Menoire
Története
A fajta közismertebb – de immár nem hivatalos – neve medoc, kékmedoc, illetve régi feljegyzések még Cotként is említik, utat engedve annak az elméletnek, miszerint franciaországi a fajta és innen került Magyarországra. A Cot elnevezés ugyanakkor megegyezik a malbec-kel, illetve Magyarországon kívül nem jegyzik a fajtát hasonnevekkel, illetve a francia mornen noire-ral sem közös. Így leginkább ismeretlen eredetű, mely kékszőlő létére nagyon jellegzetes, muskotályos, illatos, virágos aromatikával rendelkezik. A fajta (mint például az oportó is) névváltoztatásra kényszerült, hiszen tévesen földrajzi helyre utalhatott korábbi elnevezése (Medoc, Bordeaux/Franciaország).
Termelőhelyei
A bor jellemzése
Bor-étel párosítás
Csak Magyarországon említik a fajtát, hazánkban is mindösszesen 64 hektáron termelik, messze legnagyobb mennyiségben az Egri borvidéken, ahol leggyakrabban a bikavér borok házasításában használják, maximum néhány százalékban. Önállóan nagyon ritkán fordul elő.
Könnyű ivású vörösborok készülhetnek a fajtából közepes testtel és tanninnal, jellegzetes muskotályos jellege dominál, virágos jegyek – muskátli, rózsaszirom -, valamint diszkrét piros bogyós gyümölcsösség formájában, vezetve az illat- és ízvilágot. A zöldfűszeres aromák között a kapor és a babérlevél az, ami leggyakrabban a fajtához köthető. Elsősorban házasításokban találkozni vele, de „újbort” és rosét is alkotnak belőle.
Mivel a bora a könnyedebb vonalat képviseli, ezért önmagában és könnyű fogások mellett is remekül működik és stílusának köszönhetően egész évben kellemes a fogyasztása. Visszafogott tanninjai és parfümös aromái miatt a marhahúsos és karakteresebb sertéshúsos ázsiai ételekkel is remek párost alkot, de bolognai spagettivel, szilvával töltött galambbal vagy pulykával, őzzel, áfonyalekváros rántott camembert-rel is remek párost alkot. Jellege miatt leginkább a legutolsó évjáratokat válasszuk belőle, és érdemes pár éven belül elfogyasztani. Figyeljünk arra, hogy mindig tartsuk állandó hűvös hőmérsékleten, közvetlen napfénytől és hőtől távol, hogy a törékeny parfümös aromáit a lehető legjobban megőrizzük. Kínálni a szobahőmérséklettől kicsit hűvösebben érdemes, körülbelül 14-16°C-on, tulipán formájú vörösboros pohárból. Alapanyagok közül a sárgarépa, burgonya, cékla, padlizsán, zeller, paradicsom, édesfűszerek, curry, az érleltebb sajtok, camembert típusú sajtok, liba, kacsa, vadmadarak, sertéshúsból, borjúból és őzből készült ételek, valamint a belsőségek állnak ízvilágban és struktúrában legközelebb a menoire szőlőfajtából készült borhoz.