2024 június 29. / Kalmár BorbálaURL másolásaFacebook megosztásTwitter megosztás

Boros fesztiválok és különleges programok júliusban

Ragyog a nap, tombol a nyár! Reméljük, a jó idő velünk marad júliusra is: a borászok mindenesetre felkészültek a látogatók hadára. Egertől Villányig mutatjuk a kihagyhatatlannak ígérkező boros programokat, de azok se csüggedjenek, akik esetleg egyelőre nem tudnak kiszabadulni a fővárosból – az ő számukra is van néhány tippünk.

Június végére felkerült a Vakáció V-je is a táblára, kiürültek az osztálytermek, előkerültek a tavaly nyár óta a szekrény mélyén vagy éppen tetején gondosan őrizgetett bőröndök. A munkahelyen egymásnak adják át a szabadság alatti tennivalókról szóló instrukciókat a kollégák; miközben lakáskulcsot kapnak a barátok, hogy legyen, aki addig is gondját viseli a növényeknek, amíg mi nyaralunk.

A felhőtlen pihenés és a tartalmas időtöltés kedvéért szerencsére nem szükséges külföldre utaznunk, hiszen jó programokból itthon is széles a választék. Fesztiválország lettünk, és a nyári kínálatból nem hiányozhatnak a boros tematikájú rendezvények sem. Lássuk, mi vár ránk júliusban!

 

Budapest – Budafoki Pincejárat: július 6., és Borszerda: július 10.

Aki arra kényszerül, hogy a nyarat a fővárosban töltse, jól teszi, ha a pazar kínálatot felvonultató borbárok hívogató teraszán üldögélve barangolja be a hazai borvidékek legjavát. Emellett – ahogyan azt már megszokhattuk – a hónap első szombatján ismét elindul a Budafoki Pincejárat, ahol a nyárhoz igazodva ezúttal természetesen a pezsgőké a főszerep. Barangoljuk be Sauskáék pincelabirintusát, vagy üldögéljünk a mesés Törley Gyűjtemény és Látogatóközpont piknikezésre csábító zöld gyepén; ismerkedjünk meg Bujdosóék pezsgőivel: használjuk ki, hogy a főváros nyáron sem megy szabadságra!

 

Piknik a Törley Pezsgőpincészet udvarán

 

Az idén már 14. alkalommal várja a vendégeket a Magyar Nemzeti Galéria egyik legkeresettebb programja, a Borszerda, ahol egy helyen találkozik a bor és a képzőművészet. Július 10-én ezúttal a Szent György-hegy borászaié, illetve Csontváry Kosztka Tivadaré lesz a főszerep: a múzeumi tárlatvezetések és beszélgetések mellé a két jó szomszéd, Bencze István és Szászi Endre bioborai kerülnek a poharakba.

 

Egri borvidék – Az Egri Bor Ünnepe: július 11–13.

Eger minden évszakban pompás úti cél, ahol évszázados kultúra, élő hagyományok, izgalmas gasztrofalatok, fürdők és persze borászatok is várnak ránk. Igaz, ez utóbbiakért sokszor el kell hagynunk a névadó települést, amely a sofőrszerepet magára vállaló társunk számára mindenképpen kompromisszumokkal jár. Az Egri Bor Ünnepén viszont kényelmesen, a település központjában, egy helyen ismerhetjük meg a borvidék színe-javát: találkozhatunk régi ismerősökkel, vagy éppen felfedezhetünk új, eddig még nem kóstolt kedvenceket. A borozáshoz hűs árnyékot biztosítanak az impozáns helyszín, az Érsekkert fái; miközben az Egri Bikavérről vagy éppen az Egri Csillagról elnevezett színpadon jobbnál jobb zenekarok váltják egymást.

 

 

Balaton-felvidéki borvidék – Gyenesdiási Bornapok: július 11–14.

Nyáron természetesen elengedhetetlen néhány nap a Balaton-parton, a tó körül pedig nem is igen akad olyan település, amely ne csábítaná valamilyen programmal a magyar tengerhez kirándulók hadát! Gyenesdiás bornapokkal várja a vendégeket júliusban: a település korzóján felállított faházakat zalai és badacsonyi borászok népesítik be. A kiállítók között ott lesznek a legnagyobb környékbeli nevek is, de a kínálatot elnézve még az is lehet, hogy egy eladdig ismeretlen pince bora válik majd a kedvencünkké. A borok mellől nem maradhatnak el a finom falatok sem: lángos, rétes és lacipecsenye teszi teljessé a kínálatot.

 

Villányi borvidék – Villányi Rozé Fesztivál: július 12–14.

A Villányi borvidéket elsősorban a méltán neves Villányi Franc és a precízen elkészített érlelt vörösborok miatt szeretjük, azonban a termelők már régen felismerték, hogy a nyári hőségben errefelé kirándulók inkább keresik a könnyedebb, gyümölcsösebb tételeket, így kínálatukkal az ő igényeiket is igyekeznek kiszolgálni. Legyen szó akár vörösborról, akár rozéról, a termelők senki poharát nem hagyják üresen: a pincesoron megmártózhatunk a közösségi bormárka, a RedY piros bogyós gyümölcsösségében; vagy dönthetünk úgy is, hogy megkeressük, melyik termelő készíti a város legfinomabb rozéját. Az egyéni látogatások mellett ez utóbbinak is remek alkalmat teremt a nyári programok kínálatába már több mint tíz éve feliratkozott Villányi Rozé Fesztivál: a helyi termelők idén is programkavalkáddal, igényes koncertekkel, no és persze a résztvevők bolondos ruháiról híres bulifutással várják a vendégeket! 

 

Villányban nyáron a rozé kerül főszerepbe (Fotó: Villányi Rozé Fesztivál)

 

Tipp:

A fesztiválokon túl nyáron is érdemes önálló pincetúrákat szervezni: a borász is örülni fog, ha látogatásunkat még a szüret előtti időszakra tervezzük. Ha pedig szívesen múlatjuk az időt valamely varázslatos vidéki városunkban, mutatunk néhány valóban kihagyhatatlan borbárt!

 

 

URL másolása Facebook megosztás Twitter megosztás
Lapozás vissza Lapozás előre

A világ legjobbjai között a Gizella Pince 2019-es aszúja

Elolvasom

Poncichterek, akik a zöld velteliniben és a kékfrankosban hisznek

Elolvasom

„Igazából mindig is a nyári borok specialistái voltunk”

Elolvasom

„A kékfrankosban a sokszínűség és a megbízhatóság a csodás”

Elolvasom
2019 - 2021 Bor.hu Minden jog fenntartva!
Spotify Facebook Youtube Instagram tiktok