2021 november 02. / Geri ÁdámURL másolásaFacebook megosztásTwitter megosztás

Budafok: Budapest szőlőskertje tényleg világszám

Működő borvidék pár megállóra a belvárostól, ahova akár egy hétköznap délután is kiruccanhatunk? Budafoknak köszönhetően Budapest olyan attrakcióval rendelkezik, amit tényleg csak pár főváros mondhat el magáról a világon. Az alulról szerveződő fiatal borászok, a nagy hagyományokkal rendelkező pezsgőgyár és az önkormányzat egyre jobban ki is használja az ebben rejlő lehetőséget.

A főváros 22. kerületében, Budafokon, 4 hektárról a mai napig minden évben szüretelnek szőlőt, ráadásul ott helyben fel is dolgozzák a gyümölcsöt, kereskedelmi forgalomban kapható bor készül belőle. Ezzel Bécs mellett egyedül Budapest mondhatja el magáról Európa fővárosai közül, hogy közigazgatási határain belül hivatalos szőlőtermesztés és borászati tevékenység zajlik.

Élő borvidék pár megállóra Budapest központjától

 

Az említett 4 hektár és hozzá a feldolgozó a Soós István Borászati és Élelmiszeripari Szakgimnázium tangazdaságának részét képezi. Borászati üzem mindazonáltal számos további is található az Etyek-Budai borvidékhez tartozó városrészben. Mindez nem meglepő, hiszen kedvező fekvése és központi elhelyezkedése miatt már a rómaiak is ültettek itt szőlőt. Építőanyag kitermelése céljából ők vájták az összesen 100 kilométert kitevő pincerendszer első pincéit is. A hosszú aranykornak a 19. század utolsó éveiben a szőlőt kipusztító filoxéra vetett véget, de a meglévő pincék és Budapest közelsége (csak 1950-ben csatolták hozzá) miatt Budafok a továbbiakban is számos, valamilyen formában borral foglalkozó vállalkozásnak adott otthont.

A Soós István Borászati és Élelmiszeripari Szakgimnázium, boros körökben csak „a Soós” bejárata

 

A sort mindenképpen a legnagyobb múltra visszatekintő szereplővel, a Törley József által 1882-ben alapított pezsgőpincészettel érdemes kezdeni, annál is inkább, mert Budapest központjából érkezve ez az első boros állomás a kerületben. A BKV-járatokról a Savoyai Jenő téren kell leszállni, a megállóktól pár perc sétára található a Törley Gyűjtemény és Látogatóközpont, ahol nagyjából másfél óra alatt „bebarangolhatjuk” a hazai pezsgőkészítés lassan két évszázados történetét, az érlelőpincében pedig a napjainkban készülő pezsgőkre vethetünk egy pillantást.

Az impozáns Törley Gyűjtemény és Látogatóközpont

 

Tudtad? Budafokon, a Törley tulajdonában lévő Szent István Korona Pincében található a Kárpát-medence legnagyobb fahordója, amit 1974-ben „építettek”. A hatalmas hordó 1022 hektoliteres (ez 136 ezer normál palacknak felel meg), legnagyobb átmérője 5,8 méter, hossza 6,1 méter. Elülső fenekének 18 négyzetméteres felületét Szabó István Kossuth-díjas faragó munkája díszíti. A pince és így a hordó csak nagyon különleges alkalmakkor nézhető meg.

 

A Savoyai Jenő térről dél felé továbbhaladva a Kossuth Lajos utcán majd a Nagytétényi úton egész sor pincével találkozunk. A mészkőbányászás során kivájt, majd a budafoki borkészítés fénykorában a bortermelők által belakott pincék túlnyomó többsége ma már más célt szolgál, az eredeti funkcióját csak páran tartották meg (Lics Pincészet, Záborszky Pince), érdemes hozzájuk benézni. A sor a hegyen folytatódik a Garamvári Szőlőbirtok feldolgozójával, a Várszegi Pincészettel, a Katona Borházzal, illetve legfelül a már említett tangazdasággal. Kakukktojás a Sauska Pincészet 2020-ban itt létesített modern pezsgőüzeme (bár természetesen ehhez is tartozik régi pince), abban az értelemben is, hogy látogatót egyelőre még nem fogadnak. Annál inkább a többiek, főleg a fiatalabbak: a Katona Borházban és a Várszegi Pincénél szinte heti rendszerességgel tartanak kóstolókat és egyéb színes programokat.

A Budafok alatti pincerendszerben ma is érlelnek pezsgőt

 

Aki teljesen biztosra akar menni, annak javasolt minden hónap első szombatján nyakába vennie Budafokot. Az önkormányzati szervezésű Pincejárat programsorozathoz szinte minden helyi borász csatlakozni szokott és külön készülnek is rá valamivel, legyen az egy pinceséta, egy koncert, vagy egy vacsora. A Városház térről 6-8 személyes, ingyen igénybe vehető transzferbuszok szállítják az érdeklődőket a vendéglátókhoz. Aki lekési a buszt, vagy két állomás között kiszellőztetné a fejét, az bátran vágjon neki gyalog a túrának – az egész kör alig pár kilométer.

A kerület legjelentősebb és messze földön leghíresebb boros eseménye a minden évben szeptember első hétvégéjén megrendezésre kerülő Budafoki Pezsgő- és Borfesztivál. Ennek érdekessége, hogy miközben a pincék ugyanúgy látogathatók, plusz egy standdal mindenki leköltözik a központba, a Savoyai Jenő térre is. A helyieken kívül itt (és végig a Kossuth Lajos utcán) vernek sátrat a meghívott vendégborászok, valamint a gasztronómiai kínálatot ételfronton bővítő árusok is. Az utcákon és az udvarokon hömpölygő tömeg (amihez több helyen élőzene adja az aláfestést) felidézi azokat az időket, amikor a környéken még több száz hektár szőlőt műveltek és a szüreti mulatság ideje alatt egész Budafok zengett az énekszótól.

 

Kapcsolódó:
Bor a városban - Bor Budafokon

URL másolása Facebook megosztás Twitter megosztás
Lapozás visszaLapozás előre
Lapozás vissza Lapozás előre

Társasjáték, bortúrák, pincelabirintus: Budafokon minden megtörténhet

Elolvasom

Pezsgő kisokos: hogyan tároljuk, hogyan bontsuk, miből igyuk?

Elolvasom

Tanulás az egész élet!

Elolvasom

Bárdos Sarolta a Borászok Borásza!

Elolvasom