KÉKSZŐLŐ-FAJTÁK,
VÖRÖSBOR-STÍLUSOK

Alibernet-től a Zweigelt-ig ma Magyarországon 45 kékszőlő fajta van engedélyezve vagy ideiglenesen engedélyezve. A fehér fajtákhoz képest jóval kisebb változás tapasztalható itt a rangsorban. A kékfrankos a legelterjedtebb fajta.

A kékfrankos, összességében is, több, mint 12%-a az ország területének ezzel a kárpát-medencei fajtával van beültetve. Elmondható továbbá, hogy a nemzetközi, francia fajták elterjedése növekedett az utóbbi években. Arányaiban 30% a kékszőlők mennyisége (a fehérszőlők adják a maradék 70%-ot), mely a konkrét számok területén 19 670 hektárt jelent, vagyis ekkora területen van ma Magyarországon kékszőlő telepítve. A kékszőlők aránya sokkal koncentráltabb a fehérszőlőkéhöz képest, itt az első tíz legtöbbet telepített fajta adja a 96%-át az összes telepítettnek. A kékszőlőkből nemcsak vörösborok, hanem rosék is készülnek, melyek szintén csoportosíthatók származásuk szerint (pl.: nemzetközi vagy kárpát-medencei fajták), illetve érzékszervi stílusok alapján is.

Blauburger
Cabernet franc
Cabernet sauvignon
Csókaszőlő
Egri Bikavér
Gamay
Kadarka
Kékfrankos
Malbec
Medina
Menoire
Merlot
Néró
Pinot noir
Portugieser
REDy
Siller
Syrah
Szekszárdi Bikavér
Turán
Villányi Franc
Vörös házasítás
Zweigelt
Lapozás vissza Lapozás előre
Minden második magyart elérte a hazai borokat népszerűsítő kampány
Három tudnivaló a badacsonyi kéknyelűről

Három tudnivaló a badacsonyi kéknyelűről

Elolvasom
Tippek a borvásárláshoz
Hogyan borozzunk otthon?

Hogyan borozzunk otthon?

Elolvasom
Hogyan rendeljek buborékos bort az étteremben?
Buborékok nyara

Buborékok nyara

Elolvasom
Három tudnivaló a szekszárdi kadarkáról
A borról lehet és érdemes cirkalmas kifejezések nélkül is beszélgetni

A borról lehet és érdemes cirkalmas kifejezések nélkül is beszélgetni

Elolvasom