Bianca
Története
A hibrid seyve-villard és a bouvier kereszteződésével állította elő 1963-ban Csizmazia Darab József és Bereznai László. Eredetileg az Egri csillagok 40 nevet viselte. 1982-ben minősítették állami fajtává, akkor kapta a Bianca nevet. A névválasztás története a nemesítő egy kedves barátjára vezethető vissza, aki Csizmazia Darab József feleségét (akit Blankának hívtak) Bianca-nak szólította.
Termelőhelyei
A bor jellemzése
Bor-étel párosítás
Magyarországon kívül is említik a fajtát, például Oroszországban, ahol 2700 hektáron termelik, de a források svájci, ukrajnai és kínai telepítésekről is beszámolnak. Ausztriában is nyilvántartásba vették. Magyarországon 2010-ben még csak 2320 hektáron lehetett találkozni a fajtával, azonban ma már 5340 hektáron termelik, és ha néhol nagyon kis mennyiségben is, de szinte valamennyi borvidéken jelen van. A Kunság legtöbbet telepített fajtája, több mint 5100 hektáron találkozni itt vele, ezt követi a Hajós-Bajai borvidék, ahol a felület 6%-ban van jelen.
Illatos fajta, amely könnyed, friss fehérborokat ad. A borstílust a szüret időpontja nagyban befolyásolja, hiszen túlérést követően gyorsan veszít a savakból és eredeti aromavilágából. Oxidációra is könnyen hajlamos, ezért fontos megjegyezni, hogy reduktív borászati technológiát igényel. A virágos jegyek mellett egy igazán szokatlan illat- és ízvilág is felbukkanhat a borokban. Gyakran házasítják más fajtákkal, ritkán találkozni vele OEM borok címkéjén.
A Bianca kifejezetten könnyed, üde és illatos borát ritkán találjuk meg önmagában, hiszen leggyakrabban házasításhoz használják. Fajtaborként klasszikusan a melegebb, naposabb időszakokban, vagyis kora tavasztól késő őszig a legkellemesebb a fogyasztása. A szőlőfajta alapvetően aromatikus, különleges gyümölcsös-virágos jegyekben is gazdag, ízeiben a könnyed vonalat képviseli, ezért a bor-étel párosításokban is a neutrálisabb, könnyedebb ízekkel harmonizál. Laza nyári fröccs alapanyagnak is remekül működik. Jellege miatt frissen, reduktív borként készítve, mindig a legutolsó évjáratot érdemes belőle választani, és érdemes is mielőbb elfogyasztani, mivel hamar veszít az aromáiból és oxidálódik. Figyeljünk arra, hogy mindig tartsuk hidegen, napfénytől és hőtől távol, hogy az illat- és ízvilágát a lehető legjobban megőrizzük. Kínálni is mindig egyenesen a hűtőből kivéve, körülbelül 8-10°C-on kínáljuk, tulipán formájú fehérboros pohárból.
Alapanyagok közül a zöldsaláták, a gyökérzöldségek, hüvelyesek, friss, könnyed natúr tehénsajtok, a csirke, és a nem túl zsíros fehér húsú halak állnak ízvilágban és struktúrában legközelebb a Bianca szőlőfajtából készült borhoz. Tökéletes lehet hozzá egy grillezett natúr csirkemell párolt rizzsel vagy rizibizivel, de kínálhatjuk párolt fehér húsú halakhoz is, például egy friss zöldkörettel. Mindenképp kerüljük a túl zsíros vagy a túl fűszeres ételeket, mert nagyon könnyen elnyomhatják a bor ízvilágát.