A kékfrankos, összességében is, több, mint 12%-a az ország területének ezzel a kárpát-medencei fajtával van beültetve. Elmondható továbbá, hogy a nemzetközi, francia fajták elterjedése növekedett az utóbbi években. Arányaiban 30% a kékszőlők mennyisége (a fehérszőlők adják a maradék 70%-ot), mely a konkrét számok területén 19 670 hektárt jelent, vagyis ekkora területen van ma Magyarországon kékszőlő telepítve. A kékszőlők aránya sokkal koncentráltabb a fehérszőlőkéhöz képest, itt az első tíz legtöbbet telepített fajta adja a 96%-át az összes telepítettnek. A kékszőlőkből nemcsak vörösborok, hanem rosék is készülnek, melyek szintén csoportosíthatók származásuk szerint (pl.: nemzetközi vagy kárpát-medencei fajták), illetve érzékszervi stílusok alapján is.
Magyarország legnaposabb borvidéke
„Lenyűgözött, milyen sokat fejlődtek a borok” – Interjú Fongyee Walker Master of Wine-nal
Bor Szentendrén? Igen!
Tisztelettel kell fordulni a borhoz – Generációváltás a fogyasztóknál