Zweigelt
Története
Fritz Zweigelt a nemesítő és egyben a fajta névadója is, 1922-ben nemesítette a kékfrankos és a Szent Lőrinc (Sankt Laurent) kereszteződésével Klosterneuburg-ban, Ausztriában. Kezdetben Rotburger-nek hívták, de később a nemesítő tiszteletére átkeresztelték. Magyarországon a ’80-as évek elején regisztrálták a nemzeti fajtajegyzékbe, de minden bizonnyal már előbb is ismert volt a fajta, főleg a nyugati országrészen.
Termelőhelyei
A bor jellemzése
Bor-étel párosítás
Ausztria legtöbbet telepített kékszőlője, mintegy 6400 hektáron található, ezzel a világ össztermelésének 2/3-át le is fedik. Alsó-Ausztriában fontos fajta, a Weinviertel-ben könnyű, gyümölcsös vörösborok készülnek belőle a löszös és meszes talajon. A Fertő-tó környékén, és ezen belül is a keleti oldalán, a Neusiedlersee DAC eredetvédett boroknak az alapanyaga. Fűszeres, gyümölcsös, cseresznyés jegyek jellemzik az itteni vörösborokat, a fahordó dominanciáját mellőzve, friss savakkal és közepes tanninnal. Carnuntum területén fordul még elő az egyik legfontosabb fajtaként.
Ausztrián kívül a szomszédos országokban, Csehországban és Szlovákiában találkozni a fajtával, Magyarországon pedig mintegy 1600 hektáron termelik. Legelterjedtebb a Kunsági és az Egri borvidéken, míg Sopronban majdnem minden tizedik tőke Zweigelt.
A kunsági területen könnyű vörösborokat és rosékat is készítenek belőle előszeretettel, míg Sopronban, a Fertő-tó környékén történelmi kapcsolat is található a fajtával. Itt kezelik kiemelten a jó tulajdonságait, a fiatalon vibráló rubin színét és a fűszeres, piros bogyós gyümölcsös tónusait, így jóivású, könnyed csersavú borok születnek itt általában. Érleléssel pedig édes fűszeres jegyeket és mélységet is kaphat. Cuvée-k területén is jól alkalmazkodik, akár kékfrankossal vagy csersav-hangsúlyos fajták partnereként.
A fajta kapcsán elsősorban a piros bogyós jegyek jutnak az ember eszébe cseresznye, meggy és szilva formájában, ezeket követi egyfajta fűszeresség, akár például fűszerpaprika. Általában friss savak, közepes tannin, test és alkohol kíséri útjára a bort. Fiatalon intenzív bíbor színvilággal rendelkezik. A kiemelkedő borokat kis fahordóban készítik.
A Zweigeltből készült borok nagyon jó gasztroborok és egész évben helyük van a borkedvelők poharában. A Zweigelt rosék, valamint a könnyedebb Zweigeltek paradicsomos ételek, tészták, pizzák, sült zöldségek, rakott húsos fogások és ragulevesek, magyaros levesek, halászlevek remek kísérői, míg a testes, érlelt változatok nagyon finomak például rántott vagy resztelt májjal, sült húsokkal, fasírtokkal és őzpörkölttel, őzsültekkel is. A rosékat és a könnyedebb Zweigelteket jellegük miatt leginkább frissen, a legutolsó évjáratból érdemes választani, míg a magas minőségű tételeket bátran érlelhetjük pár évig mielőtt elfogyasztjuk őket. Figyeljünk arra, hogy mindig tartsuk állandó hűvös hőmérsékleten, közvetlen napfénytől és hőtől távol, hogy az aromáit a lehető legjobban megőrizzük. Kínálni a szobahőmérséklettől kicsit hűvösebben érdemes, 14-16 °C-on, tulipán formájú vörösboros pohárból.
Alapanyagok közül a gyökérzöldségek, burgonya, csicsóka, gomba, cékla, padlizsán, gomba, paradicsom, az érleltebb sajtok, liba, kacsa, vadmadarak, sertéshúsból, borjúból és bárányból készült ételek, őz, valamint a belsőségek állnak ízvilágban és struktúrában legközelebb hozzá.