Fehérbor fekvő hero

Fehérbor

A fehérborok a világ minden táján többnyire – de nem kizárólag – fehér szőlőfajtákból készülnek. Elenyésző azoknak az úgynevezett „blanc de noir” boroknak a száma, melyek kékszőlőből, de a fehérborra jellemző feldolgozással nyerik el végső formájukat. Ezeket nem hagyják a szőlő héjával együtt erjedni, így a bogyók nem tudják kiadni színanyagukat. Ami ezeket a borokat összeköti, az a fehérbor lelke, lényege: a sav.

A világ fehérbor kínálatát két nagy stílus jellemzi. Az egyik csoport a manapság nagyon divatos üde, friss savú, könnyen megjegyezhető gyümölcsös illat- és ízjegyeket adó borok világa. Ezek a borok érlelést nem igényelnek, a szüretet követő első-második évben elfogyasztjuk őket. Szőlőfajtáira jellemzők az illatos, aromagazdag fajták, például a sauvignon blanc, az Irsai Olivér, a cserszegi fűszeres, a királyleányka és a muskotályos szőlőfajták. Aromatikájukat az erős, szőlőből származó jegyek meghatározzák meg: gyakran érezzük bennük a zöld alma (chardonnay), az egres, a spárga (sauvignon blanc) vagy éppen a citrusok (rajnai rizling) karakterét. Általában élénk, lendületes borok, melyek gyorsan elkészülnek és fiatalon szeretjük őket meginni. A Kárpát-medencén belül ideális termőhelyük a Mátra, a Bükk, Etyek-Buda, Mór vagy éppen Pannonhalma vidéke.

A másik száraz fehérbor típus a fahordós érlelésű borok köre. A hordós érlelés alatt sok melegebb, kevésbé élénk karakter adódik ízvilágukhoz. Ennél a típusnál a levegő oxigéntartalma kerekebbé, barátságosabbá teszi a borokat. Itt már a kiindulásnál kicsit jobban kell figyelnie a gazdának arra, hogy koncentráltabb szőlője legyen. A túlzottan karcsú borok nem fogják jól hasznosítani a hordós érlelést. Ezekben a borokban gyakran érezzük az érett alma, a körte, az őszibarack, az édes mézdinnye vagy éppen a csonthéjas gyümölcsök aromáit. A hordós érlelés tejszínes, vajra emlékeztető illatokat és ízeket is kialakíthat. Ezek a borok nálunk gyakran furmintból, hárslevelűből, olaszrizlingből, juhfarkból, a nemzetközi kínálatban chardonnay-ből vagy viognier szőlőfajtából készülnek. Sokkal tovább érlelhetők, mint a pórusmentes tartályban érlelődött társaik. Különösen szép borokat adnak a vulkáni talajok, a Badacsony, a Somló, a Mátra, Eger és Tokaj ültetvényei.

feherbor_keszitese

Fehérszőlő-fajták, fehérbor-stílusok

Aletta

Aletta

Bianca hero

Bianca

Budaizold hero

Budai Zöld

Chardonnay hero

Chardonnay

Cirflandi hero

Cirfandli

csabagyöngye hero

Csabagyöngye

Cserszegifűszeres hero

Cserszegi Fűszeres

Ezerfürtű hero

Ezerfürtű

Ezerjó hero

Ezerjó

Furmint hero

Furmint

Hárslevelű hero

Hárslevelű

irsai hero

Irsai Olivér

Juhfark hero

Juhfark

Kabar hero

Kabar

Kéknyelű hero

Kéknyelű

Királyleányka hero

Királyleányka

Kövérszőlő hero

Kövérszőlő

Kővidinka hero

Kövidinka

Kunleány hero

Kunleány

Leányka hero

Leányka

Olaszrizling hero

Olaszrizling

ottonel hero

Ottonel Muskotály

Pinotblanc hero

Pinot Blanc

Rajnairizling hero

Rajnai Rizling

Rizlingszilváni hero

Rizlingszilváni

Rózsakő hero

Rózsakő

Sárgamuskotály hero

Sárga Muskotály

SavignonBlanc hero

Sauvignon Blanc

Szerémi zöld hero

Szerémi Zöld

Tramini hero

Tramini

Viognier hero

Viognier

Vulcanus hero

Vulcanus

Zalagyöngye hero

Zalagyöngye

Zefír hero

Zefír

Zengő hero

Zengő

Zenit hero

Zenit

Zéta hero

Zéta

Zeusz hero

Zeus

Zöldveltelini hero

Zöld Veltelini

Olvasd el ezeket is!