2021 november 18. / Ercsey DánielURL másolásaFacebook megosztásTwitter megosztás

5 kihagyhatatlan vidéki borbár

Az elmúlt években örömtelien megszaporodtak a borbárok hazánkban. Ma már nincs olyan nagyváros, ahol ne lenne legalább egy minőségi borokra specializálódott hely, ahol poharaztatnak is a készletből, de szerencsére a kisebb városokban is új és új szereplők bukkannak fel a piacon. Ezekből a helyekből szemezgettünk, a teljesség igénye nélkül. Lássuk, hová érdemes elmenni egy pohár borért Magyarországon!

1.

A pécsi Jókai téri Eleven vinotéka & bár idén VinCE jelölést is kapott borbár kategóriában, mint egyetlen vidéki helyszín. A borválaszték a Pannon Borbolt csapatát dicséri, éppen ezért mindig számíthatunk rá, hogy a borbolt újdonságai, új belépő borászatai mintegy „lecsapódnak“ a hetente változó kínálatban. A vinotéka egészen parádés közép-kelet-európai kínálattal rendelkezik, főleg a horvát vonal erős, de román, montenegrói és szlovén tételeket is itt találunk a legnagyobb választékban Magyarországon. A konyha a szezonális alapanyagokra épít, de nem csak ezért: egyértelműen kihagyhatatlan helyszín, ha Pécsen járunk!

 

2.

Borbár Sárváron? Igen! A Borista kóstolóműhely évek óta stabilan várja a borkedvelő turistákat és sárváriakat egyaránt. A szakmai hitelesség vitathatatlan, hiszen a hazai borvilág két ismert tagja viszi a borbárt, ami inkább egy vinotéka, ahol kóstolókat is szerveznek, de biztos vagyok benne, hogy kellő előkészítés után fél-spontán kóstolókat is lehet ide szervezni, azaz előzetes egyeztetés alapján a minket érdeklő tételeket meg lehet helyben kóstolni. Este nincsenek nyitva, és az ebédidőt is szigorúan veszik, de ha valaki éppen akkor akarna borozni, náluk beszerezheti a megfelelő palackot erre az időre!3.

Ha Tokaj belvárosában sétálgatunk, gyorsan realizálhatjuk, hogy hacsak nem ismerjük a borászokat, nem tudunk bort kóstolni. Vannak persze viszonylag állandó nyitvatartással rendelkező pincészetek, mint a Hétszőlő, a Hímesudvar, vagy a Paulay Borház, de valódi borbár csak egyetlen egy van, méghozzá a főutcán, a Prés Wine Bar. Olyan pincészetektől poharaztatnak borokat, mint a tarcali Majoros László, tokaji Demeter Zoltán és az Erzsébet Pince, vagy éppen a mádi illetőségű Royal Tokaji és a Szepsy Borászat. Késő estig nyitva vannak, nyugodtan keressük őket!4.

Ha Szombathely, akkor Cuvée Borszaküzlet & Borbár! Tágas terekkel, évszakokhoz igazodó borlappal és boros tematikájú rendezvényekkel, kóstolókkal lehet itt találkozni, köszönhetően a borszerető tulajdonosoknak, akik késő estig várják a vendégeket az Uránia üzletházban található bárban. Azért, ha már itt járunk, ne feledjük, hogy egy ugrás a Vashegy, ahol szuper kékfrankosokat lehet kóstolni!5.

Szegeden számomra viszonylag új felfedezés volt, hogy a Borháló rendelkezik egy borbárral is, amit a vinotéka melletti üzlet nyitottak meg. Bent átjárás van a két helyiség között, ha pedig leülnénk, a poharaztatott tételek mellett hidegtállal, szörpökkel és kávéval is kínálnak. A csapat boros programokat is szervez, többek között boros tematikájú városi sétákat és izgalmas tematikus borkóstolókat, ezekért érdemes követni a Borháló Szeged illetve a Bor és Kultúra Szeged Facebook oldalakat.

 

Kapcsolódó:

Borbár körkép – Izgalmas borbárok Budapesten

Budafok: Budapest szőlőskertje tényleg világszám

Bor Budafokon

URL másolása Facebook megosztás Twitter megosztás
Lapozás visszaLapozás előre
Borháló SzegedBorháló Szeged
Borháló SzegedBorháló Szeged
Prés Wine BarPrés Wine Bar
Eleven vinotéka & bárEleven vinotéka & bár
Eleven vinotéka & bárEleven vinotéka & bár
Cuvée Borszaküzlet & BorbárCuvée Borszaküzlet & Borbár
Cuvée Borszaküzlet & BorbárCuvée Borszaküzlet & Borbár
Borista kóstolóműhelyBorista kóstolóműhely
Lapozás vissza Lapozás előre

Velence, egy felfedezésre váró borvidéki szeglet – képriport

Elolvasom

Új adás a Magyar Bor Személyesen podcast csatornán - beszélgetés Budai Rita művészettörténésszel

Elolvasom

Bor(lovag)rendek hazánkban és a világban

Elolvasom

Két keréken Siklóstól Kisjakabfalváig

Elolvasom