Syrah
Története
Rendkívül felkapott kékszőlő, összetett, magas minőségű vörösbort adó fajta, melyet sok történet és legenda övez. Származását – egyfajta romantikával – az egykori Perzsa Birodalomban, a mai Irán területén, Shiraz-ban látták sokan, míg a modernkori vizsgálatoknak köszönhetően fény derült arra, hogy szülei a mondeuse blanche és a dureza fajták. Egy a természetben, spontánul végbement kereszteződésről van szó francia eredetű fajták között, melyek szintén a Rhône völgyében találhatóak. Hasonlóan, ahogy ma is az egyik legismertebb és legfontosabb fajta, főleg az Észak-Rhône völgyében.
Termőhelyei
A bor jellemzése
Bor-étel párosítás
Egy igazi világfajtáról van szó, hazájában, Franciaországban természetesen a legelterjedtebb, majd ezt követi Ausztrália (ahol shiraz-ként ismerik), illetve Spanyolországban és szinte minden újvilági bortermelő vidéken találkozni vele. Képes önmagában is nagy borokat felmutatni, de nem bánja a házasításokat sem, a klasszikus Rhône-völgyi házasításokat rövidítve csak GSM-nek (grenache, syrah, mourvèdre fajták) hívják, míg az ausztrálok nem ijednek meg a shiraz-cabernet sauvignon párosításoktól sem. Magyarországon 280 hektáron termelik, legtöbbet az Egri borvidéken lehet találkozni a fajtával, amit a Villányi borvidék követ. Nehéz meghatározni a magyar syrah stílust, hiszen bár készülnek komoly borok, de a területek az ország minden részében megtaláhatóak, így egységes jelleget nehezen lehet definiálni. Szekszárdon, Egerben, Villányban és a Balatonon, de akár Sopronban is izgalmas kísérletek születtek a fajtából.
Ahogy valamennyi fajtánál, itt is rendkívül fontos a termőterület, a talaj és a klimatikus adottságok. Nagy általánosságban elmondható, hogy a syrah-ból készített borok mély színűek, közepes-magas alkohollal és magas, erőteljes tanninszerkezettel rendelkeznek. Hűvösebb területeken piros ribizli, ibolya, szeder, zöld olíva, menta és bors; míg melegebb klimatikus adottságok mellett fekete ribizli, fekete szeder, édesgyökér, mentalevél, valamint füstös és feketeborsos jegyek uralkodnak a borban. Stílus kérdése, hogy könnyedebb, élénk, fűszeres, borsos vagy éppen érett, vastag, erőteljes tétellel lehet találkozni.
A syrah sokféle stílusú bort képes adni, ám hazánkban legtöbbször vörösborként, azon belül is leginkább magasabb minőségű, tartalmas, közepesen testes, magas tannintartalmú borként találkozhatunk vele. Általánosságban elmondható a syrah borokról, hogy nagyon jó gasztroborok, és egész évben helyük van a borkedvelők poharában. Kifejezetten jól párosíthatók a grillezett húsokkal és steakekkel, sült vadakkal, szarvassal és vaddisznóval, pörköltekkel, sült húsokkal, fasírtokkal. A könnyedebb syrah-kat jellegük miatt leginkább fiatalon, a legutóbbi évjáratokból érdemes választani, míg a magas minőségű syrah-kat bátran érlelhetjük 10-15 évig mielőtt elfogyasztjuk őket. Figyeljünk arra, hogy mindig tartsuk állandó hűvös hőmérsékleten, közvetlen napfénytől és hőtől távol, hogy az aromáit a lehető legjobban megőrizzük. Kínálni a szobahőmérséklettől kicsit hűvösebben érdemes, a rosékat 8-10 °C-on, a könnyű syrah-kat 14-16°C-on, míg az érlelt, testes syrah-kat 16-18 °C-on nagyobb méretű, tulipán formájú vörösboros pohárból.
Alapanyagok közül a gyökérzöldségek, cékla, paradicsom, az érlelt keménysajtok, füstölt sajtok, sertéshúsból, marhából, borjúból, szarvasból, vaddisznóból, muflonból készült ételek, valamit a belsőségek állnak ízvilágban és struktúrában legközelebb hozzá.