2022 július 18. / Kalmár Borbála (az Agrármarketing Centrum megbízásából)URL másolásaFacebook megosztásTwitter megosztás

Dűlőtörténetek: Szent György-hegy – Sárkányok földjén

A tanúhegyek a régmúlt földtörténetének őrzői: mintegy 260 millió évvel ezelőtt kezdődött el a Balaton-felvidék mai arculatának kialakulása. Az idők során vulkánkitörések sorozatának eredményeképpen bazalt és bazalttufa rétegek rakódtak le, a környező pannon-üledék lepusztulásakor a bazaltsapka által védett területek kiemelkedtek környezetükből, melyek magassága így a korábbi felszínről tanúskodik.

Páratlan kirándulóhelyek, illetve a vulkanikus tevékenység következtében kiváló táptalajt is biztosítanak a szőlőnek. Közülük is az utóbbi években kifejezetten nagy népszerűségnek örvend a Szent György-hegy, amely a legenda szerint a nevét az egykoron itt lakókat rettegésben tartó sárkány legyőzőjéről kapta.

 

A kápolna felé útközben

 

A Badacsony szomszédságában húzódó alacsonyabb, könnyen bebarangolható Szent György-hegy oldalában már messziről sárgálló Lengyel-kápolnához felkacskaringózva egymást érik a Badacsonyi borvidék kiváló bortermelőinek pincéi. Bencze István (Bencze Családi Birtok) már néhány éve a hegyen lakik: programozó életét váltotta fel a borkészítés. Ma már 20 hektáron gazdálkodik, állandó nyitva tartással rendelkező vinotékát, valamint szálláshelyet is üzemeltet. Egy igazi kísérletező különc ő, biodinamikus-holisztikus szemléletmódban műveli a szőlőjét és készíti a borait, azaz nem hogy semmilyen kemikáliát nem használ sem a szőlőben sem a pincében, de az egyes műveleteket a csillagok aktuális állása is befolyásolja. A rizling és furmint ültetvények mellett rendhagyó módon pinot noirt és chenin blanc-t is művel, szortimentjéből természetesen nem hiányozhatnak a pét-natok sem.

 

Fotók: Bencze Családi Birtok (facebook.com/benczebirtok)

 

Vele majdnem átellenben található a Szászi Birtok. Szászi Endre nem számít gyüttmentnek, hiszen a közeli Szigligeten látta meg a napvilágot, a hegyet pedig már gyerekként is sokszor bebarangolta. A pincészetét, ahogyan ő mondja, még a múlt évszázadban alapította: 1999 óta készít innen borokat. A borászathoz vinotéka és étterem is tartozik, sőt, akár meg is szállhatunk náluk egy felújított présházban. A Szászi Birtok elsősorban kiváló olaszrizlingjeiről vált híressé, de a ma már ennél sokkal szélesebb borpalettán számos őshonos fehér fajta mellett kékszőlőből készült borokat is megtalálunk.

 

Fotók: Szászi Birtok (facebook.com/szaszibirtok)

 

Közvetlenül a Lengyel-kápolna mellett lelt otthonra a Kanadából érkezett Gilvesy Róbert (Gilvesy Pincészet), akinek ökológiai művelésből származó dűlős fajtaboraiban megízlelhetjük a hegy eltérő fekvésű területeiről szüretelt szőlőben rejlő különbségeket; de érdemes megkóstolni pezsgőjét, vagy a George-ra keresztelt fehér házasítását is. A meglepően modern formavilágú borászatának alapjait, a Tarányi présházat és a már fentebb említett Lengyel-kápolnát (igaz, itt leginkább csak névadóként) is jegyző Lengyel család építtette 1680 körül, mai formáját 2012-ben nyerte el. A pincében a hagyományos acéltartályok és hordók mellett flexcube-okat is találhatunk (újgenerációs lélegző műanyag tartály – a szerk.) – Róbert örök kísérletezőként mindig keresi az új ízeket a borokban.

 

Fotók: Gilvesy Pincészet (facebook.com/gilvesy)

 

A kápolnától felfelé kapaszkodva sem szűkölködünk élményekben: a látnivalókban csalódnunk biztosan nem kell, és érdemes itt is körülnézni, hiszen számos kispincészetet is útba ejthetünk még, például a Nyári Pincét, vagy az egyelőre még felfedezésre váró gyöngyszemet, a Bajnóczy Pincét.

 

Egy nem szokványos butikborászat nyomában

 

Érdemes letérni a főútról, hiszen még egy kincsre bukkanhat az ember a hegyen. Török Csaba sem borászként indult el az élet rögös útjain, azonban beleszeretett a borokba, majd a Szent György-hegy lenyűgöző lankáiba és 2 hektárnyi szőlőültetvénnyel megalapította borászatát, amelyet pontosan erről a méretről 2HA Szőlőbirtok és Borászatnak nevezett el. Ugyan szortimentjében megtaláljuk az olaszrizlinget és a szürkebarátot is, az ország bortérképére mégis egy rendhagyó lépéssel tette fel magát: rebellis borászként kékszőlőt, méghozzá egy olasz szőlőfajtát (sangiovese) hozott a hegyre. A bor azóta már történelem és etalon: Tabunello néven található meg a pincészetnél és a kereskedők polcain, a fajta pedig azóta pezsgőként is debütált már. Csabának azonban egy különcbor nem elég, így ma már cabernet franc-t és syrah-t is termel a hegyen, az igazi borrajongók azonban ne hagyják ki a Courage néven palackozott bordeaux-i házasítását se, amely a pince csúcsborát jelenti.

 

Fotók: 2HA Szőlőbirtok és Pincészet (facebook.com/2haszolobirtok/)

 

URL másolása Facebook megosztás Twitter megosztás
Lapozás vissza Lapozás előre

Mit vigyél magaddal egy bortúrára?

Elolvasom

10+1 szuper szeptemberi boros program

Elolvasom

Egy boros úticél, ami még nincs túlhájpolva: Monor

Elolvasom

Magyar Bor Személyesen podcast – beszélgetés Fejérvári Gergely szerkesztővel

Elolvasom