszonylag csapadékos. Mindazonáltal, a hegyek, dombok déli, délnyugati oldalain a kedvező mezo- és mikroklíma jó termőhelyi viszonyokat alakíthat ki.

Szőlőfajták és borstílusok

A móri borvidék elsőrendűen fehérbor termő terület. Minden más fajtát meghaladó mennyiségben, 109 ha-on találunk itt ezerjót. Az ezerjó mellett a chardonnay, tramini, sauvignon blanc, szürkebarát, Müller Thurgau (rizlingszilváni) a legjellemzőbb. A kis mennyiségben termesztett kékszőlők közül a kékfrankos és a merlot terem csak 9 ha körüli területen, a többi ültetvény ennél is kisebb.

A móri borok illat- és ízvilága általában az üde, virágos jegyekhez áll közel. Gyakori a meszes ásványosság, ami a viszonylag magas savtartalommal együtt néha kemény borokat eredményez. A szőlők teljes érésben történő szüretelése és a jelentős hozamkorlátozás itt fokozottan szükségszerű, mert a klíma és a talaj együtt magas savtartalmat ad. Érleléssel nemes ízvilágú, telt ízű borokat kapunk, melyek meghálálják a fahordós érlelést.

A táj fő fajtája, az ezerjó mellett illatos szőlőfajtákból és az olaszrizlingből készülnek a legizgalmasabb tételek. Jól alkalmazkodott a területekhez a rajnai rizling és zöld veltelini is. Meglátásunk szerint a pezsgőkészítésnek és hűvösebb éghajlatot kedvelő kék szőlőfajtáknak is lesz még szerepe az elkövetkezendő években.

Chardonnay
Cserszegi fűszeres
Ezerjó
Irsai Olivér
Királyleányka
Leányka
Olaszrizling
Ottonel muskotály
Rajnai rizling
Rizlingszilváni
Sauvignon blanc
Szürkebarát
Tramini
Zenit
Zöldveltelini
Cabernet franc
Cabernet sauvignon
Kékfrankos
Merlot
Zweigelt
Lapozás visszaLapozás előre
Csetvei Pincészet, szőlőültetvény/Móri borvidékCsetvei Pincészet, szőlőültetvény/Móri borvidék
Csetvei Pincészet, szőlőültetvény/Móri borvidékCsetvei Pincészet, szőlőültetvény/Móri borvidék
Csetvei Pincészet, szőlőültetvény/Móri borvidékCsetvei Pincészet, szőlőültetvény/Móri borvidék
Tájkép/Móri borvidékTájkép/Móri borvidék
Tájkép/Móri borvidékTájkép/Móri borvidék
Tájkép/Móri borvidékTájkép/Móri borvidék
Tájkép/Móri borvidékTájkép/Móri borvidék
Lapozás vissza Lapozás előre
Borpromóciós támogatás segíti a hazai termelők piacra jutását
Tisztelettel kell fordulni a borhoz – Generációváltás a fogyasztóknál

Tisztelettel kell fordulni a borhoz – Generációváltás a fogyasztóknál

Elolvasom
Milyen borhűtőt vegyünk?
Az aromakorongtól az iskoláig: hogyan és hol tanulhatunk a borról?

Az aromakorongtól az iskoláig: hogyan és hol tanulhatunk a borról?

Elolvasom
A szőlő nem szereti a hirtelen döntéseket
Legendás évjáratok: borok hosszú szavatossági idővel

Legendás évjáratok: borok hosszú szavatossági idővel

Elolvasom
Made in Hungary: régi magyar szőlőfajták borai
Hazai pezsgők: az évjárat nélkülitől a csúcsig

Hazai pezsgők: az évjárat nélkülitől a csúcsig

Elolvasom
2019 - 2024 Bor.hu Minden jog fenntartva!
Spotify Facebook Youtube Instagram tiktok